Schuilkerk Papenpad te koop

De houten Oud-katholieke schuilkerk Heilige Maria-Magdalena aan het Papenpad in Zaandam staat te koop. Het zeventiende-eeuwse gebouw is de enige nog gaaf bewaarde schuurkerk in ons land volgens het Nederlands Dagblad dat het nieuwtje bracht.

Volgens de krant wil het bisdom Haarlem van de Oud-Katholieke Kerk het gebouw om financiële redenen afstoten. Een prijs is niet bekend.

Diverse pogingen om een bestemming te vinden voor het gebouw zouden op niets zijn uitgelopen. “Momenteel wonen er in Zaandam nog geen tien oudkatholieken” zegt de oudkatholieke bisschop van Haarlem, Dick Schoon tegen het Nederlandse Dagblad: “Op zo’n kleine actieve groep kun je helaas geen parochie bouwen.”

De houten kerk dateert uit 1695 en is gerestaureerd in 1927. Het is een Rijksmonument en heeft barok meubilair, een altaar met schilderstuk, een tabernakel met beelden van Willebrord en Bonifacius en een eenklaviers orgel, dat uit ongeveer 1700 stamt.

Piet van Tellingen schreef eerder dit over de kerk.

Ruud Pauw (ROSA) steunde onze suggestie om het gebouw een culturele bestemming te geven…

Foto boven OKKN.nl

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Dolsma

  Er komt iedere zondag een redelijk grote actieve groep katholieke mensen samen in de kerk, het zou jammer zijn als zij hun samenkomst plek verliezen

  • Dwarsliggende Sint

   Wat Sint-Nicolaas zo betreurd,
   Is dat de moederkerk zo is verscheurd.

   Na de Reformatie moesten diverse Christenen in schuurkerken schuilen,
   Maar ook in de 21e eeuw is de verdeeldheid in Zaandam om te huilen!

   Waar na een parochiefusie afvallige gelovigen nu aan het Papenpad samen komen,
   Is eenheid iets waar je alleen nog over kunt dromen.

  • Boon

   Waar ik lees : . “Momenteel wonen er in Zaandam nog geen tien oudkatholieken” zegt de oudkatholieke bisschop van Haarlem . Dat is een heel ander aantal dan een redelijk grote actieve groep.

 • Jaap

  mooie cultuurcluster 🙂

 • paul

  Zou mooi staan op de Zaanse Schans. Een kerkje heeft het dorp daar nog niet en dit is een bijzonder exemplaar.

 • De Flux zit straks zonder huisvesting… Kan dit wat worden?
  Stukken goedkoper, leuker en beslist sneller voorhanden dan het cult(d)uurcluster…

  • Martin Blankman

   Dan moet er fors worden geïnvesteerd, de houten vloer beweegt nu al als er één enkel persoon over heen loopt. Er zal behoorlijk moeten worden geisoleerd om het geluid binnen te houden. De sanitaire voorzieningen zullen moeten worden aangepast en dergelijke.

   Het pand heeft een monumentenstatus met een uniek orgel, vraag is of dat te combineren is met een pop-podium.

   Al bij zal het goedkoper blijven als het aandeel van de Flux in het Cultuurcluster maar of je daarmee krijgt wat de Flux zoekt is de vraag.

 • A. Harmens

  Liever niet op de Zaanse Schans. Als je alles van waarde op de Zaanse Schans zet, wordt Zaandam er niet mooier op.

 • m.kruijt

  zal wel weer gesloopt worden door gemeente zaandorp.

 • Erik Esteie

  Er wordt al een tijdje gesproken over het verplaatsen van de vermaning op de Westzijde(terhoogte de V van Goghweg, waar nu het Byzantijns mannenkoor oefent) naar de schans, zodat daar ook een een vermaning kan komen, en dat om de schans compleet te maken wat betreft de 17e eeuw(of heb ik het mis wat betreft het ontstaan van de vermaningen?)

  De schuilkerk van oud katholieken moet gewoon op het Papenpad blijven staan en kan misschien gebruikt worden voor klassieke concerten en tegelijkertijd blijven bestaan voor de oud katholieken die er hun dienst willen houden

  Ik vind het hele verhaal van het ontstaan van de oud katholieken erg interessant en zou het (een) zonde vinden als dit stukje geschiedenis verkwanselt wordt door het naar de Zaanse schans te verplaatsen

  Wie weet trouwens wat een Paap is?
  (van papenpad)

  En wie weet wat er op de geuzenpenning staat?

  • Kees S

   een paap is een scheldwoord van de protestanten voor een Rooms-Katholiek persoon.

   • Erik Esteie

    De spreuk op de Geuzenpenning is

    “Liever Turks dan paaps (in zestiende-eeuwse spelling, liver turcx dan paus) was een leuze ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog (1568–1648). Hij werd in de Nederlanden voor het eerst gebruikt tijdens hagenpreken te Antwerpen in 1566, het jaar van de Beeldenstorm in de Spaanse Nederlanden. De leuze wordt tevens gevonden op zilveren geuzenpenningen in de vorm van een wassende maan, die door de geuzen aan hun kleren werd gedragen.”

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Liever_Turks_dan_paaps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *