Hele Dam ’s avonds voor voetgangers (jammer fietsers)

De Dam wordt ’s avonds helemaal fietsvrij. Vanaf 22.00 uur tot 6.00 ’s morgens is het hele gebied voetgangerszone, inclusief de Damstraat langs horeca als Swart, Dam 10, De Clown en Gewoon Lekker.

De gemeente neemt dit besluit omdat “tijdens de avonduren veel bezoekers van horecagelegenheden op straat zijn en dit aanrijdingen en bijna aanrijdingen (conflicten) met bestuurders van bromfietsen, snorfietsen en fietsen oplevert”.

Bovendien wordt de route ’s avonds niet gebruikt door bussen. Tot eind november kunnen bezwaren worden ingediend (het besluit is op 18 oktober genomen maar pas 4 weken later, op 14 november in de Staatscourant gepubliceerd).

De grote vraag is natuurlijk hoe (of) dit gehandhaafd gaat worden. Nu al trekt vrijwel niemand zich iets aan van het fietsverbod op de Dam. Fietsers vanaf de Hogendijk moeten op dit tijdstip gaan omrijden via Savornin Lomanstraat of het Rustenburg. Vanaf Zaandam-Oost en de Zuiddijk is de route over de Beatrixbrug de enige optie.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • H. Brunt

  Als er op dezelfde manier gehandhaafd wordt als nu het geval is (o.a. auto’s rijden 24 uur per dag gewoon heen en weer, om over de snelheid nog maar te zwijgen in de woonerf) dan zal het wel loslopen OF het moet een nieuwe manier zijn om gelden te incasseren.

 • Martin

  Van 22 tot 06 uur ? en overdag mag je dus wel op de Dam rijden. Waarom is er geen handhaving in de stad, fietsen op de kop van de Gracht geparkeerd (mag niet). Fietsen op de Dam (mag niet). Ze fietsen nu ook al op de Gedempte Gracht.

  Waar zijn de handhavers, Politie.
  Is alleen Poelenburg belangrijk?

 • Erik

  Het gaat om de Damstraat. Dam was al verboden. En het gaat om een verbod voor bromfietsen niet de fietsen. Met name de bromfietskoeriers zorgen volgens de politie in het weekend voor overlast. En de politie heeft verzocht voor deze maatregel om hier tegen op te kunnen treden.

  • De Orkaan

   Het gaat maar om heel klein stukje Damstraat. De straat langs Swart en Dam 10 heet Dam. Dat is de belangrijkste verandering omdat die doorgaande route verboden voor fietsers wordt.

 • Vas

  Sorry maar dat is toch een beetje overdereven ,in het weekend prima. wel overdag moet de handhaving er op letten dat er aldoor over de Dam wordt gefietstdat is hee irritant

  • De Orkaan

   Nee, een voetgangersgebied is voor voetgangers, fietsen en bromfietsen zijn niet toegestaan. Zaanstad noemt zelfs de “(bijna) aanrijdingen met bestuurders van bromfietsen, snorfietsen en fietsen” als reden. En het geldt natuurlijk niet alleen voor het weekend maar voor elke dag. En het is wel degelijk ook De Dam, want zo heet dat stuk straat langs die café’s. Bovendien wordt het stuk Damstraat tussen Dam en Damkade ook voetgangers gebied.

 • Bruce

  Dat handhaven komt wel goed denk ik; bij het fietsen over de Dam overdag is er bijna nooit handhaving aanwezig. ’s Nachts tijdens het uitgaan is er altijd veel politie en handhaving aanwezig omdat er in het verleden zoveel rottigheid en geweld was. Die kunnen fietsers er prima op aanspreken wanneer die het fietsverbod negeren.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *