Cocoa River: winnaar van Het Geluid van de Zaanstreek (interview)

Na diverse voorrondes en een finale die plaats vond op 26 augustus in De Groote Weiver, is het stof neergedwarreld en de winnaar van de editie 2022 van Het Geluid van de Zaanstreek bekend: de rockband Cocoa River. Het Zaanse vijftal – twee vrouwen en drie mannen – speelt naast covers ook eigen werk. Allen zijn twintigers of dertigers, bij wie het plezier in muziek maken voorop staat. Zanger-gitarist Damiano van der Linden geeft tekst en uitleg.

Door: Hans van Deelen

Was het een spannende finale?

In de voorronde van ‘Het Geluid van de Zaanstreek’ hadden we al met elkaar een doel gesteld; het onszelf weer op de kaart zetten en zorgen voor optredens. Voor de corona periode begonnen we wat meer bekendheid te creëren, maar helaas hield dat door de pandemie geen stand. In de voorronde wonnen we de publieksprijs, waardoor we mochten spelen op het ‘Zaanse Regenboog Jongerenfeest’. Ons doel was dus eigenlijk toen al bereikt. 
De voorronde was een super leuke avond, dus besloten we om te kijken hoe ver we konden komen in de wedstrijd. In de kwartfinale wonnen we de wildcard, waardoor we mochten spelen op de ‘Boulevaart’ in Krommenie. Dat was wel echt een hoogtepunt voor ons. Dat was een enorm gaaf optreden. Uiteindelijk haalden we dus de finale van ‘Het Geluid van de Zaanstreek’. Voorafgaand aan de finale hebben we met elkaar afgesproken om vooral te genieten van de avond. We besloten om weer ons eigen nummer ‘Best Time’ te spelen, net als in de voorronde, maar nu in duetvorm. Kaylee zong het eerste couplet, ik het tweede en dan het refrein samen.

Tijdens de finale waren er veel kandidaten die erg goed waren. Natuurlijk is een band niet te vergelijken met iemand die zingt met een mp3’tje. Dat maakte de finale wel erg spannend, omdat je echt niet kon bedenken wie er met de eerste prijs naar huis zou gaan. Op het moment dat de derde en tweede prijs waren uitgereikt, dachten we dat we buiten de prijzen vielen. We hadden zelf nooit verwacht dat we eerste zouden worden, dus we waren enorm verrast en blij. 

Wat betekent het winnen van Het Geluid van de Zaanstreek voor Cocoa River, wat voor effect verwachten jullie?

‘Het Geluid van de Zaanstreek’ heeft ons veel meer opgeleverd dan wij aan het begin hadden gedacht. We mogen nu onze eigen nummers opnemen in de studio, iets wat wel al op ons lijstje stond, maar nog niet concreet was uitgewerkt. We hopen dat we onze bekendheid hiermee een beetje hebben vergroot. We merken het nu ook al wel, doordat we weer gemaild of gebeld worden om ergens te komen spelen. Hopelijk kunnen we doorgroeien tot een goede bekende band, zowel binnen- als buiten de Zaanstreek.

Hoe belangrijk vinden jullie het spelen van zelfgeschreven nummers?

Op dit moment spelen we nog veel covers en een paar eigen nummers, maar het schrijven van eigen nummers vinden we wel steeds belangrijker worden. Bij het schrijven van een eigen nummer kun je echt laten zien wie je als band bent. Je kunt je eigen ervaringen en gevoelens of dingen die je met een band meemaakt, verwerken in een eigen nummer. Het maakt je uniek.

We zijn daarom ook heel blij dat we ons eigen nummer ‘Best Time’ kunnen opnemen in de studio. Hopelijk komt het op Spotify te staan, dat zou wel echt een droom van ons zijn. 

Wat is het leukste van muziek maken?

Samen muziek maken zorgt voor veel plezier. Als je na een lange dag werken je zorgen aan de kant kunt zetten en lekker kunt gaan genieten van het maken van muziek. Naast ons eigen plezier, vinden we het ook belangrijk dat we andere mensen kunnen vermaken. Dat mensen na een optreden na je toe komen lopen om te zeggen dat ze een leuke avond hebben gehad. Dat is wel echt iets waarvoor we het uiteindelijk allemaal doen. 

Onze band is echt een familie. We zijn goede vrienden geworden in die 5 jaar dat we samen spelen. We kunnen eerlijk tegen elkaar zijn en dat is wel iets wat belangrijk is als je samen speelt en optreedt. Als je niet eerlijk tegen elkaar kunt zijn, zal een band niet lang blijven bestaan. Onze basis is dus goed. We hopen dan ook nog jaren met elkaar te kunnen spelen.

Nu we de studio in gaan, moeten er wel nog wat meer songs geschreven worden. Er liggen al een paar nummers op de plank. Verder willen we veel blijven optreden en op leuke festivals spelen. Binnenkort spelen we nog een keer in Café De Melterij in Wormerveer en in Café De Schot in Zaandam. Wanneer de data bekend zijn, komen deze op onze website www.cocoariver.nl te staan.

Wat festivals betreft: hopelijk volgend jaar Wormer Live, Babbels Live en misschien een keertje op een groot Nederlands festival, zoals Lowlands of Concert at Sea. ”Dream big” is het toch?

Cocoa River is:
Kaylee van der Linden: zang
Damiano van der Linden: gitaar, zang
Noor Boon: gitaar
Tames Boon: bas
Tomas Harkema: drums

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Leo Walraven

    Cocoa River speelde zondag het dak van het Kreatief Pakhuis in Zaandijk er bijna af. Wat een enthousiasme. Wij hebben er van genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *