SP: Crommenije deze zomer open?

SP-raadslid Nora Swagerman wordt een beetje nerveus. Kan ze deze zomer wel zwemmen in de nieuwe Crommenije?

Namens de SP en de waterlievende Krommenieërs vraagt ze het college hoe het zit: is de Crommenije deze zomer open?

Het zat aanvankelijk tegen met de bouw. In januari 2016 bleek dat niemand het voor het voorgestelde bedrag wilde bouwen, wethouder Jeroen Olthof baalde enorm van die tegenvaller. De start van de bouw, die eind 2015 was gepland, zou “enkele maanden” moeten worden uitgesteld.

Maar toen wethouder Olthof er een miljoen bij deed waardoor het bouwbudget steeg van € 11,2 naar € 12,2 miljoen, kon hij in april 2016 bekend maken dat er een bouwer was, het buitenbad kon in de zomer van 2017 open.

In de aanbesteding was sprake van 1 maart 2017: “Uiterlijk 1 maart 2017 dient het geheel opgeleverd zijn, welke geldt als fatale datum, vanwege het nieuwe seizoen.” Na de opleverdatum is er nog twee maanden nodig om het zwembad in te richten.

In februari kwam Olthof met een onaangename mededeling: de aannemer wist niet of het wel zou lukken, de grond was een beetje zacht, en er moest geld bij (kennelijk wordt de grond daar minder zacht van). Het leek erop dat de wethouder onder druk werd gezet door de bouwer. Maar hij ging in overleg. En dat is nu al vier weken geleden.

Nora Swagerman wil weleens weten waar ze aan toe is.

“Tot op heden heeft u de raad nog niet op de hoogte gebracht over de resultaten van dit gesprek en wordt de kans dat het zwembad voor de zomer opgeleverd kan worden met de dag kleiner.”

Daarom heeft de SP de volgende vragen:

 • Hoe lang weet u al dat de aannemer niet in staat zou zijn het zwembad voor de zomer van 2017 op te leveren?
 • Waarom hebt u de raad nadat de aannemer u op de hoogte heeft gebracht niet onmiddellijk de raad geïnformeerd?
 • Impliceert een gesprek met de aannemer over “de mogelijkheden en de bijbehorende kosten” dat er een budget overschrijding dreigt of dat de bestaande plannen aangepast moeten worden?

Lees ook: Dit wordt de nieuwe Crommenije.

De luchtfoto boven komt uit een drone-filmpje dat de bouwer in januari liet maken door Square Eyes. Begin deze maand werd een nieuw filmpje online gezet (onder).

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Ernst Debets

  Zachte grond als excuus opvoeren voor vertraging is kolder: Iedereen weet dat er in onze streek met”papgrond” rekening gehouden dient te worden. Ik heb hetzelfde excuus bij de N23 gehoord en mijn reactie was: hebben ze daar bij de aanbesteding geen rekening mee gehouden? De opdrachtgever wil altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar dat kan niet altijd.

 • Jason

  Zoals het altijd gaat. Mensen die geld verdienen en winst moeten maken komen hun beloftes niet na omdat ze meer winst willen maken. Jammer dat mensen niet belangrijk zijn voor deze winstjagers. Hebben ze niet genoeg slavenarbeiders uit Polen en dat soort landen???? Want dat schijnt normaal te zijn voor bouwbedrijven. En dan hun afspraken niet nakomen. Heel vaag niet cool.

 • Jason

  Hebzuchtig is een zonde. Afspraken niet nakomen is ook een zonde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *