Officieel heet het ding een ‘Schirmbar’ maar volgens ons is het gewoon een aprés-ski-tent die we kennen uit Gerlos, Kirchberg of Unteroberzwisschenammergau.

Volgens de Stichting Algemeen Belang Nauerna is het ding “een mobiel clubhuis” en is het een gevolg van “de Overeenkomst Nauerna”.

Die overeenkomst is na veel gedoe afgesproken tussen de Belangengroep Nauerna, Afvalzorg, Gemeente Zaanstad, Havenbedrijf Amsterdam en Provincie Noord-Holland. Het dorp zou gecompenseerd worden omdat ze in hun achtertuin een afvalberg van jewelste kregen. De stort zou beperkt worden, er kwam een park en een molen, en alle inwoners kregen supersnel internet via glasvezel.

Dat er een skihut kwam, stond natuurlijk niet in de overeenkomst. Wat er wel in stond is dat de verenigingen een ruimte zouden krijgen waar ze bij elkaar zouden kunnen komen, een “verenigingsgebouw” volgens de Belangengroep Nauerna (BGN).

Er wordt een subsidie beschikbaar gesteld van maximaal € 600.000,- t.b.v. de bouw van molen De Pauw te Nauerna.

De nieuwe eigenaar van de molen faciliteert de verenigingen uit het buurtschap Nauerna in ruimte om bijeenkomsten te kunnen houden.

De beste ruimte zou natuurlijk de molenschuur bij molen De Pauw zijn. Dat bleek in de praktijk lastig, die schuur zou niet geschikt zijn voor bijeenkomsten omdat de eigenaar, Stichting Zaanse Pakhuizen, het als bedrijfsruimte wil gaan verhuren. Vandaar de skihut.

IJsclub Davos gaat Schirmbar beheren (IJshut? Schaatstent?) die naast de molen komt, “de schirmbar kan worden opgezet ten tijde van ijspret” volgens de Werkgroep Nauerna.

De Schirmbar is een aanhanger die uitgeklapt ruimte biedt aan 80 personen.

schirmbarNauerna

Foto van website Nauerna.