Deze week ontving Winnie de Wit uit Assendelft een bijzondere brief van Gemeente Zaanstad. De Wit had bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de WOZ (Waardebeschikking en Onroerende Zaakbelasting) van haar woning en Zaanstad gaf haar daarin gelijk. 


Update: Zaanstad meldt dat de WOZ-vermindering geen aanleiding is voor de vermindering


De woning ligt onder twee banen van vliegverkeer van en naar Schiphol. De Wit heeft al jarenlang overlast. Dat was voor het Afdelingshoofd Belastingen van Zaanstad een overweging om de aanslag te verminderen: 

‘Uw woning ligt in Assendelft onder twee banen vliegtuigverkeer van en naar Schiphol. In de loop der jaren is de stroom vliegtuigen alsmaar groter geworden. Dit gegeven betekent dat u wordt geschonden in uw ‘recht op ongestoord woongenot’. Er is sprake van ongezonde lucht en herrie in huis.’ 

Dit betekent dat Zaanstad belastinginkomsten misloopt door de activiteiten van Schiphol. 

We hebben aan Zaanstad gevraagd hoeveel woningen in de gemeente in aanmerking komen voor korting, op basis van het door Schiphol geschonden recht op woongenot. En hoeveel mensen de korting op basis van dit argument hebben we ook gevraagd bij de gemeente, zij komen er na het weekend op terug. 

Voor Winnie de Wit gaat het niet om het geld, maar om de erkenning, zwart op wit, van het leed dat zij ervaart.

Door Merel Kan, informatie van Winnie de Wit, foto: De Orkaan.