Snelteststraat SALT blijft open maar verhuist

Burgemeester Hamming liet afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering weten de teststraat van huisartsenlaboratorium SALT te willen beëindigen omdat deze illegaal zou zijn.

Nu lijkt het er toch op dat de SALT snelteststraat openblijft, maar zal verhuizen naar een nieuwe locatie.

Hamming stelde dat de straat in strijd was met het bestemmingsplan, werkte zonder vergunning en dat de Roche-test niet door het RIVM is ‘gevalideerd’.

Hij zou daarbij niet op de hoogte zijn geweest van het feit dat die testen ook door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn ingekocht om juist massaal te worden ingezet.

De burgemeester staat inmiddels positief tegenover de testraat en deelt het belang van de sneltesten. De druk op de GGD kan hiermee worden verlicht.

Burgemeester Haming zou zich zelf met het zoeken naar de nieuwe plek hebben beziggehouden. De woordvoerder van burgemeester Hamming laat weten dat er “uitzicht is op alternatieve locatie” is en dat geprobeerd wordt qua vergunningen zo snel mogelijk zaken in gang te zetten.

De Orkaan heeft geïnformeerd naar de nieuwe plek en zodra we daar antwoord op hebben vullen we dit bericht aan.

De snelteststraat van SALT was op de Symon Spiersweg bij de Hemkade (achter het ‘hek van Groen’).

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Fred Blijestein

  Wat een amateuristisch geklungel. Slecht voorbereid zomaar een beslissing lukraak nemen.Excuses voor deze miskleun? Nou nee, althans nog niet gezien of gelezen.

 • Ton Lameijer

  Dit is echt weer Zaanstad. De Corona teststraat mocht daar niet zijn, omdat het niet strookte met het bestemmingsplan.!
  Waar gaat het om. Meer als 10.000 besmettingen per dag. Duizenden doden door Corona en de gemeente maakt zich druk om het bestemmingsplan! Zucht! 😤😡

 • P van de Laan

  Burgemeester Hamming/ de Gemeent kan niet anders dan helpen
  Er werd niet getolereerd dat SALT zonder vergunning een teststraat begon op een parkeerterrein dat al omstreden is.
  Echter de teststraat van de GGD op het parkeerterrein op de Ronde Tocht 11 (door Hamming 6 juni j.l. geopend), blijkt echter al ruim 3 maanden in bedrijf te zijn zonder vergunning!
  Hiervoor wordt nu pas een vergunning aangevraagd!

  Zie bekendmakingen van Zaanstad 21 oktober 2020
  Aanvraag omgevingsvergunning No. 01358. Datum 12-10-2020
  Adres: Ronde Tocht 11.
  Omschrijving aanvraag: Tijdelijk plaatsen overkapping en inrichten parkeerterrein t.b.v. corona teststraat.

  Zegt genoeg

  • De Orkaan

   Het lijkt een beetje anders te zitten.

   Op 29 juni ontvangt Zaanstad een aanvraag voor een teststraat op de Ronde Tocht 11 (gepubliceerd op 15 juli, dus ruim twee weken later, de teststraat zelf is dan al open).

   Die vergunning wordt verleend op 10 juli (dat wordt op 22 juli openbaar gemaakt). De teststraat is al sinds 8 juli in gebruik.

   Op 12 oktober ontvangt Zaanstad opnieuw een aanvraag voor een teststraat op de Ronde Tocht 11 (gepubliceerd op 21 oktober). Dat is een beetje een puzzel, misschien gaat dat over de nieuwe grotere teststraat, maar die is afgelopen week al geopend, terwijl er op de aanvraag nog niet is beslist.

   Alles keurig netjes geregeld zoals Hamming tijdens de corona-update stelde, is niet geheel juist. De aanvraag en verlening wordt laat gepubliceerd, de straat is al 2 dagen open als de vergunning wordt verleend – de bezwaartermijnen lopen nog als de vergunning al is verleend). Hoe het zit met die aanvraag van 12 oktober is nog onduidelijk.

   • P van de Laan

    Dank voor het napluiswerk en correctie van de info. Feit blijft dus dat er soepelere behandelingen voor de GGD heeft plaatsgevonden. Gelukkig is dit nu met hulp van Hamming “rechtgetrokken”.
    De SALT snelteststraat is immers een mooie aanvulling op de reguliere testen. Misschien gaat het gemeente personeel nu ook gebruik maken van deze snelteststraat. Ook voor hen dan korte wachttijd en snelle testuitslag. Zij hebben immers ook geen voorrang bij de reguliere teststraat.

 • Fred Blijestein

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Laten wij het maar op een verstandsverbijstering van de burgemeester houden.

 • Nico Kuilman

  Waarom die teststraat niet in de bewoonde wereld? De gedempte gracht bijvoorbeeld en dan die palen bij de brug van uit de peperstraat weghalen zodat iedereen ook met de auto er heen kan?

 • hans van loo

  Als er “gezeurd” zou moeten worden over een vergunning doet men het niet, nu wel gezeur (zonder aanhalingstekens).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *