Sloop Peperstraat uitgesteld

Zaanstad stelt de besluitvorming over de herontwikkeling van de Peperstraat uit. Daarmee is de sloop van de flats – inclusief de Beatrixflat – voorlopig van de baan.

De gemeente gaat opnieuw met de bewoners praten over de sloop onder leiding van een ‘onafhankelijk persoon’. De datum van de verplichte verhuizing wordt uitgesteld. Aanvankelijk wilde Zaanstad de plannen voor de zomer rond hebben, maar dat gaat dus niet lukken.

Het uitstel lijkt op een overwinning van de actiegroep ‘Tegen De Sloop Peperstraat!’ maar Joan Kelderman van de groep is een andere mening toegedaan, volgens haar is het vooral bedoeld om er bij de komende rechtszaken die tegen de gemeente gevoerd gaan worden er beter voor staan door te kunnen benadrukken dat er extra participatie is geweest:

“we gaan door met rechtszaken, eerst richting de gemeente, en mogelijk daarna tegen ontwikkelaar Accres. Bewoners zitten al sinds augustus 2019 in de stress. Het is een respectloze actie, oude plannen krijgen een nieuw jasje, ze alleen maar bezig om er bij de rechter beter uit te komen, het lijkt alsof Zaanstad betrokken is maar dat ze niet.”

Zaanstad:

“Er leven veel zorgen bij de huidige huurders en de relatie tussen de gemeente en bewoners is niet goed. Het college vindt het belangrijk om de komende weken tijd uit te trekken om de dialoog met de bewoners en de buurt te hervatten, de relatie te verbeteren en de individuele belangen van de huurders beter in kaart te brengen. Hierdoor schuift ook de peildatum voor herhuisvesting van de huurders naar achteren.

‘Onafhankelijk persoon’

De gemeente gaat de komende weken gesprekken voeren met bewoners en met andere betrokkenen uit de buurt zoals omwonenden en winkeliers.

“De gesprekken worden geleid door een onafhankelijke persoon die niet gelieerd is aan de gemeente of aan de ontwikkelaar. Op 5 juli vindt een gesprek plaats tussen de klankbordgroep, de burgemeester en wethouder MAAK.Zaanstad Hans Krieger. In de weken daarna volgen er meer gesprekken met bewoners, geleid door een onafhankelijk persoon.”

Zaanstad houdt echter vast aan de sloop en bouwplannen “in het belang van de stad om meer woningen toe te voegen en het verbeteren van de leefkwaliteit van de omgeving van de Peperstraat door herontwikkeling”. Doel van de extra participatie is

“individuele belangen van de huurders en van de omwonenden meer inzichtelijk krijgen. Zodat Zaanstad de verschillende belangen helder en kenbaar tegen elkaar kan afwegen. Ook wil de gemeente samen met ontwikkelaar Accres, daar waar mogelijk, tot oplossingen komen voor de opgehaalde zorgen van de bewoners.

Het onderzoek naar de haalbaarheid van de ontwikkeling van de Peperstraat wordt nu afgerond. Daarna moet de gemeenteraad “instemmen met de uitgangspunten voor de volgende fase”. Als de raad van Zaanstad instemt wordt de peildatum voor de herhuisvesting voor huurders vastgesteld.

Joan Kelderman: “we willen geen uitstel, we willen afstel.”

Lees hier ons Peperstraat-dossier.

Foto boven: Gemeentearchief Zaanstad, onder Beatrixflat (De Orkaan)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *