Een erepenning had de voormalige Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters al, maar anders had hij die wel gekregen bij zijn officiële afscheid. De lofbetuigingen voor hem en voor MAAK.meester Frits Plamboom die samen met Soeters officieel werd uitgezwaaid in het Zaantheater, waren zoals dat heet ‘niet van de lucht’.

Er mag in ‘de stad’ dan wel eens kritiek opklinken als de creaties van Soeters worden besproken, tijdens het officiële afscheid (en in de officiële afscheidsfilm die in opdracht van Zaanstad was gemaakt) domineerden de loftuitingen, jubelkreten, bloemen, cadeaus en mooie woorden.

De periode van ‘voor Soeters’ werd door iedereen gekenmerkt als een ‘duistere periode’ voor Zaandam, een stad die eruit zag als Grozny of Beiroet (na de bombardementen). Soeters zelf: “een “deprimerende puinhoop”.

Maar Soeters ging ‘de stad mooier maken’ (burgemeester Jan Hamming kan maar geen genoeg krijgen van dit Zaanstad-cliché) en dat is gelukt. Soeters had aanvankelijk helemaal geen trek in de klus maar achteraf bleken die 20 jaar Zaanstad ‘een speeltuin’ voor hem. Volgens Hamming heeft Zaanstad dankzij Soeters ‘het Calimero-gevoel’ afgeworpen.

Zelfs wethouder René Tuijn (die zich voor de gelegenheid in een Soeters-outfit had gehesen) was ‘om’: had hij in het verleden nog een open brief geschreven waarin hij vroeg een einde te maken aan het neo-Zaanse groen in de stad, nu hij terugkeek (en wethouder was) domineerden de positieve gevoelens. (Burgemeester Hamming had ook een klein min-puntje: “Niet iedereen vindt het mooi, toen ik laatst een groep burgemeester rondleidde vond de helft het foeilelijk en Eftelisering van de stad”).

Inntel

Soeters had ook nog een nieuwtje. Hij had best supervisor willen blijven te tegelijkertijd als architect de ontwikkeling van de Peperstraat op zich te nemen met zijn bureau PPHP. Zijn afscheid is afgedwongen door Zaanstad:

“Na 20 jaar heb ik besloten mij terug te trekken uit dat supervisieteam omdat mij door de gemeente Zaanstad geen andere mogelijkheid werd geboden om de bouw van de Peperstraat met mijn lieve medewerkers van PPHP te kunnen uitwerken en te realiseren.”

In het interview met De Orkaan komt het onvermijdelijke Inntel-hotel langs, van wie is dat nu eigenlijk? Soeters is daar duidelijk over:

“Ik ben de bedenker van dat hotel. Ik heb ook al jaren daarvoor schetsjes gemaakt. De opdrachtgever van het Inntel zei ‘dan moet je het ook maar bouwen’ maar dat mocht ik niet van de gemeente want ik was supervisor. Toen heb ik architecten gezocht die dat zouden willen bouwen volgens de schema’s en ontwerpen die wij hebben gemaakt.”

Pas de tweede architect – die zou doen wat Soeters voorstelde- kreeg de opdracht, “maar die was alleen later vergeten dat het mijn idee was.” Soeters schreef een dikke brief die ‘overal gepubliceerd werd’, en “toen zei de PR van Zaanstad: ga hier nog even mee door want dat levert veel publiciteit op.”

Ook praat Soeters over zijn plannen over de Peperstraat en de Beatrixtoren (“een onbruikbaar gebouw”).

Lees ook: Sjoerd Soeters uitgezwaaid (onder het filmpje: de foto’s van het afscheid).

Interview: Huub Brand, camera/montage: Merel Kan, tekst: Piet Bakker