Sigarenmagazijn Rep (“óók voor dames”)

Vandaag de tweede bijdrage van Martin Rep. Hij schrijft over zijn Zaanse verleden, soms naar aanleiding van de actualiteit, maar deze keer met een meer persoonlijke invalshoek.

Zijn vader Tinus Rep – van Sigarenmagazijn Rep – overleed 25 jaar geleden.

Sigarenmagazijn Rep (“óók voor dames”) was gevestigd in de Meidoornstraat in Zaandam, in de “Uithoek” zoals dat toen genoemd werd.

Levensloop

Komende week is het 25 jaar geleden dat mijn vader Tinus Rep overleed. We zouden altijd nog een keertje gaan vissen.

Ik herinner me mijn vader vooral als sigarenwinkelier, maar hij was veel meer dan dat. ‘Sigarenmagazijn Rep’ aan de Meidoornstraat in Zaandam, zijn laatste onderneming, was zelfs maar kort een echte sigarenwinkel. Hij had een vooruitziende blik en het werd hem al snel duidelijk dat je voor het verkopen van sigaren, sigaretten, pijptabak, pruimtabak en vloeitjes binnenkort geen tabaksvergunning meer nodig zou hebben. Daarom ging hij zijn assortiment aanzienlijk uitbreiden en werd zijn zaak voor de hele Uithoek, het laatste stukje Zaandam vóór Oostzaan begon, een buurtwinkel waar van alles te koop was, ‘óók voor dames’, zoals zijn reclameslogan luidde.

ovd

Weerpadsloot
In 1967 ging hij met pensioen. Hij deed zijn sigarenwinkel van de hand en ging rentenieren in Castricum. Eindelijk kon hij zich aan zijn hobby’s wijden. Hij leerde bridgen en kweekte kleurkanaries, maar het liefst wijdde hij zich aan zijn oude hartstocht, de hengelsport.

Hij en ik zouden altijd nog een keertje gaan vissen.

Zelf heb ik maar een paar zomers gevist. Zo rond mijn negende legde ik mijn hengeltje geregeld in de Weerpadsloot, het water langs de P.J. Troelstralaan, vlak bij m’n ouderlijk huis aan de Meidoornstraat in Zaandam. Uit die sloot haalde ik af en toe een voorntje omhoog, dat had toegehapt in het balletje deeg dat ik aan het haakje had gehangen.

Waar mijn vader mee thuis kwam, dat was een ander verhaal. Af en toe stond hij ’s zomers voor dag en dauw op. Met een vriend reed hij dan naar een geheimzinnig oord dat het Braassemermeer heette, of de Westeinderplassen. In de loop van de ochtend kwam hij dan terug met een leefnet vol spartelende vissen, die hij in de gootsteen kieperde en vakkundig schoonmaakte. ’s Avonds rook het huis heerlijk naar gebakken vis. Ik hoorde verhalen over snoeken en andere monstervissen, die helaas net van het haakje gesprongen waren. Mijn vader beloofde me ook een keer mee te nemen, in de roeiboot, de Westeinderplassen op.

Mijn vader kocht een werphengel, een prachtig stuk vistuig waarmee je makkelijk de overkant van de breedste vaart of tocht kon bereiken. Soms mocht ik die gebruiken, maar vaak is dat niet gebeurd omdat ik het vissen al na een paar zomers voor gezien hield.

ovd

Lieslaarzen en oliejas
Toch bleef het verlangen naar die gezamenlijke visonderneming. Af en toe herinnerde ik hem eraan. Maar ja – ik woonde inmiddels een heel stuk verderop. Wij waren naar Amersfoort verhuisd en hadden twee kinderen gekregen. Mijn vader was na zijn pensionering in Castricum gaan wonen en woonde nu nota bene tegenover een visvijver. Ik stond wel eens met hem te praten terwijl hij zijn hengel uitlegde en de ene na de andere vis uit het water trok, de kat zat geduldig naast zijn opklapstoeltje te wachten. Het was toch wat anders dan als mannen onder elkaar samen, ’s morgens vroeg, desnoods met lieslaarzen en oliejas, de roeiboot in en het water op.

Als ik hem belde, of zomaar binnenviel in zijn woning in Castricum, kreeg ik vaak te horen dat hij aan ’t vissen was, ‘ergens aan het Noord-Hollands Kanaal’. Voor zijn 85ste verjaardag gaven wij hem nog de nieuwe hengel die op zijn verlanglijstje stond.

Het is er niet meer van gekomen. Het was zijn laatste verjaardag geweest. Tinus werd ziek – een leven lang roken gaat niet ongestraft voorbij. Zelfs op zijn sterfbed vroeg hij ons nog een sjekkie voor hem te draaien. Hij overleed op 85-jarige leeftijd, op 12 februari 1991.

Klik hier of op de foto om de levensloop van Tinus Rep online te bekijken.

tinusrep-vissen

Alle bijdragen van Martin Rep.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Pieter Ruig

  Volgens mij is Martin Rep de broer van Jelte Rep die later bij de radio en Tv ging werken. hij heeft een leuk boekje geschreven Zaans Groentje en andere verhalen. moet je ook eens lezen.

  • Jan Schouten

   Volgens mij was er nog een oudere broer boven Jelte die ging naar de Universiteit en werd ontgroend al zijn mooie haren werden afgeknipt zelf heb ik op nr80 gewoond tot1961

 • Dirk Karten

  Bij Rep kocht ik snoep. Dat werd in een glazen kast gepresenteerd. Ouwel voor vijf cent, drop en zwartwit knotsen voor een dubbeltje. Ik woonde op de Meidoornstraat 25. En kocht ook snoep uit de automaten die aan de muur buiten hingen. Volgens mij pez snoepjes die je in een soort automaat deed. Mooie tijden!

 • Ik zat bij Martin (1951) in de klas en woonde heel dicht in de buurt, kwam vaak in de winkel. Wij reden altijd samen naar het Blaise Pascal, in dat jaar nog in het straatje bij de Bullekerk. Op de foto staat hij voor zijn vader, de Martin die het boekje schreef kan hij niet geweest zijn.Ik bleef zitten in de tweede(en de derde en de vierde) en Martin spurtte voort en ik verloor hem uit het oog.
  Ik ben nog geregeld in Zaandam om mijn moeder van 90 te bezoeken. En nog steeds gek op de polders en de vogels daar!

 • Annemarie Vlaar

  ik zat op de kleuterschool in de Meidoornstraat, bij Juffrouw Rep in de klas. Zij had een kamer boven de winkel of naast jullie sigarenzaak. Marianne of zo iets heette ze.
  Soms kreeg je een stuiver of een dubbeltje en dan maar kijken wat je uit zou zoeken voor 1 cent of 2 dingen voor een dubbeltje.[schuimblokken en spekjes en trekdrop]. Wij woonden in een duplex huisje, beneden in de Meidoornstraat 106, toen 1 slaapkamer een kleine huiskamer en een keuken, wel een echte wc, plus een tuin achter het huis. Later verhuisden we naar de Wibautstraat, met een lavet.

 • J. Gombert

  Beste Martin,
  Als kleuter woonde ik in de Abeelstraat. Kan mij de sigaren zaak nog heel goed herinneren.
  Ik zat op het lyceum van 61 -67 en mijn zus Attie op het gymn.
  Ik heb genoten van de film van het lyceum en de genoemde mannen zaten allemaal in de klas van mijn zus voor de splitsing naar gymn.etc.
  Als je weer zoiets moois maakt zie ik dat graag tegemoet.
  Vr gt,
  Jan Gombert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *