‘Kan aan de Zaan’ kan door: bestemmingsplan naar raad

Het bestemmingsplan ‘Kan aan de Zaan’ wordt binnenkort naar de gemeenteraad gestuurd. Op het terrein van het voormalige Kan Palen komt een ‘prettige en levendige stadswijk’ met 750 à 800 woningen aldus Zaanstad.

Het Kleine Glop waarvoor omwonenden actie voerden, blijft groen in de nieuwe plannen.

Het plan wordt ontwikkeld door de Nederlandse Planontwikkelings Groep (NPG), in samenwerking met de gemeente Zaanstad en Rochdale. De woningen bestaan uit “een gevarieerd aanbod van sociale huur, betaalbare koop, middel dure huur en vrije sector woningen.”

Sanering

Sanering van het terrein van Kan Palen en de directe omgeving wordt voorbereid om de grond geschikt te maken voor woningen. 

De locatie ligt tussen Hofwijk aan de zuidkant en de spoorlijn aan de noordkant. De Zaan ligt aan de westkant van het terrein. Door het vertrek van verffabriek Touwen komt er meer ruimte voor woningbouw, zowel op de locatie van de verffabriek als daaromheen.

“Aan de kant van de Zaan komen grote appartementengebouwen die doen denken aan fabrieken. Verder de buurt in naar het oosten, worden de gebouwen lager.

Bewoners en bezoekers parkeren hun auto’s onder de woningen of aan de rand van de wijk. Er is daardoor in de wijk veel plek voor groen en fietsers.”

Soeters

Er komt geen horeca aan de Oostzijde en daarmee komt de mogelijkheid om een terras aan de Zaan te maken ook te vervallen. Op de plek van de horeca – tegenover het glop – komen twee eengezinswoningen. De gevel van de Touwenfabriek wordt behouden.

De plannen zijn gemaakt door het bureau PPHP van de toenmalige Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters. De plannen dateren uit 2017. Toen was Soeters nog in dienst bij Zaanstad, in 2019 kondigde hij aan bij de gemeente te vertrekken. In 2020 vertrok hij daadwerkelijk. Soeters’ bureau blijft volgens Zaanstad ook bij de huidige plannen betrokken.

Lees ook:

Onder beelden van PPHP van Hofwijk-Noord (die dus nog worden aangepast).

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *