Ruim 300 bezoekers genieten van Zaandijk Aan Tafel!

Het afgelopen weekend was een ware traktatie voor meer dan 300 cultuurliefhebbers. Het eerste weekend van Zaandijk Aan Tafel! zit erop. De intieme huiskamervoorstellingen, gebaseerd op 100 interviews met dorpelingen over eten, zorgden voor een lach, een traan en veel gespreksstof. 

Age de Jong mailde een greep uit de reacties van de toeschouwers:

Man Alleen – Acteur Pim Houthuijse en muzikant Gert van Houts namen het publiek mee in een indringende voorstelling over eenzame gedachten en herinneringen. De verstilde performance in het kantoor van Parteon in de Karl Marxstraat liet bezoekers de eenzaamheid voelen. Een toeschouwer merkte op: 

“Wat bijzonder om dit zo mee te maken. Je voelt de eenzaamheid, vooral omdat er niet werd gesproken. Mooi daarbij de klanken van de basgitarist.”

Tafel Dekken – Sophie Walraven en Sonja Glandorff brachten een herkenbare situatie tussen tienerdochter en moeder tot leven. Een bezoeker deelde: 

“Een herkenbare situatie tussen tienerdochter en moeder. Herkenbaar omdat ik mijzelf daar zag zitten met een moeder die niet wilde luisteren. Ik vond vooral de stiltes die vielen mooi.”

Een Goed Gesprek – Ellen Vermeulen, Mark Kristel, Daniel Leguijt en Solane Freesen speelden een familie aan tafel, waarin iedereen praat maar niemand luistert. Een bezoeker deelde zijn ervaring: 

“Helaas voor mij, was het een erg herkenbare situatie. Ik voelde weer mijn eigen machteloosheid uit mijn jeugd. Hoewel confronterend, toch fijn om meegemaakt te hebben.”

De Andere Geschiedenis van Zaandijkers – Zehr Witbaard en Corinne Laurent van Eijk presenteerden met muzikale ondersteuning van de Molukse muziekformatie Bersaudara een smakelijke culturele ervaring. Bezoekers ontdekten de rijke culturele verscheidenheid in Zaandijk en de verweving van gebruiken uit verschillende culturen. Een bezoeker zei:

“Bijzonder om te ontdekken dat gebruiken uit de eigen cultuur zo verweven zijn met de manier van leven tegenwoordig.”

Tijdgeest – Acteur Thijs de Lange vertolkte de jeugdherinneringen van een zoon. Een ontroerde toeschouwer deelde: 

“Deze voorstelling heeft mijn hart geraakt. Ik lachte en moest een traantje wegpinken. Ik was er stil van.”

Vader Kookt – René Hennipmann, Marianne Metselaar, Karlijn en Sara brachten een heerlijke voorstelling over een vader geïnspireerd door de Italiaanse keuken. Het publiek smulde niet alleen van het spel maar kreeg ook trek van het culinaire spektakel. Een bezoeker meldt: “Toen het eten op tafel stond kreeg ik toch trek.”

Een ander zegt:

“Ik vond vooral de tieners hun rol goed spelen.”

Zuurkool met Vette Jus – bracht acteurs Robin Witbaard en Lieke Servaas op het podium in een ontroerende voorstelling over de keuze tussen ouders als tiener van gescheiden ouders. Het publiek werd diep geraakt door het indrukwekkende acteerwerk:

“Wat kon dat meisje acteren. Zo naturel!”

Nieuwe buren– Elise Fernandez, Alex Huber en Timna Rijvordt (zie reacties) laten zien dat er veel kan veranderen als je nieuwe buren je uitnodigen om mee te gaan naar de Showboat. Een van de bezoekers sipt:

“Jammer genoeg heb ik niet zulke buren!”

De dag werd compleet gemaakt met “Zaandijk Aan Tafel in Beeld”, een ‘stomme’ film met foto’s uit het boek “Zaandijk Aan Tafel” begeleid door geïmproviseerde muziek op dwarsfluit door Robert Dijckmeester en op gitaar door Mikola Tarczynki.

Het eerste weekend van Zaandijk Aan Tafel! was een succes, waarbij elke voorstelling de toeschouwers raakte. Dit smaakt naar meer, en we kijken uit naar de grande finale komend weekend. Het programma vind je hier. 

Door Age de Jong en Merel Kan (foto’s Age)

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *