Je kan veel over Sjoerd Soeters zeggen, maar niet dat hij Zaanstad ongemerkt voorbij is gegaan. Hij kwam met een dreun en verdwijnt vandaag met een klap in de vorm van een afscheidssymposium in het Zaantheater.

Soeters heeft in het centrum van Zaandam onuitwisbare sporen achtergelaten. En we zijn nog niet van hem af, de metamorfose van de Peperstraat zal ook zijn signatuur dragen.

Tegelijkertijd is de Inverdan-supervisor omstreden, waar Soeters opduikt is het ook vaak hommeles.


Update: hier vind je een verslag van het afscheidsfeest (met filmpje en veel foto’s)


Soeters in Zaanstad. In 7 delen.

1. De invloed

De invloed van Soeters op de ontwikkeling van het centrum van Zaandam kan niet worden onderschat. Zaanstad noemt hem zelfs ‘de bedenker van de Zaanse binnenstad’. Onder collega-architecten werd zijn invloed gevreesd. “Er wordt geen steen op een andere gemetseld in het centrum van Zaandam zonder dat Soeters het goedkeurt” aldus een Zaanse architect die vanwege goede redenen liever anoniem wil blijven. Toen Soeters aantrad in 2000 presenteerde hij zijn plannen in ‘De Kade’ waarbij hij het publiek dia’s van Venetië liet zien om zijn vergezicht duidelijk te maken, Zaandam zag er nu meer uit als Grozny liet hij later optekenen. Dat zou hij wel eens aanpakken, 20 jaar lang domineerde hij alle bouw in het centrum van Zaandam.

2. De Gedempte Gracht

Zijn invloed is het meest zichtbaar op de Gedempte Gracht. Wie herinnert zich nog de paviljoentjes en de armoedige entree vanaf de kant van het station. Soeters ontdempte de Gracht en introduceerde zijn neo-Zaanse stijl: van de gevels tot de reclamebordjes. De overgang naar het station werd opgetild via het Stadhuisplein. De Gracht heeft nu weer een zichtlijn over het water vanaf beide kanten. Of hij het met de nieuwe anti-val-hekjes eens is weten we niet.

3. Neo-Zaans

De stijl van Soeters in Zaandam noemden wij neo-Zaans en die term is een eigen leven gaan leiden. En niet alleen op de Gedempte Gracht. Overal in Zaandam duikt het neo-Zaans op. In Zaans Hout, achter het station bij het nieuwe hotel, in de Oostzijde bij Tuin der Nederlanden. Hoeveel neo-Zaans kan je hebben? schreven we al in 2017. En daarna is het niet minder geworden. Eén van de redenen was dat plannen die dit Soeters-stempel droegen een grote kans hadden om ongeschonden de supervisor te passeren (zie: invloed). Soeters verordonneerde zelfs dat er alleen Neo-Zaanse borden op de Gedempte Gracht mochten staan.

4. Inntel

Soeters is dus NIET de architect van het meest iconische onderdeel van het Inverdan-centrum: het Inntel-hotel, alhoewel hij toch graag die indruk wekt en zelfs openlijk heeft gesuggereerd dat hij de echte bedenker was. Architect Wilfried van Winden van WAM-architecten ontwierp het hotel in de tijd dat Sjoerd Soeters supervisor was in het Zaanse centrum. Soeters beschuldigde daarop Van Winden van diefstal en plagiaat, hij zou al eens een schetsje hebben gemaakt (dat hij op zijn beurt ‘geleend’ had van het boekje Zaanse Houtbouw). In 2020 werd het conflict opnieuw op de spits gedreven toen reclameman Barry Menger in een kinderboek de mythe nieuw leven inblies (en moest rectificeren: “Sjoerd Soeters is niet de architect van het Inntel Hotel in Zaandam, dat is Wilfried van Winden van WAM Architecten.”)

5. Zaanse Golf

In 2019 eindigde het regime Soeters met een relletje toen hij als Inverdan-supervisor samen met de stedenbouwkundige van Zaanstad het plan voor een extra verdieping op het kantoorpand de Zaanse Golf om “onduidelijke redenen afkeurde”, aldus ontwikkelaar Bart de Jong. Daarmee kwam Soeters lijnrecht tegenover B&W te staan die juist hun best hadden gedaan om Loders Croklaan in Zaanstad te houden. Erg ‘onduidelijk’ waren de redenen van Soeters’ verzet tegen een verhoogde Zaanse Golf niet. Die staat namelijk pal naast het Stadhuis dat Soeters zelf ontwierp (en zou hoger worden). Soeters haalde uiteindelijk bakzeil, de Zaanse Golf kreeg een extra verdieping.

6. Peperstraat

Met de overstap van Soeters van Zaanstad naar de ontwikkelaar van het Peperstraatgebied werd een nieuw ‘hoogtepunt’ bereikt. Soeters werd beschuldigd van het dragen van dubbele petten, als supervisor had hij voorgesteld de Peperstraat (en de Beatrixtoren) te slopen, en als architect ging hij zijn eigen plan nu ontwerpen en uitvoeren. Soeters stapte op als supervisor en werd weer architect. Lees hier het Peperstraat-dossier. Die dubbele petten waren overigens vaker voorgekomen. Soeters ontwierp ook de gevels van C&A en Douglas en maakte schetsen voor het Zaantheater, het pand van de Zaanse Schoenhandel en zelfs voor het Cultuurcluster.

7. Erepenning

In 2017 kreeg Soeters uit handen van (waarnemend) burgemeester Vreeman de Erepenning van Zaanstad uitgereikt. Vreeman – die in ijdelheid weinig onderdoet voor de supervisor – gaf die penning daarmee ook een beetje aan zichzelf. Hij was immers de man die Soeters binnenhaalde: de “motor en visionair” achter de ontwikkeling van het centrum van Zaandam aldus Vreeman.

Nog niet genoeg van Soeters? Lees hier alles wat De Orkaan schreef over de supervisor.

Door: Piet Bakker