Stichting Babel heeft een nieuwe voorzitter. Sponsoren en vrienden zagen donderdagavond hoe Robert Leferink het voorzitterschap overnam van Gerrit Teders. Teders leidde bijna tien jaar het Podium voor Kwaliteit en Vormgeving. Na het centrum van Zaandam wachten er nieuwe uitdagingen om de Zaanstreek mooier en de leefomgeving prettiger te maken.

Architect Sjoerd Soeters, die aan de wieg van Inverdan stond, overhandigde scheidend voorzitter Gerrit Teders een variant op de aloude stenen KLM-huisjes: een met de inmiddels bekende Zaanse geveltjes. Deze “overdreven” gevels hebben het Zaandamse centrum een nieuw hedendaags leven gegeven en dat  levert het winkelgebied sfeer, kooplustigen, toeristen en omzet op.

babelWethouder Dennis Staat, net als Soeters, lid van het comité van aanbeveling, vroeg Babel mee te denken over het vervolg. Een grootstedelijk project als Inverdan heeft veel energie en geld losgemaakt en resultaat opgeleverd. Na het Zaandamse stadshart zou een nieuw project de stad zeker goed doen.

Babel nam afscheid van man van het eerste uur Jan Schoen. De illustrator en tekenaar was mede-aanstichter van door het Architectencafé georganiseerde debatten over het stadshart. Jan Schoen bedacht de naam Babel en de huisstijl, met toren.

Robert Leferink heeft zijn sporen verdiend in de bouwsector. Was  als projectmanager voor gemeentes, corporaties en ontwikkelaars bezig met de verbetering van verouderde wijken en gebieden. In het Zaanse was hij tot voor kort projectmanager van het Hembrugterrein. Hij leerde  Babel echt kennen bij een creatieve sessie (Babelcreativ) over mogelijke bestemmingen voor de gebouwen op het Hembrugterrein. De ideeën schijnen goed bruikbaar te zijn. Wellicht komen ze in het jaarthema ZaanIJ weer aan bod. Volgens Babelaars en gemeente heeft het gebied potentie om zich als Amsterdam-Noord te ontwikkelen.

Babel_stempel.2.jpg_400x400De vrijwilligersorganisatie heeft volgend jaar grote plannen. Het thema Wie maakt Zaanstad sluit aan op Wie maakt Nederland. Babel nodigt inwoners, architecten, stedenbouwers, ontwikkelaars, ambtenaren politici uit om daar samen over te debatteren. De in de Zaanstreek altijd lastige combinatie wonen en werken gaat al op 16 januari van start met een excursie naar Dordrecht, Schiedam en Rotterdam.

De sessies over Zorg en Bouwen leverden Babel een paar honderd nieuwe bezoekers op. Met de veranderingen in de zorg verandert de financiering, waardoor het bejaardenhuis in die vorm verdwijnt. Evean wil het Wormerveerse De Amandelbloesem op 1 juli 2015 sluiten. Wormerveerders en de Zorgcirkel zouden willen doorgaan, maar hebben de de financiering niet rond.

Babel probeert ook in het zorgthema nadenken over oplossingen te stimuleren.

(foto De Orkaan / Hans Bosma)