Schoenwinkel Krommenie verwaarloosd, niet gevaarlijk

De verwaarloosde schoenwinkel aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie mag een bron van ergernis zijn voor passanten, het pand levert geen gevaar op. Dat is de conclusie van de afdeling Handhaving van de gemeente “waar het pand regelmatig voorbij komt“.

“Het zou hier en daar wel wat onderhoud kunnen gebruiken, maar tot nu toe is er geen reden tot handhaven” aldus Handhaving. Het staat iedereen vrij zijn bezit te verwaarlozen. De gemeente kan pas ingrijpen als er sprake is van gevaar voor de eigenaar of derden.

De Dienst Stadsherstel Amsterdam heeft de winkel een aantal jaren geleden bezocht met een restauratie-architect. “Het is een mooi, typisch Zaans pand dat de moeite van het restaureren waard zou kunnen zijn.” Het is nooit tot een onderzoek gekomen naar de historische en bouwkundige waarde en de conditie van de constructie, omdat de eigenaar daar geen behoefte aan had.

Kruidenierswinkel Schots copy

Het pand is de bakermat van de families Schots in Krommenie. Stamvader Jacob Schots betrok het in 1871 en kocht het zes jaar later. Dochter Alida begon hier in 1912 samen met haar man Nico Aten een kruidenierszaak die later is overgenomen door de kaashandel Gebr. Schots.

In 1947 stopte zij met de kruidenierszaak en verhuurde het pand aan Jan Heijne die er een schoenwinkel begon. Hij kocht de winkel in 1953. (foto hieronder van gemeentearchief, ± 1970).

heijne

Historische schatten
Voor de Dienst Stadsherstel is de schoenwinkel een gesloten dossier. Jammer, geeft de woordvoerder toe, want dit soort panden bevatten soms historische schatten die je pas ontdekt tijdens de restauratie. Als voorbeeld noemt zij het Wevershuisje uit Assendelft, waar een smuiger (schouw met tegels) tevoorschijn kwam toen een later geplaatste muur werd verwijderd.

Een niet zo verborgen schat is de collectie retroschoenen die in de etalage staan en die met het verstrijken van de tijd in waarde stijgt.

Historische foto is afkomstig uit het familieboek van Schots ‘Familieportret op papier gezet’.

Tekst en foto links boven: Jaap de Jong.

5 april bijgewerkt:

Wat zien wij vandaag?! Actie!

schoenenwinkeltje Krommenie

 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • hallo

  Wat is de reden dat het zo verwaarloosd wordt? Zonde…

 • Peter van Haasen

  Op de Rozengracht in Zaandam staat een pandje van voormalig restaurant ‘Het Suikertuintje’ dit pand staat al jaren op instorten, wordt ook niets aan gedaan.
  Laats stond de deur open en zag ik dat er een heuse boom door de planken vloer van de gang heen gegroeid was.
  Een straat achter het prestigieuze Inverdan project

 • W. Schots

  In de periode van 1947 tot 1953 werd de kruidenierswinkel voortgezet door een filiaal van Van Amerongen,
  later overgenomen door Albert Heijn. De laatste verhuisde in 1953 naar de overkant en toen werd het pand verkocht aan J Heine.

 • Een mooie pandje en vergeet ook het leegstaande huis. Ernaast niet . Het is jammer dat de familie het zo laat gaan . De ouders van de eigenaar kennende zouden het niet hebben kunnen waarderen . Het waren vriendelijke behulpzame. Mensen . Schoenen kon je op zicht mee naar huis nemen .op de foto s is ook het huis van bakker lkersens te zien en de winkels van ten wolde . Een mooi plaatje .

 • M. van den Berg

  ik ben een van de vele vrijwilligers van het Hospice. Tussen dit mooie houten pand en de oude schoenhandel van Heijne en bakkerij Kerssens is een steeg. Hier staan zeer grote bomen die nodig een onderhoudsbeurt nodig hebben. Bij een eventuele brand kan deze door de vele bomen die er staan zo overslaan naar Hospice De Schelp met alle gevolgen van dien.

 • M. van den Berg

  Sorry, dat ik niet duidelijk genoeg was waarom ik gereageerd heb. Ik blijf erbij dat, mocht tussen het hospice en de houten gebouwen richting Zuiderhoofdstraat brand uitbreken het leed niet is te overzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *