Hamming wil eind aan SALT-snelteststraat

Als het aan burgemeester Jan Hamming ligt wordt de corona-snelteststraat van SALT op de Hemkade zo spoedig mogelijk beëindigd.

De teststraat is illegaal volgens Hamming, in strijd met het bestemmingsplan, werkt zonder vergunning terwijl de methode niet door het RIVM is ‘gevalideerd’.

Bij de snelteststraat van huisartsenlaboratorium SALT aan de Simon Spiersweg (achter het ‘hek van Groen’ op de Hemkade) is het mogelijk binnen 15 minuten een uitslag te krijgen. De straat is vorige week van start gegaan. In Purmerend heeft SALT al enkele weken een soortgelijke teststraat. SALT werkt met een test van Roche die volgens hen een hoge betrouwbaarheid heeft. De kosten bedragen € 65.

UPDATE 24 oktober: SALT teststraat krijgt nieuwe plek

Maar volgens Hamming moet er snel een eind aan komen. Van bezwaren (D66’s Jan de Vries: “de volksgezondheid gaat toch boven een bestemmingsplan”) moest hij weinig hebben.

Teststraat Zaanstad-Noord

Een tweede teststraat in Zaanstad-Noord verwachtte de burgemeester begin november zo zei hij op vragen van GL-fractieleider Romkje Mathkor (“in Purmerend zijn er drie!”). Ook zou er vaker thuis getest kunnen worden.

Hamming noemde de situatie in Zaanstad tijdens de corona-update voorafgaand aan het Zaanstad Beraad zeer ernstig: “het hoogste in Nederland en het wordt niet minder. Corona is maar een handdruk van ons verwijderd.”

Poelenburg

Cijfers over verspreiding per buurt worden morgen pas openbaar gemaakt, maar Hamming had ze al wel. Binnen de veiligheidsregio scoren Edam en Volendam hoog. In Zaanstad worden relatief gezien de meeste besmettingen in Poelenburg, Peldersveld, Hoornseveld en Kogerveld gemeld.

POV-fractieleider Harrie van der Laan vroeg zich af waarom maar één keer per maand cijfers bekend werden gemaakt. In andere steden en bij het RIVM beschikken ze wel over die cijfers volgens hem. Volgens Hamming was het allemaal erg veel werk voor de GGD om ze te verzamelen en rapporteren, wat Van der Laan overigens niet overtuigde: “De GGD wordt dan zwaar belast. Hoe doen ze dat dan nu met die cijfers?”

Sinterklaas

Sinterklaasintochten zaten er dit jaar niet in volgens Hamming, er worden geen evenementenvergunningen gegeven, sterker nog: “ik verwacht nieuwe maatregelen, de vlag hangt er niet goed bij.” Sint Maarten zou – met inachtneming van alle regels – wel door kunnen gaan.

Op vragen van de POV bevestigde de burgemeester dat er ‘clusters’ van besmettingen en quarantaines bij Handhaving, de politie, het ziekenhuis en bij zorgpersoneel waren geweest. De politie heeft tijdelijk ‘solo’ gesurveilleerd maar de situatie zou zich hebben hersteld, alhoewel Handhaving nog flink getroffen is. Daarom zijn er ook extra externe beveiligers aangetrokken.

Gratis mondkapjes voor minima

Wethouder Songül Mutluer had nog een verrassing: mensen met een uitkering krijgen van Zaanstad gratis mondkapjes…

Het gaat volgens Zaanstad naar schatting om 5.000 huishoudens. Ook de Voedselbank krijgt 350 setjes van Zaanstad. In de setjes zitten 5 stoffen wasbare mondkapjes en 10 papieren mondkapjes.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Tonvanheeswijk

  Het beleid van de overheden faalt aan alle kanten. Zonder snelle testcapaciteit gaat deze crisis nog lang duren. Onbegrijpelijk.

  • Ineke Hoorn

   €65,00 is voor vele een bezwaar.
   Er zijn teststraten waar het € 200,00 kost. Heb beetje gevoel van uitbuiten Corona.

  • Colinda Hazeleger

   Via de GGD is testen gratis en tegenwoordig binnen 24 uur de uitslag. Had vorige week zelfs binnen 12 uur de uitslag al.

  • Fred Blijestein

   Wat een onzinnige bedoening. Waarom gaat een burgemeester zich hiermee bemoeien. Hij wil dus verbieden dat ik een coronatest wil doen??? En het is illegaal om je gezondheid te laten testen???? Salt is een gerespecteerd bedrijf die echt wel weten waar ze mee bezig zijn. Wat een vertrutting is dit.

 • Jan van Zaane, namens BWZ belangenvereniging voor alle Zaanse uitkeringsgerechtigden

  graag wat meer duidelijkheid over die gratis mondkapjes! Het begrip uitkering kun je erg breed zien. AOW, WAO, WIA, WW, Bijstand. Een uitkering is ook niet per se gelijk aan een minimum-inkomen hoewel het voor een deel overlapt. Of bedoelt de wethouder alleen de minima? In dt geval zouden ook werkenden op minimum niveau in aanmerking kunnen komen? De website van Zaanstad geeft (nog) even geen duidelijkheid hierover.

 • Gert Jan Negrijn

  Is het niet zo dat door dit iniatief de GGD juist ontlast wordt en daardoor zelf meer en sneller testen kan uitvoeren.

  SALT lijkt mij een kundige, betrouwbare en integere partij. Die in de streek ruim actief is. Vreemd dat er dan dingen als niet voldoen aan bestemmingsplan worden bijgehaald om dit iniatief tegen te werken.

  De veiligheidsregio raad een Sint Maarten viering af, waarom neemt de burgemeester dit advies niet over?

  • De Orkaan

   Het advies om geen Sint Maarten te vieren (pas over bijna drie weken overigens) is in een andere Veiligheidregio gegeven: Noord-Holland Noord. ‘Onze’ Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland heeft zo’n waarschuwing niet afgegeven. ‘Verbieden’ kan sowieso niet, tenzij het om overtreding van de algemene corona-regels gaat (teveel personen, maar kinderen zijn daarvan uitgezonderd).

 • Nico Verhoef

  Jammer, ik dacht dat we een vooruitstrevende burgemeester hadden , niet een die bestemmingsplannen erbij haalt om het initiatief vaneen geacrediteerde instelling onderuit te trappen.
  Dat valt me zwaar tegen van de heer Hamming

 • Bert Stelder, huisarts

  Ik ben als huisarts heel blij met de teststraat van SALT
  Tempo van GGD schiet tekort.
  Snap de uitspraak van burgemeester niet.
  Overigens zeer goed door de FDA gevalideerde test.
  Als huisarts heb ik grote behoefte – in het belang beschikbaar houden van huisartsenzorg – aan een testuitslag die direct beschikbaar is.
  De GGD lukt dat niet.
  Nederland is het slechtste jongetje van klas!

 • Nikita Zwart

  Moeilijk doen om niks. Verkamering in eengezinswoningen mag volgens het bestemmingsplan wel, dus dat hele bestemmingsplan slaat nergens op.

 • Nico Kuilman

  Nu is er een sneltest straat is het weer niet goed, ik zou zeggen pas het bestemmingsplan aan en schrijf een vergunning uit.

 • Gre Luttik

  Sinterklaas? In de Wessaner van deze week de vermelding dat Klaas komt! Piet ook. Alleen op een andere planning.
  En hij zal het mooiste tuintje van het dorp uitkiezen! Zal die van mij niet zijn. Maar Klaas komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *