Het is al lang geleden dat ik het volgende ‘ezelsbruggetje’ leerde dat het aantal dagen van de maanden aangeeft:

‘30 dagen heeft november, april, juni en september, de anderen hebben er 30 + 1,
behalve februari alleen, want die heeft er 4 x 7, een schrikkeljaar nog 1 daarneven’.

Dat februari dit jaar weer een schrikkeldag heeft kan niemand ontgaan zijn, zeker niet diegenen die op 29 februari geboren zijn en slechts om de 4 jaar hun werkelijke verjaardag kunnen vieren. De mevrouw van 80 jaar die in de krant stond, was maar 20 keer jarig geweest in haar leven maar vond dat gelukkig niet zo erg. Maar vroeger zat er een schrikkelkind bij me in de klas die het best verdrietig vond dat haar verjaardag er gewoon niet altijd was. Terwijl het feestje wel een dag later gevierd werd…

De uitleg over het ontstaan van de schrikkeldag is best een beetje ingewikkeld. Het komt door de aarde die 365 dagen en zes uur nodig heeft om een baan rond de zon te trekken. Hierdoor hebben we elk jaar een kwart etmaal over, dit wordt eens in de vier jaar omgezet in een extra dag. Het is er al zo lang, we houden het er maar op dat we er aan gewend zijn. En juist deze dag staat ook nogal in het teken van de liefde. Een gezegde luidt: ‘heeft februari 29 dagen dan mogen de meisjes de jongens vragen’. Geliefden worden dus ten huwelijk gevraagd en er wordt massaal getrouwd, dus schrikkeldag wordt zeker beschouwd als een bijzondere en onvergetelijke dag.

Dat ezelsbruggetje ben ik nooit vergeten en heb het ook vaak nodig (gehad) bij het even snel (uit het hoofd) iets afspreken, welke datum is dat, komt dat uit en op welke dag valt het.
Dat dus, ze zijn onmisbaar!

Bij het bekende bruggetje ‘t Kofschip gaat het om de klinkers. We gebruiken ze bij het vervoegen van zwakke werkwoorden in de verleden tijd of bij voltooid deelwoorden. Als de letter waar het woord mee eindigt voor komt  in ’t Kofschip dan vervoeg je het werkwoord met een t. Zo niet dan gebruik je een d. Moeilijk? Welnee, ik heb hier zoveel aan gehad, een superhandig ezelsbruggetje, dat is het.

Vanwege schrikkeldag had ik appeltaart en begint maart voor de lezers dezes pas vandaag, een bonus-dag.

Veel mensen waren blij dat ze dit jaar hun verjaardag of huwelijksdag weer hebben kunnen vieren. We hebben het met z’n allen weer ver-schrikkel-ijk goed doorleefd en wachten nu weer af wat ons verder boven ’t hoofd hangt…

*Ruth*