Sjoerd -Neo-Zaans- Soeters verlaat de Zaan

Al zo’n zeventien jaar lang bepaalt architect Sjoerd Soeters, getooid in roodgeruite kostuum, met op zijn eigengereide gok een bril met zwaar montuur, hoe Zaanstad eruitziet.

Daar komt nu min of meer een eind aan, want hij heeft zijn supervisor-schap opgezegd.

Zijn Neo-Zaanse geweld wordt geprezen en verguisd, maar vriend en vijand is het erover eens: als je tegenwoordig vanaf station Zaandam het centrum binnenloopt, dan weet je dat je niet in Almere bent.

Alles was dan ook beter dan ’t Trefpunt.

Wij schrijven ‘Zaanstad’, maar het ging natuurlijk vrijwel alleen om Zaandam, het centrum.

Inverdan-supervisor

Het ontwerp van het Stadhuis is van zijn hand (zelf schrijft hij daarover in alle bescheidenheid op zijn LinkedIn-pagina: ‘De ambtenaren die er werken vertellen steeds opnieuw hoe ongewoon prettig het er is’) en stiekem vond hij dat het ontwerp van het Inntel Hotel, dat internationaal hoge ogen gooit, ook van hem is (op Twitter staat hij voor het hotel van Molenaar & Van Winden architecten).

Als supervisor beoordeelde hij welke architect werd ingezet, en soms was hij dat zelf (maar dan keken er ook anderen naar volgens Zaanstad). Soeters ontvangt vanaf 2015 een bedrag van circa € 30.000 per jaar voor supervisie voor Inverdan/MAAK.centrum.

Zaanse Golf

Het regime Soeters eindigde met een relletje toen hij als Inverdan-supervisor samen met de stedenbouwkundige van Zaanstad het plan voor een extra verdieping op het kantoorpand de Zaanse Golf om “onduidelijke redenen afkeurde”, aldus ontwikkelaar Bart de Jong tegen het NHD. Daarmee kwam Soeters lijnrecht tegenover de burgemeester en VVD-wethouders Ram en Krieger te staan die juist hun best hadden gedaan om Loders Croklaan naar die extra verdieping te laten verhuizen om zo het bedrijf in Zaanstad te houden. Ook verzekeraar Das zou bij een verbouwing in Zaandam blijven.

Erg ‘onduidelijk’ kunnen de redenen van Soeters’ verzet tegen een verhoogde Zaanse Golf niet geweest zijn. De verhoogde Golf staat namelijk pal naast het Stadhuis dat Soeters zelf ontwierp. Soeters haalde uiteindelijk bakzeil, de Zaanse Golf krijgt een extra verdieping.

Soeters wil volgens het NHD zelf actief mee gaan werken aan de “verdere stadsvernieuwing in Zaanstad. Dat is onverenigbaar met zijn huidige functie”. Over die dubbele petten van Soeters (bv. bij het ontwerp van het verbouwing van het Zaantheater) stelde De Orkaan eerder vragen. Die ‘verdere stadsvernieuwing’ zou zomaar eens op de plek van het gesneuvelde cultuurcluster kunnen zijn.

Erepenning

In 2017 ontving Soeters uit handen van zijn vriend en waarnemend burgemeester Vreeman een erepenning van onze stad. Hij werd geloofd als ‘motor en visionair’ die zag dat Zaanstad het ideale gebied is ‘om de overloop uit Amsterdam het hoofd te bieden’. Vreeman gaf de penning natuurlijk ook een beetje aan zichzelf, hij had Soeters immers zelf binnengehaald.

Soeters heeft aangegeven weg te gaan, een vervanger is nog niet aangesteld. Zijn vertrek als supervisor betekent niet dat Zaanstad ‘Soeters-vrij’ zal zijn. Er moet nog genoeg gebouwd worden in Zaanstad.

Hier alles wat wij schreven over Soeters.

soeters1

Deel dit artikel:

16 reacties

 • nico hofstede

  Wat een GIGA verbetering voor het centrum van Zaandam, dank Sjoerd.

 • Was het niet de kunstenaar Frenk van Heeswijk met zijn linosnede afdruk van gestapelde Zaansche huisjes en dit ” Inverdan” noemde, die het oorspronkelijke idee heeft gehad.

 • Bert Versteeg

  Het enige wat ik mooi vind dat Soeters heeft ontworpen is de gracht,voor het overige is het allemaal vrij ééntonig.
  Het gemeentehuis de verbouwing van C&A, het hotel en de nieuwbouw achter het station,de Vinkenstraat en Noorderkerkstraat, het is allemaal hetzelfde.
  Ik hoop dat de opvolger van Soeters een eigen visie heeft en meer varieert en niet de lijn van voorganger doortrekt..

 • Marlene Blonk

  Hij gaat dus helemaal niet weg, als ik het artikel goed lees. Hij gaat juist “nog meer architect” zijn.

 • jeroen landsman

  Jammer dat de schrijver van dit artikel zo duidelijk zijn (of haar) afkeer van Sjoerd Soeters laat blijken. Het druipt ervan af. Typisch Zaans gezannik. Ik vind het heel goed dat Sjoerd betrokken blijft bij de (ver-)nieuwbouw in Zaanstad. Hij is de man die Zaandam uit het moeras omhoog trok. Een man met visie en oog voor de menselijke maat. Topper, die Sjoerd. Bovendien heel aardig ook!

  • De Orkaan

   Naast dat we je opmerking beschouwen als een vrij opzichtige manier om marketing te bedrijven met je ‘geheime dienst’ bedrijf, melden we dat we via onze site graag presenteren hoe’t is en bij voorkeur niet hoe marketingprofs zouden willen hoe het zou zijn. Daarmee zitten we mooimakers zoals jij in de weg, maar dat zij zo…
   Daarbij heeft Soeters overduidelijk kwaliteiten die we zichtbaar maken en maakten.
   Wat betreft dat ‘moeras’, er was eer te behalen, daar zijn we het mee eens. Makkelijk scoren voor elke architect met iets van een verhaal.
   Dat Sjoerd aardig kan zijn nemen we van je aan.

 • Marc Vesseur

  Ik zien hier met de beste wil vd wereld geen ‘opzichtige manier van marketing bedrijven’ in. Waar slaat dit op Orkaan?

  • De Orkaan

   Ha, die Marc,

   “Marketing’ kan hier misschien vervangen worden door ‘acquisitie’?
   Hoe dan ook, met Jeroens bedrijfje (Geheime Dienst) heeft hij Soeters al voor de camera gehad. Daarbij beweert hij nogal wat over onze toon of intentie (‘druipt ervan af’ zelfs).
   Wij brengen nieuws dat feitelijk op ieder moment gecorrigeerd mag, kan en zelfs moet worden.
   Jeroens commentaar struikelt over een toon die hij hoort, maar die wij niet typten.
   We zijn kritisch, het gaat over de plek die we liefhebben. Marc, je komt uit Heerlen, maar bent inmiddels ook best een beetje Zaans en je zal dat vast begrijpen.
   Feitelijk inhoudelijke aanpassingen zijn meer dan welkom, met onderbouwing. Ook van mensen die ervan vreten (of hopen te vreten).

 • Siem van Westen

  Meneer Soeters heeft Mooie ontworpen maar wat hij in Zaanstad gedaan heeft bekoord mij niet.
  Hij heeft in het verleden diverse “petten” gedragen tijdens de verwording van Zaandam, en nu doet hij er één af, maar hij is niet weg hoor!
  Dat vindt ik wel jammer.
  Smaken verschillen gelukkig en over smaak kunnen we urenlang twisten en krantenpagina’s volschrijven.
  Daar zijn we wereldkampioen in.

 • mieneke kolen

  Mijnheer Soeters, bedankt voor wat u voor Zaandam heeft gedaan. Voor dat u met uw plannen kwam, was Zaandam een smerig, rommelig en armoedig stadje. Dank zij u heeft Zaandam een uitstraling gekregen. Het is iedere keer weer leuk om “thuis” te komen.

  • Gre Luttik

   Ik kan me een Zaandam herinneren met een westzijde en een Gedempte Gracht met prachtige “ herenhuizengevels”. Gevels in steen met mooie versieringen. Een Markt op de Gedempte Gracht met aan het einde een plantsoen omheind met een hekje met het houten Marktmeestershuisje inhet midden. Ik herinner me de Fluwelen Westzijde met gerenommeerde winkels. Ik herinner me geen smerig, armoedig of rommelig stadje. Hierin kwam pas tijdens de jaren ‘70 verandering toen nieuwe winkeleigenaren de gevels vernielden. Langzaam verloor het Zaandamse centrum haar menselijke maat met als uiteindelijke finale de periode Soeters waarbij de menselijke maat geheel zoek raakte. Een ‘Zaans huis’ van 20 meter hoog? Of hoger? Ik wens de heer Soeters nog een genoeglijk einde van zijn loopbaan maar inspreek hierbij de hoop uit dat hij zijn energie zal gaan steken in – suggestie, hoor- Zeeland? Ik heb nog wel een paar leuke projecten in gedachten…….

 • Inverdam project.WeekBlad Zaankanter medio 2001- Citaat; Het Zaanse Zeilschip Zaanstad dreigt te stranden door de vele misstanden ? . Het grootzeil rafelt aan alle randen. Hele Woon Wijken moeten wijken voor het Gewin ,ten koste van menig Huisgezin. Aanvulling 2019:
  Het Inverdam-project bracht kennelijk Zaanstad nog meer in de Schulden tot aan de zijn Nek?,dus geen dank aan Sjoerd Soeters de (voormalige) Architect.
  De Burgers betalen het gelag (hoge gemeente belastingen) zonder kennelijk te luisteren naar hun Beklag ? per 1jan 2013 had Zaanstad Eur.3.675 per inwoner totale schuld(bij benadering): 550 miljoen Euro.Het is onbekend(geheim)?-hoeveel de schulden dec.2019 nu zijn? ,mogelijk nog hoger?Dat vinden wij Burgers niet fijn,juist daar zit het venijn? .

 • F. boers

  De gedempte gracht is een behoorlijke winkelstraat geworden, om te zien. Deze wordt prima schoongehouden door de gemeente

  Leuke winkels daarvoor moet je naar de Zaan-bocht in Wormerveer.
  Nu nog de Westzijde, deze straat is een groot eetgebeuren, of kappers . Hopelijk heeft de gemeente daar ook een plan voor zodat het weer ‘Fluwelen westzijde ‘ (uitspraak van mijn schoonmoeder) kan worden .

  • Bruce Latham

   Hopelijk helpen de werkzaamheden van de afgelopen periode, waarin de stoepen breder zijn gemaakt en het straatmeubilair opgeknapt, over de lengte van de Westzijde om winkels en publiek aan te trekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *