De Krommenieër Ruben Hoeke, veel geroemd gitarist, heeft een bijzondere missie. Hij wil zo veel mogelijk – liefst alle – kinderen die gitaar willen leren spelen, maar waarvan de ouders niet over de financiële middelen beschikken om er één aan te schaffen, een gitaar geven.

Door: Hans van Deelen

Gewoon zo, zonder gedoe. Op basis van vertrouwen. Wie het niet zegt te kunnen betalen, wordt zonder meer geloofd. Dat maakt het voor zowel ontvanger als gever bijzonder comfortabel. Daarnaast biedt Ruben Hoeke aan kinderen gratis online gitaarlessen aan. Overigens worden ook kinderen gesteund, die door bijvoorbeeld ziekte niet in staat zijn om regulier muziekonderwijs te volgen.

Al 430 complete gitaarsets kon Ruben uitreiken, niet in de laatste plaats omdat hij bij zijn project werd en wordt gesteund door een groepje vrijwilligers die bij onderdelen van het proces betrokken zijn, zoals het ophalen van de gitaren en het opknappen van de instrumenten. Het is wel de bedoeling dat de gitaar wordt opgehaald door (de ouders van) degene die er op gaat spelen.

Ruben vertelt enthousiast over de voortgang van zijn project:

“Ik had al vrij snel bedacht dat het aanbieden van lessen wel een noodzakelijkheid was, omdat de kinderen anders wel een gitaar hebben, maar niet weten wat ze er mee moeten. De online gitaarles bestaat uit een tiental lessen. Het is een live webinar van een half uur, die wordt opgenomen, zodat kinderen later nog kunnen terugkijken.

Ik zeg ook gewoon tegen ze: als je je nou van de zomer verveelt, en je denkt: ik ga even lekker gitaar spelen, dan kun je gewoon weer terugkijken wat we hebben gedaan. Kwestie van vaak doen. Herhalen. Dat is de beste manier om het gitaarspel te doorgronden, zonder dat het geld kost. Ik heb pas weer een serie van tien afgerond. In oktober komt er weer een nieuwe ronde.”

“Ik kreeg pas geleden een foto van een jongen die een elektrische gitaar, een versterker en een effectpedaal vanuit het project had gekregen, die was in een band gaan spelen. Ze hadden opgetreden met Koningsdag dit jaar. Maar ik kreeg ook een bericht van een moeder over een meisje dat een tic in haar gezicht had. Nadat ze een gitaar had gekregen en online lessen was gaan volgen, verdween die tic zo maar, omdat ze zo in het instrument zat. Daar kan geen pil tegenop, natuurlijk!”

Hoe betrokken en gemotiveerd Ruben Hoeke ook is, de kosten die gemoeid zijn met een dergelijke actie zijn per definitie groter dan je vooraf denkt. Dat begon door te wegen. Tijd dus voor een volgende stap: de Stichting Muziek voor Kids werd opgericht, met een heus bestuur, dat er op stond dat Ruben als directeur zou fungeren.

Met de stichting kunnen een aantal zaken professioneler worden aangepakt. Ook als het gaat om fondsaanvragen, of om samenwerking met bedrijven. Wat ook een kleine bijstelling krijgt: ouders van wie een kind een gitaar krijgt, zetten hun handtekening om te regelen dat de gitaar terug gaat naar Muziek voor Kids, als er niet meer op wordt gespeeld. Of er wordt overleg gepleegd aan wie de gitaar wordt doorgegeven. Ook lijkt het Ruben geweldig om andere instrumenten aan te kunnen bieden. Hij denkt in eerste instantie aan keyboards. Maar dat moet nog uitgewerkt worden. Genoeg energie en ideeën in elk geval.

En wanneer is voor Ruben Hoeke het doel bereikt?

“Als alle kinderen die een gitaar willen hebben en ‘m niet kunnen betalen, er één hebben”.

Voorlopig bestaat die stichting dus nog wel.

Kijk voor meer informatie op www.stichtingmuziekvoorkids.nl of stuur een maar naar info@stichtingmuziekvoorkids.nl

De foto boven maakten we bij Orkaan-café in Wormer..