In 1638 legde de beroemde waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater de Engewormer droog. Precies 379 jaar later – midden in de zomer – wordt er geschaatst rondom de Engewormer.

Het gaat zaterdag 24 juni weliswaar om droogschaatsen (ook wel bekend als skeeleren of inline-skaten) maar het is toch een soort van schaatsen in de polder. Hollandser kan het niet.

De 5e Omloop van de Engewormer is zowel een wedstrijd als een toertocht.

Het parcours is een rondje van 5,5 kilometer over het asfalt van de Ringdijk rond de Engewormer. De start en finish is bij Manege Veldt, bij de Tolbrug naar de Wijdewormer. Vanaf de start gaat het langs het bruggetje van het Kerkepad, via Bartelsluis langs de Zaan en dan langs de Ringsloot richting finish.

Kinderen skaten 1500 meter (of tot en met 14 jaar één hele ronde van 5,5 kilometer). De wedstrijdrijders, die in 7 officiële klassen rijden, krijgen na 7 ronden de bel voor de laatste ronde. De toerrijders krijgen als laatsten het startschot van Burgemeester Peter Tange (foto van vorig jaar).

Het parcours is tijdens de Omloop afgesloten door verkeersregelaars voor alle verkeer. Motorordonnansen zorgen dat wedstrijdrijders en toerrijders elkaar niet in de weg zitten en begeleiden hulpdiensten.

Programma 24 juni (meer informatie over inschrijven):

17:00 – jeugd tot en met 14 jaar 1 ronde van 5,5 km
17:02 – jeugd tot 12 jaar 1500 meter
17:30 – wedstrijdrijders (o.a. Oomscup)
17.32 – toerrijders tot 7 ronden