Ruth Pos: Tietenbus

Voor je het weet zijn er weer twee jaren om en word je, zoals elke vrouw in Nederland tussen 50 en 75 jaar, uitgenodigd door Volksgezondheid voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

In de bus, die in de volksmond tietenbus heet.

En nee, dat is geen scheldwoord, wij vrouwen onder elkaar weten dat, ons kent ons en mannen snappen het wel. Zij mogen dus ook even meelezen.

Het woord houdt het midden tussen gedachten als: ‘ojee, de tietenbus, het is het weer zover, dat pijnlijke pletten bij het onderzoek, wat zie ik daar tegenop!’ En: ‘ga ik wel of ga ik niet, ik heb de vrije keus en hoef niet te gaan, maar die bus staat er wel voor de bewaking van mijn gezondheid’.

Sinds de landelijke invoering van het bevolkingsonderzoek in 1990 stond in Zaandam de bus  op de Burcht, een goede centrale plek.
Nu was de locatie ineens gewijzigd naar de Vermiljoenweg, je vraagt je dan toch af wat de reden daarvan is.

Toen ik de bus betrad zat daar een jongeman (je verwacht het niet) achter de balie en vuurde ik deze vraag op hem af. “Omdat de omwonenden geklaagd hadden”, vertelde hij “daarom moest de gemeente een andere plek aanwijzen”. Huh? Hoezo geklaagd, er zijn bepaald geen direct omwonenden op de Burcht en wat was de klacht? Geluidsoverlast? De aanblik van een bus met een minder vrolijke tekst? Ik kan me er niets bij voorstellen. “Maar hier moeten we ook weer weg en we weten nog niet waarheen”, zei hij nog snel voordat ik binnengeroepen werd.

Voorheen zaten mijn buufjes ook altijd gelijk met mij in de piepkleine wachtruimte van de bus, zelfde postcode vandaar. Het was dan altijd even een theekransje zonder thee. Omdat ik nu wat vroeg was waren ze er nog niet en miste ik toch wel deze ‘gezelligheid’.

Röntgenfoto’s oftewel een mammografie laten maken van de borsten, het klinkt relaxed en pijnloos maar dat is het helaas niet. Onze mamma’s worden genadeloos tussen twee platen geplet met een kracht van 12 tot 20 kilo. En daar is geen ontkomen aan. Nog steeds niet?

Onder het pletten deed ik een klein interviewtje met de vriendelijke laborante. Dat leidde meteen wat af. Maar zij wist ook niet waarom het onderzoek nog steeds op zo’n pijnlijke manier moet gebeuren, waardoor een derde(!) van de uitgenodigde vrouwen afhaakt.
De hoopgevende artikelen ten spijt over de ontwikkelingen van nieuwe en pijnloze screeningsmethodes zijn reeds getest in veel ziekenhuizen met goede resultaten.
Het wachten is op de productie ervan, kostbaar natuurlijk, maar het zou voor alle vrouwen zo moeten zijn dat er geen reden is om niét te gaan.

In de wachtruimte moet ik even afwachten of de foto’s gelukt zijn. Na de mededeling dat ik binnen twee weken per post de uitslag krijg verlaat ik de bus. Een beetje opgelucht maar de spanning is dus nog niet voorbij. Het zonnetje schijnt op mijn bol en onderweg naar huis fietsend koop ik een verpletterend mooi boeketje voor mezelf.

*Ruth*

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Ans Pieper

  Natuurlijk zijn er wel minder pijnlijke onderzoeken. Maar die zijn te duur. :-((

 • Chris

  Neem een uur van te voren twee paracetamol ! Dat scheelt een stuk in de pijn.

 • Gonda Hollander

  Vreselijk, het lijkt wel middeleeuws!
  Belachelijk dat het nog op deze manier moet.
  Ik vraag mij af of de ballen van de man ook tussen deze platen moeten haha!

 • Til den boer

  Wij noemen t gewoon “de tietenpletter” Weet ook iedereen wat we bedoelen.

 • Willemijn Lepelaers

  Oeps je hebt gelijk Ruth, maar ja je gezondheid is ook wat waard, toch? Maar waarom de bus verplaatst moet worden? Mensen zijn vreemde wezens, misschien moeten sommige ook eens naar de tietenbus!! Lekker pletten!!

 • Ik heb er nu al nachtmerries van en ik ben nog niet eens geweest!! Ik heb morgen een afspraak, maar ga er met lood in mijn schoenen heen. Ik heb cup E, dus dan begrijp je het. Ik hoop dat het geen theezakjes worden van het pletten. Het ergste vind ik het wachten want ik heb nu pijnlijke klieren en ben natuurlijk bang dat ik het heb. Altijd al bang voor geweest, omdat mijn oma het heeft gehad. Vind het ook echt jammer dat de vrouwvriendelijke methode niet betaalbaar is of vergoed wordt.

 • Marieke van den Berg

  Dames, wat een geweeklaag . Ook ik ga deze week naar de borstenbus, die ik overigens nog nooit ’tietenbus’ heb genoemd.
  Daarmee zou ik die ene borst die ik nog heb te kort doen. Die al jaren in haar eentje en zonder óók ziek te zijn geworden met mij het leven doorstaat.
  Dat noem ik geen tiet, maar een Borst. Met een hoofdletter. Stoer, en lieflijk tegelijkertijd.
  Ik reageer op elke uitnodiging en ja, dan ben ik iedere keer nerveus. Niet vanwege de pijn, die paar minuten zijn niets vergeleken met dat wat je wacht nadat er een foute uitslag op de mat valt..
  Dankzij die screening kan borstkanker in een vroeg stadium opgespoord worden. Bij mij is dat destijds niet gezien, met alle ellende van dien.
  Ik zou bijna zeggen, niet zo zeuren meiden! Zet je mooiste glimlach op, kiezen op elkaar en daarna weer heel blij zijn met die hopelijk gezonde borsten.
  Sterkte ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *