Scooters, brommers en snorfietsen geweerd van Dam

De hele Dam in Zaandam wordt een voetgangerszone waar fietsers zijn toegestaan. Scooters, brommers en snorfietsen mogen overdag en ’s avonds niet meer door het gebied.

Het gaat om de Dam tussen de Damstraat en Wilhelminakade (langs o.a. Café Swart, Teasers, Aan Tafel, Heroes en De Clown), en de Damstraat tussen Damkade en Dam (het stuk tussen Bruna en de Dam).

Omdat hier veel horecagelegenheden zijn met extra grote corona-terrassen, en met volgens Zaanstad “veel oversteekbewegingen en voetgangers op straat en dit aanrijdingen en bijna aanrijdingen (conflicten) met bestuurders van bromfietsen, snorfietsen kan opleveren” wordt het nu verboden terrein voor alle brommers en scooters (dus zowel blauwe als gele kentekens).

De politie heeft gister bij Heroes een uurtje voor de deur gecontroleerd rond 14.00 uur en ongeveer 20 officiële waarschuwingen gegeven. Het verbod is gister ingegaan en duurt tot 1 november.

Ook in 2020 werd dit stuk wegens de corona-terrassen ook al afgesloten, maar toen ook voor fietsers. Dat leverde veel protesten op van fietsers (die overigens terzijde werden geschoven) maar Zaanstad gaat dat geen tweede keer proberen: “in tegenstelling tot de maatregel in 2020 is er geen tijdelijke onderbreking van de bestaande fietsverbinding.” Destijds bleek handhaving van de maatregel overigens een zwakke schakel.

Alleen van 12.00 uur en 06.00 als er ook bevoorrading is toegestaan, zijn ook gemotoriseerde tweewielers welkom. Het Damgebied rond het Czaar Peterbeeld was al verboden gebied voor alles op twee wielen en dat blijft zo.

Foto van nieuwe bord boven van Erik Schouten. Onder: bezorgbrommer over Dam tijdens algeheel fietsverbod in 2020 (archief Orkaan)

Het bord uit 2020 (genegeerd)
Deel dit artikel:

13 reacties

 • Rob Wolvers

  Daar is volgens mij geen onderbord voor nodig, daar is een officieel bord voor: L54b – Wandelstraat, fietsers te gast. Lijkt mij veel duidelijker.

 • Marcel van Kampenhout

  Nee, dat klopt niet, want dan zouden fietsers er 24/7 mogen rijden.

  • Londen Langham

   De fietser mögen er ook 24 uur fietsen, het is wandelgebied tussen 12 uur ’s middags en 6 uur ’s ochtends.Tussen 6 uur en 12 uur mag er ook gemotoriseerd verkeer komen.

 • René Brouwer

  Misschien is het een idee voor de gemeente Zaanstad om op de Wilhelminakade een verkeersbord aan de rechterkant van de straat te plaatsen.
  Vrachtwagens mogen voor het bord dat aan de linkerkant staat laden en lossen.
  Als je dan aan komt rijden zie je wel de vrachtwagen, maar niet het bord…

 • Gerard kraaier

  Snorfietsen vallen onder de categorie fietsen, dus….
  Wat een gel..l. hoe moet je van oost naar de Russische buurt. Zaandorp

  • Lies van Houten

   Gewoon lopend! Toch niet zo moeilijk

  • Rob Wolvers

   Snorfietsen zijn een eigen categorie, tussen fietsen en bromfietsen in. Vandaar het blauwe plaatje achterop (waar bromfietsen een geel plaatje hebben). Snorfietsen mogen bijvoorbeeld ook niet op een G13 fietspad rijden, maar zijn dan weer verplicht het G11 fietspad te volgen (dat weer verboden is voor bromfietsen). Een elektrische snorfiets (uitzonderingspositie) mag dan weer wel op een G13 fietspad … volgt u het nog? 😉

   Een elektrische fiets valt wel onder de categorie fietsen, een speedpedelec daarentegen weer niet, die volgt de regels van bromfietsen en heeft, net als de bromfietser, verzekerings-, helm- en kentekenplicht.

   Tja, het is lastig en met zo’n onderbord wordt de verwarring waarschijnlijk niet minder.

 • Gerard kraaier

  De gewone bestuurders van snorbrommers zijn weer de dupe hiervan. Handhaven ipv parkeerbonnen

 • Peter Goldstein

  Ik vind het onderbord met “fietsen toegestaan” niet duidelijk.
  Staat er nu dat het een voetgangerszone is van 12:00 – 06:00 uur, waar dan ook fietsen zijn toegestaan, maar ’s ochtends van 06:00 tot 12:00 uur niet en is dan elk vervoermiddel er toegestaan?
  Of staat er eigenlijk dat het altijd een voetgangerszone is, waar je van 12:00 – 06:00 uur wel, maar tussen ’s ochtends 06:00 en 12:00 uur niet mag fietsen?

 • Bert Versteeg

  Peter, zoals ik het lees is het tussen 12.00 en 06.00 voetgangersgebied waar je ook mag fietsen, tussen 06.00 en 12.00 mogen er ook andere voertuigen komen om bijvoorbeeld te laden en te lossen.

  Nu het fietsen is toegestaan hoop ik wel dat fietsers daar rustig rijden en niet met een rotgang langs de terrassen racen anders is het snel over met de pret.

 • Peter van Haasen - PVV Zaanstad

  Een bord op een paal schroeven is één, handhaven is twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *