Snelfietsroute Amsterdam-Zaandam voor de kerst klaar (video)

De laatste stukjes van de snelfietsroute tussen Zaandam en Amsterdam worden de komende weken aangelegd.

Voor de kerst moet het mogelijk zijn om snel – via een fietspad langs de busbaan die naast de Coentunnelweg ligt – naar Amsterdam en weer terug te fietsen.

De snelfietsroute loopt van Station Zaandam naar de NDSM-pont in Noord. Er wordt nu nog gewerkt aan het stukje bij de Meteorenweg in Noord.

Het fietspad is ook bijzonder vanwege de geavanceerde ‘dynamische’ verlichting. De lichten gaan sterker branden als er een fiets in de buurt van de lantaarnpaal is.

Het rode stuk is het nieuwe stuk van de route. Er komen onder meer viaducten onder de A10 en de Meteorenweg.

nwe_stuk_snelfietsverbinding

Hieronder een video van AT5 NH over de vorderingen.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • JanN

  Het lijkt mij niet dat er een nieuw viaduct over de Meteorenweg komt. Alle werkzaamheden wijzen op een normale oversteekplaats na de brug over de vijver

 • yede

  geen nieuwe viaducten die liggen er al. komt parralel langs de busbaan nog best wel lastige kruising net voor de coentunnel lijkt mij. komen daar stoplichten?

 • De Orkaan

  Het zou stoplichtvrij moeten zijn, het fietspad zou – voor zover wij het begrijpen en gezien hebben – onder de Meteorenweg en de A10 doorgaan maar over de busbaan. Zodra het weer het toelaat gaan we proeffietsen!

 • Jacques

  Enig idee hoeveel fietsers hier gebruik van gaan maken?

 • Arnold

  Op zich mooi zo’n snelle verbinding met zo min mogelijk stoplichten. Denk wel dat het stuk langs de y-plas voorlopig ook wel drempels opwerpt t.a.v. gebruik in vroege ochtend of avond. Is niet drukbevolkt. Dan is de oude route iets aantrekkelijker gezien het autoverkeer.

 • Leo

  Mooie verbinding, eindelijk!Ik heb me vroeger wel boos gemaakt toen het fietsviaduct op de noorder IJ en zeedijk na de verbreding van de A8 verdween en fietsers verder om moesten fietsen. (veel mensen weten dit waarschijnlijk niet)
  Uit nijd fietste ik wel eens over de busbaan maar na 2 bekeuringen toch maar niet meer. Ik vroeg me altijd af waarom er geen sneller fietspad kwam, maar nu dus toch. Ik hoop dat er veel gebruik van zal worden gemaakt, voor mij helaas na 40 jaar fietsen naar mijn werk te laat want ik ben sinds kort met pensioen.

 • Esther

  Super!!! Kijk er naar uit !

 • Boon

  Kwam er vandaag even langs maar je kan zien dat het (te)veel geld mag kosten. Waarom niet op de busbaan 2 rode kanten ipv een volledig vrij liggend fietspad. Of ze moeten er straks toch auto’s over laten rijden maar behalve die paar bussen rijdt er geen doorgaand verkeer.Van dit geld had beter een knappe oversteek van de Sluispolderweg gemaakt kunnen worden

 • Sjoerd

  Het is niet de kortste of snelste route volgens mij. Die is via de Hempont, scheelt meerdere kilometers. Dus deze “snelfietsroute” heeft alleen meerwaarde als de route aantrekkelijk is: veilig, ruim, comfortabel, lekker doorfietsen en niet te vaak hoeven stoppen of oversteken.

 • Ricardo

  Hangt er vanaf waar je moet zijn in Amsterdam en waar je woont in de Zaanstreek Sjoerd. Naar Amsterdam Centrum, Oost of Zuid Oost is de route door Noord het snelste. Niet naar de NDSM pont maar via de pont bij het Centraal. Die vaart zo veel vaker en sneller dat dat netto het snelste is. Probeer ik regelmatig uit.Ik ben dan ook heel blij met de nieuwe fietssnelweg. Het scheelt meters en een aantal stoplichten bij het Coentunnel circuit. Vind de kruising Noorder IJ en Zeedijk en Poelenburg wel een ramp. Super onoverzichtelijk en daarmee levensgevaarlijk

 • JN

  Die kruising Noorder IJ- en Zeedijk en Poelenburg is inderdaad een ramp. En dan met name als je vanuit Amsterdam komt fietsen. Aan het eind van de dag als het “Operatie Stofwolk” is bij de bedrijven in de Achtersluispolder ben je je leven niet zeker. Als fietser kun je het autoverkeer niet zien aankomen en vica versa, laat staan dat het autoverkeer op tijd weet te stoppen als je daar oversteekt.

 • Rob

  Klopt, er zitten een paar hele rare bochten in die kruising. Als fietser moet je je in rare bochten wringen (bijkans achterste voren gaan zitten op je fiets) om overzicht op de kruising te houden en voor oplettende automobilisten (en die zijn ook nog eens in de minderheid) is door die bochten ook niet in te schatten welke richting je opgaat. Basisprobleem echter is dat, komende uit de richting Amsterdam, je daar op een linksliggend fietspad rijdt en die hebben (voor fietsers) een veel hogere ongevalskans, veel hoger zelfs dan wanneer je als fietser op de rijbaan zou rijden. In dat laatste geval ben je namelijk veel beter zichtbaar voor automobilisten en heb je zelf ook een beter overzicht. Verkeer op een linksliggend fietspad wordt (te) gemakkelijk over het hoofd gezien door afslaande automobilisten. Een algehele reconstructie van die kruising, volgens aanwijzingen/richtlijnen van CROW en Fietsersbond zou op zijn plaats zijn.

 • Piet van Delden

  Jammer dat de aansluiting op Industriegebied de Ambacht/Oostzaan vergeten is: dat zou prima in de doelstelling van het pad passen
  Is maar een paar honderd meter naar 700 arbeidsplaatsen!

 • Karin

  Route Hempont is sneller. Maar wel fijn dat de route er komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *