Saenden heeft de laatste wedstrijd van het reguliere voetbalseizoen winnend afgesloten. Het werd 2-1 tegen Schagen United. Hoewel de drie punten in Wormerveer bleven is Saenden wel veroordeeld tot het spelen van nacompetitie omdat LSVV met 4-2 wist te winnen van VV Assendelft. Bij een gelijkspel in die wedstrijd had Saenden nacompetitie ontlopen.

Het duurde niet lang tot de toeschouwers in Wormerveer konden opveren. Al in de tweede minuut van de wedstrijd kwam de bal uit de kluts voor de voeten van een aanvaller van Saenden die uit kansrijke positie hoog overschoot. Saenden was in de beginfase sterker, al leverde dit pas na een kwartier spelen de volgende grote kans op. Aanvaller Mikey Hoffs, die in de beginfase zeer aanwezig was, kreeg de bal met een gelukje mee waarna hij de ruimte voor een schot zocht en vond. Een hard schot volgde die maar net langs het doel van Schagen ging.

De wedstrijd werd gekenmerkt door een hoog tempo en veel fysieke duels waar scheidsrechter Raymond Schipper zijn handen vol aan had. Zo dacht Lucas Heine Saenden in de vierentwintigste minuut op voorsprong te zetten maar de arbiter vond dat Heine in de aanloop naar het doelpunt een overtreding had gemaakt. Zo’n vijf minuten later moest de scheidrechter optreden na een harde tackle van Saenden-middenvelder Mandjano Manuputty, al bleef een kaart hem bespaard.

In de vierendertigste minuut ondernam Schagen de eerste poging om te scoren. Uit een afvallende bal uit een corner haalde Niels Spaans van verre afstand hard uit maar hij zag zijn poging ruim over het doel van Saenden zeilen. Amper twee minuten later kwamen de Wormerveerders op voorsprong. Arsenio Dihalu controleerde een bal uit de lucht, kapte zijn tegenstander kundig uit en haalde hard en droog doeltreffend uit.

Dihalu, die als box-to-box middenvelder een uitstekende wedstrijd speelde, poogde vijf minuten later nogmaals te scoren uit een lage voorzet van Lucas Heine. Bij deze poging raakte hij, naast de bal, vooral tegenstander Niels Spaans. Pas na verzorging op het veld kon Spaans de wedstrijd hervatten. Eerder had de scheidsrechter een schreeuw om een penalty aan de kant van Schagen weggewuifd.

Op slag van rust belandde Heine dan toch in het boekje van de scheidsrechter, alleen niet als doelpuntenmaker. Heine voorkwam dat Schagen snel een vrije trap kon nemen door voor de bal te lopen, de scheidrechter was hier niet van gediend en bestrafte hem met een gele kaart.

Arsenio Dihalu bouwt aanval op voor Saenden.

Tweede helft.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde. Met veel fysieke duels en een redelijk hoog tempo. Direct na rust kreeg Schagen-back Kevin Weggemans een gele kaart nadat hij hard doorging op Mikey Hoffs. Amper vijf minuten later werkte Mandjano Manuputty zijn tegenstander naar het gras. Tweemaal was (in dit geval) scheepsrecht en ook hij werd getrakteerd op een gele prent.

Uit de vrije trap die hierop volgde werd Schagen voor het eerst écht gevaarlijk. De inzet van Robin Schouwvlieger zeilde gevaarlijk naar de linkerkruising, Saenden-doelman Tristan Stalenhoef kon redding brengen.

Nadat Huub Heinen nét te kort kwam om uit een lage voorzet van Damian Wijndal voor de 2-0 te tekenen maakte Schagen in de eenenzestigste minuut gelijk. Milan Bakker ging op avontuur, kapte zijn tegenstander uit en haalde uit vanaf een meter of twintig. Mede omdat de bal onderweg werd aangeraakt verdween het schot in de kruising.

Een periode van kleine kansjes over en weer brak aan. In de vijfenzestigste minuut nam Arsenio Dihalu een hoge bal aan op zijn borst en haalde uit maar schoot wild over. Diezelfde Dihalu voorkwam tien minuten later dat aanvoerder van Schagen Robbert-Jan Klein kon uithalen nadat ook hij een hoge bal aannam op de borst.

In de tachtigste minuut was het Saenden dat weer op voorsprong kwam. Uit een corner kopte Lucas Heine de bal op de rug van een tegenstander en met een beetje geluk viel de bal zo binnen: 2-1. Een minuut later leek Heine vrij op de goal van Schagen af te gaan. Kevin Weggemans voorkwam dit door hem onreglementair naar het gras te werken waarna scheidsrechter Schipper niet anders kon dan hem zijn tweede gele kaart te geven waarna Weggemans kon gaan douchen. De daaropvolgende vrije trap van Dihalu belandde op de vuisten van de keeper.

Na pogingen van opnieuw Dihalu, Ferry Heijnis en Lucas Heine namens Saenden was het in de extra tijd Schagen wat nog dichtbij de 2-2 kwam. Joris van Dijk kwam net lengte te kort om een corner in te koppen, al stond hij redelijk vrij.

Vertrouwen in nacompetitie.

De trainer van Saenden, Ebel Hoekstra, was tevreden mij het spel van zijn ploeg:

’Ik denk dat we goed begonnen. Met name in de eerste helft waren we dominant aan Schagen, ik denk dat we aan de bal nét even wat beter waren dan onze tegenstander. We hebben in de eerste helft de meeste kansen gecreëerd en we maken een goede goal. In de tweede helft zakte het toch iets in en werden we wat slordiger aan de bal. Daardoor lieten we Schagen iets meer in de wedstrijd komen, en dan loop je het risico dat ze ook gevaarlijk worden. Uiteindelijk maken ze de 1-1 en maken wij gelukkig nog de 2-1. Ik denk overall dat we vandaag verdienden te winnen.’

Hoekstra gaat dan ook met een goed gevoel de nacompetitie in met zijn ploeg:

’Eigenlijk ben ik wel heel positief. Natuurlijk hadden we ons heel graag zonder nacompetitie willen handhaven. Handhaving is uiteindelijk ook ons doel voor dit seizoen en dan zullen we nog drie wedstrijden goed moeten zijn. Als ik kijk naar mijn groep en hoe we mentaal de nacompetitie ingaan dan denk ik dat we er goed opstaan. We zullen het alleen nog drie keer bij elkaar moeten oproepen om ook echt die drie finales tot een goed einde te brengen.’

Voor alle voetbaluitslagen van deze zondag, zie ons voetbaloverzicht.

Door: Rick Nieborg. (Tekst en foto’s)