Roze Zaterdag 2025 voor ruim één miljoen…

Zaanstad heeft in eerste instantie € 190.000 uitgetrokken voor de organisatie van Roze Zaterdag op 28 juni 2025. Nu de toewijzing rond is, stelt de gemeente nog eens € 700.000 ter beschikking. Maar “middels een subsidieregeling, cofinanciering en sponsoring wordt de daadwerkelijke uitvoering nog waardevoller en overtreft het naar verwachting ruimschoots het beschikbare basisbedrag.” Dat komt dus neer op een totaal budget van ruim een miljoen.

Voor ‘activiteiten & subsidiëring’ wordt € 500.000 uitgetrokken. Marketing & Promotie staan voor € 150.000 op de begroting, veiligheid & crowd management kosten € 75.000 terwijl voor de organisatie en het projectteam € 165.000 is uitgetrokken.

Dat blijkt uit het Bidbook Roze Zaterdag (Zaanstad in alle Kleuren) dat op de website van Zaans.nl is gepubliceerd. Wethouder inclusiviteit Gerard Slegers beloofde onmiddellijk na de toe- of afwijzing op 17 juni het Bidbook openbaar te maken, maar op de website van Zaanstad zelf is dat tot op heden niet gebeurd. Waarom het op de website van de publiek-private organisatie Stichting Marketing Zaanstreek (SMZ) openbaar is gemaakt is vooralsnog onduidelijk. (Tenzij de organisatie van het evenement vooral een ‘marketing’-doelstelling zou hebben.)

Trillen

Slegers en Frank Vos (Zaanse Regenboog) schrijven in het voorwoord van het Bidbook:

“we willen een Roze Zaterdag organiseren die heel Nederland op zijn grondvesten laat trillen. We willen een voorbeeld zijn voor nu, maar ook voor andere gemeenten in de toekomst. Want laten zien wie je bent, dat is een feest en dat moet gevierd worden. En waar kan dat beter dan in het kleurrijke Zaanstad?”

Het wordt vooral een ‘feestje’:

“Van muziek en borrels van de horecaondernemers in de Damstraat, een speciale programmering in cultureel centrum de Bullekerk tot een spectaculair feest bij de oude Chocoladefabriek van Verkade. Daar vind je tevens een informatiemarkt, terras aan het water bij restaurant JP1886 en heerlijke broodjes van de Verskade. Door het gebruik van verschillende locaties in de binnenstad bieden we een brede programmering aan, waar door verschillende culturele organisaties een bijdrage aan geleverd wordt.

Zorgcirkel Saenden en het Evean Erasmushuis worden versierd met regenboogkleuren. Bij Evean Erasmushuis wordt een regenboogwandeling georganiseerd en bij Zorgcirkel Saenden een roze bingo met regenboogborrel.

Kunstgalerie PLAY Room, gelegen tegenover de Chocoladefabriek, zal in samenwerking met de Zaanse fotograaf David de Lange voor Roze Zaterdag 2025 foto’s maken van verschillende Zaankanters met een LHBTIQ+- achtergrond. Daarmee brengen zij tot uiting dat men in Nederland zonder veel problemen zichzelf kan zijn.

Iedere molen op de Zaanse Schans zal uitgelicht worden in een andere kleur van de regenboog, wat een memorabel gezicht oplevert en fotomateriaal waarmee we de hele wereld laten zien hoe belangrijk de acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap voor Nederland is. De Zaanstreek in alle kleuren!

De activiteiten vinden vooral in Zaandam plaats, maar “een rondvaartboot zal vanuit het centrum varen tussen Zaandam, de Zaanse Schans en Wormerveer.”

Bekijk hier het Bidbook zelf.

Door Piet Bakker, bronnen: Bidbook. persberichten Zaanstad en Roze Zaterdag, Zaanstad. Afbeelding uit Bidbook.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • tjonge. 1 miljoen euro, terwijl zoveel mensen niet (meer) rond kunnen komen. Vreemde wereld.

  • hans van rheenen

   “Vrijheid is, wanneer je niet bang hoeft te zijn”.

   Een citaat van Herman van Veen.

   Ik ben bang dat in Zaanstad te veel betaald wordt voor deze vooral “natte vrijheid” met alle nare vervolgens van dien.

   • Dré Prijs

    Dit is geen geldverspilling. Integendeel in een land waar de LHBTIQ+-gemeenschap het helemaal niet zo makkelijk heeft is emancipatie, informatie, onderwijs, mentaliteitsverandering nog altijd cruciaal. Daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan. Prima dat er budget voor wordt vrijgemaakt.

    • Nico Smit

     Met zo een budget lijkt het meer op het vieren van een feestje en een verdienmodel van deze beweging.

    • Josefine Prenger

     Ik ben het helemaal met u eens!
     En ik ga dan ook zeker(bij leven en welzijn)kijken om ze te steunen.
     Deze mensen zitten nog veels teveel in de verdrukking!

 • Kees Hamster

  Hoe kan ik mijn gemeentebelastingen verlagen?

  De gemeente heeft al tekorten maar voor deze ………. (ongewenste aangelegenheid) heeft de gemeente geld genoeg, daar wil ik niet aan meebetalen!!!

 • A. de Groot

  En dit bedrag wordt zo even achteloos genoemd. Terwijl de gemeente al zo’n groot tekort heeft, ronduit schandalig. Moeten wij dit als inwoners van deze gemeente dit zo maar accepteren. Die 1 miljoen kan wel beter besteed worden.

  • Hanneke wortel

   belachelijk bedrag, moet de gemeente zich presenteren kijk eens wat wij doen.

   de leuke bootvervinding van zaandam naar Amsterdam kreeg geen subsidie meer, terwijl zoveel mensen daar plezier van hadden.

 • Waarom wordt de Burcht niet gebruikt voor het spectaculaire feest? Bij Verkade is het terrein met een paar honderd mensen al vol en helemaal als daar ook nog eens een informatie markt bij moet komen

 • catharina Boon

  Bespottelijk en schandalig. Zou men in de private sector zo met geld omgaan terwijl er inmiddels al een flink tekort aan geld is… dan zou men per direct kunnen vertrekken. Typisch Zaanstad, veel geld uitgeven aan hobby dingen en eeuwig tekort geld hebben. Wat een absurde manier van boekhouden. Werkelijk te gek voor woorden.

  Afin, ik ben tegen deze geldverspilling terwijl er nog zoveel belangrijke dingen moeten worden betaald. Inkomsten en uitgaven behoren te kloppen en niet geld uitgeven wat er niet is en notabene geld vd burger. Het is geen geld vd gemeente Zaanstad het is geld vd burger wat behoort te worden beheerd en zorgvuldig te worden uitgegeven voor het algemeen belang en in orde van prioriteit. Niet voor de waan vd dag.

 • M. vd Poel

  Schandalig, weggegooid geld. Voor vele Zaanstadters een ZWARTE zaterdag.

 • Loek Korff

  Fantastisch dat Zaanstad dit initiatief ondersteunt met een mooi bedrag. Respectloosheid, intolerantie en discriminatie van de LHBT+gemeenschap zijn nog steeds aan de orde van de dag (lees bijvoorbeeld de voorgaande reacties maar eens). De jaarlijkse Roze Zaterdag brengt dat steeds weer onder de aandacht. Goed dat Zaanstad het in 2025 mag doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *