Slegers: “voor eind 2021 alle problemen Wilhelminabrug opgelost” (niet dus)

Het zou kunnen zijn dat wethouder Gerard Slegers (CDA) vanavond nog voor 24.00 uur eigenhandig de roadblocks bij de Wilhelminabrug weghaalt, maar wij geloven er eerlijk gezegd niet meer in.

De belofte dat “voor eind van het jaar alle problemen zijn opgelost” bij de Wilhelminabrug in Zaandam kan Slegers niet waarmaken. Aan de ruim anderhalf jaar durende soap rond de brug wordt een nieuwe episode toegevoegd.

Slegers deed die belofte op 14 oktober van dit jaar, toen hij uitlegde dat hij een eerder gedane belofte over een oplossing niet kon waarmaken. Destijds schreven we:

“Slegers trok het boetekleed aan, hij bood zijn excuses aan voor de nieuwe vertraging die het project had opgelopen. Hij zat nu te wachten op een rapport van ERDI (straatmeubilair) over de oplossing en zegde een Raadsinformatiebrief toe. Maar dat had hij eerder ook al gedaan.

Die brief was er niet en de toezegging dat de zaak deze maand opgelost zou zijn, was niet nagekomen. En het was niet de eerste keer. Het dossier zit vol uitstel, verschoven deadlines, geheime rapporten en niet nagekomen beloftes.”

Niet alleen de periode tussen mei 2020 (toen de fietsstroken van de brug na een week al werden afgesloten wegens gevaarlijke situaties) en oktober 2021 was een bestuurlijk rommeltje, ook daarna werd het niet veel beter.

Slegers informeerde de raad onjuist toen hij zei steun voor zijn ‘voorkeursvariant’ van de Fietsersbond te hebben. Dat bleek niet te kloppen, en in feite klopt daardoor het rapport over die voorkeursvariant (die niet de veiligste maar wel de goedkoopste was) niet.

Die voorkeursvariant werd overigens ook nog maar half uitgevoerd en met een invulling (fliebertjes) die niet alleen onvindbaar was in het rapport van Goudappel maar ook nog eens aanspraak kan maken op de titel ‘het slechtste verkeersidee van 2021‘.

Vanmiddag (en vanavond) was er niks ‘opgelost’. Slegers zit alweer ruim een week te wachten op een advies van het ‘Integraal Veiligheidsteam beweegbare bruggen en sluizen’.

Van de fliebertjes is intussen al ruim een derde beschadigd of verdwenen…

Alles over de Wilhelminabrug lezen? Zeker weten? Doe dat dan hier.

Boven en onder: de brug vanmiddag.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Jan de Vries

  Er is hier maar 1 woord op zijn plaats ‘Prutswerk’

 • Ed Renkema

  Zou de heer Slegers geroyeerd zijn als lid van de Fietsersbond? Wens een ieder een veilig fietsjaar, goede gezondheid en een functionerend gemeentebestuur die verstand van zaken heeft!

 • Dre Prijs

  Ik ben het met Jan eens hoor. Gewoon prutswerk. Afijn, zou hij het met mij eens zijn dat, gegeven het feit dat hier een 30km zone van kracht is, de gemeente net zo goed had kunnen besluiten om de auto minder ruimte te geven. Ofwel, laat fietsers en ander langzaam verkeer gewoon van de complete brug gebruik maken? Goed plan, toch?

  • Jacob Cabida

   Ik schrik van de zin dat Slegers beweert steun te krijgen van de Fietsersbond! Valt dit niet onder “valsheid in geschrifte?” Wat vind de Fietsersbond hier nou van?
   Wat een rotzooi nou weer…

 • Rob Wolvers

  Nog maar een keer:

  2015 – Ontwerp brug klaar:
  – Fietsersbond: “geen vergevingsgezind ontwerp, gevaarlijke rand, fietspad te smal”
  – Projectleider: “brug is al besteld, we gaan zo door”

  2020 – Brug in gebruik:
  – direct (zware) ongevallen, fietspaden afgesloten met roadblocks
  – Fietsersbond: “maak er een fietsstraat van”
  – Gemeente: “wij willen een deskundigenadvies”

  2021 – Deskundigenadvies Goudappel:
  – “geen vergevingsgezind ontwerp, gevaarlijke rand, fietspad te smal: maak er een fietsstraat van”
  – Gemeente: “wij plaatsen ‘attentiebakens’”

  10 december 2021: attentiebakens geplaatst, maar deels al weer verwijderd/verdwenen/eraf gereden …

  2022: wordt vervolgd …

 • Nico Kuilman

  Als ik over de zaan uitkijk richting brug en ik zie licht flitsen en sterren en hoor boem en klap, denk ik dat deze brug morgen ochtend met het vuurwerk wel is opgeblazen. Einde probleem.

 • Mischa Bosveld

  Meneer Slegers had er zeker geen “actieve herinnering” aan dat hij de betreffende belofte ooit gedaan heeft?
  Niet zo verrassend dat steeds meer mensen hun vertrouwen in de politici kwijtraken.

 • Fred Wolf

  Dit is duidelijk een brug te ver voor de heer Slegers,dus maar geen beste wensen voor 2022.

 • Peter Roffel

  Het is te verwachten, dat de heer Slegers ook in 2022 het licht niet zal zien schijnen!! Hij was vroeger vast een kei in het verstoppertje spelen!!

 • C. Gouwerok

  Gelukkig dat de PVV de heer Slegers steeds aan zijn haren erbij sleept, want anders was de situatie nog zoals in 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *