Gisteren schreven we over de onverwachte sluiting van Huisartsenpraktijk De Roos in de Spoorbuurt in Zaandam. De praktijk meldde dat huisarts Heil zijn werkzaamheden niet kon hervatten en dat door een tekort aan assistentes geen vervangend personeel kon worden gevonden.
Sindsdien verkeert een groep van naar schatting 2000 patiënten in onzekerheid: de deur is dicht, de telefoonlijn meldt alleen nog dat de praktijk permanent gesloten is.
De reacties op ons bericht stroomden binnen — via sociale media, e-mail en onder het artikel. Veel patiënten voelen zich in de steek gelaten:
- ‘Wat moeilijker is om op maandag een huisarts te hebben en op dinsdag in de media te lezen dat je geen huisarts meer hebt.’
- ‘Ik wacht op uitslagen van Salt en Salt mag de uitslagen niet doorgeven, want dat loopt via de huisarts… maar ja, welke huisarts?’
- ‘Nu krijg je de deur tegen je neus en alle huisartsen zitten al vol.’
- ‘Binnenkort ontvangen patiënten een brief, maar wat is binnenkort?’
Omdat patiënten zelf nog geen informatie hebben ontvangen en ook geen idee hebben waar zij terecht kunnen voor zorg, namen wij contact op met Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland (HZW). HZW bevestigt dat het hier om een unieke situatie gaat en zegt mee te denken over een oplossing. Toch ligt de eindverantwoordelijkheid voor overdracht van zorg en communicatie bij de inmiddels gesloten praktijk zelf.
Doorstart?
De HWZ onderzoekt momenteel met partijen de mogelijkheid voor een praktijkovername – of een voortzetting- op de locatie. Maar daarover kunnen ze nu nog niet communiceren. Zodra er meer bekend is, zullen ze de patiënten daar direct over infomeren.
We besloten zelf te onderzoeken of er in Zaandam nog plek is bij andere praktijken. Het antwoord is even duidelijk als zorgwekkend: bijna alle praktijken hanteren een patiëntenstop. Sommige praktijken verwijzen in hun communicatie zelfs expliciet naar de sluiting van De Roos, en geven aan geen waarneming te kunnen doen en ook geen nieuwe inschrijvingen te verwerken.
Een paar voorbeelden:
- S&H Huisartsen: ‘Wij doen geen waarneming voor Praktijk De Roos.’
- Niemeijer en Brouwer: ‘Hoezeer wij de situatie ook betreuren, ook voor deze patiënten is er helaas geen plek.’
- Van Loenen: ‘Alleen mensen die letterlijk om de hoek wonen kunnen zich nog aanmelden.’
- Zaandam-Oost, Lind, Oele, Brouwer en de Reijger: allemaal vol of tijdelijk gesloten voor nieuwe patiënten.
Bij Huisartsen Oostzijde in Zaandam (Boddeus, Cornelissen en Pastoors) is er nog wel wat capaciteit.
Nijpend
Wat deze situatie pijnlijk blootlegt, is dat het tekort aan huisartsen in Zaanstad al langere tijd nijpend is. Een groeiende bevolking, meer woningbouw, onvoldoende uitbreiding van huisartsencapaciteit en personeelstekorten vormen een giftige mix. Ook worstelen praktijken met opvolging, bijvoorbeeld bij pensionering.
De sluiting van De Roos komt dan ook niet alleen onverwacht, maar ook op een moment waarop de regionale huisartsenzorg al zwaar onder druk staat. Voor de patiënten betekent dat vooral: onzekerheid, frustratie en een gevoel van in de steek gelaten te zijn.
Wij blijven dit dossier volgen.
Door: Merel Kan, Piet Bakker en Mylou Kleij.
Wat fijn dat jullie op onderzoek zijn gegaan of er huisartsen zijn die nog plek hebben. Dank!
Het is zeer triest. Ik heb bij mijn huidige huisarts dr. Heil gehad. Hij is toen weggegaan en bij een andere praktijk verder gegaan. Ik heb hem altijd ervaren als hele fijne huisarts. En er zal vast een hele goede reden zijn waarom dit zo op deze manier gebeurd.
Wel is heel duidelijk dat er een groot probleem in de zorg is als het om huisartsen en beschikbare plekken gaat. Te veel mensen die zorg nodig hebben en te weinig Praktijken en huisartsen die de zorg kunnen bieden.
Veel smaken zijn er helaas niet. Wordt toch verdelen over bestaande praktijken, linksom of rechtsom.