SP: houdt Zaanstad geld over van zorgbudget?

Onderzoek van de NOS (video) en het tijdschrift Binnenlands Bestuur wees uit dat de meeste gemeenten in Nederland vorig jaar geld over hebben gehouden bij de besteding van het zorgbudget.

Het zou om zeker € 310 miljoen gaan. Negen van de tien gemeenten hielden geld over op het gebied van dagbesteding, begeleiding en ondersteuning. Zes op de tien gemeenten hadden eind vorig jaar nog geld op de plank liggen voor huishoudelijke hulp.

Of Zaanstad meedeed aan de enquête, is onbekend, maar fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer van de Socialistische Partij (SP), wil weten of Zaanstad ook geld over heeft (pdf) en – indien dat het geval is – hoe de gemeente dat wil besteden:

 • Hebben de ontwikkelingen zich doorgezet en stevent Zaanstad af op een overschot op het zorgbudget?
 • Gaat u zorgen dat gelden bestemd voor de zorg, ook worden besteed aan de zorg?
Deel dit artikel:

7 reacties

 • Barend

  Weer zo’n misselijkmakend bestuurlijk handelen; gemeenten verantwoordelijk maken voor de zorg. Worden er ambtenaren even vlug omgeschoold tot kenner van wat iemand vermag of niet vermag aan zorg. Er zullen vele figuurlijke ongevallen gepasseerd zijn, zoals die vrouw van 94 die van een gemeente stofdoeken opgestuurd kreeg mét gebruiksaanwijzing hoe te stoffen!! Deze gemeente had ff bepaald dat haar hulp niet nodig meer was en dat zij hetzelf wel kon…..een grof schandaal! En zo zal er in Zaanstad ook vele misstanden gebeurd zijn en nóg voorkomen. Misschien is het zelfs zo dat er managers bij de gemeenten zitten die zijn mensen opleggen om zoveel mogelijk uit te sparen, eerder denk ik dat het komt door onkunde van degene die opeens moet bepalen. Dan zijn er ook nog eens gemeenten die het bespaarde geld verlekkerd gaan uitgeven aan debiele randzaken of om gaten te vullen in hun begroting. Dit is een soort van belangenverstrengeling. Schandalige gang van zaken allemaal, waar ikzelf alle gemeenten verantwoordelijk voor houd aangezien zij allen hier toentertijd zo mee aan de slag zijn gegaan.

 • Rob

  Overheden wordt altijd verweten dat budgetten voor het eind van het jaar tot de laatste cent worden opgemaakt – nuttig besteed of niet – opdat het volgend jaar minstens eenzelfde budget geclaimd kan worden. Zulk gedrag schijnt inherent te zijn aan een ambtenarencultuur. Parkinson (de historicus, niet de ziekte) heeft dit fenomeen ooit beschreven. Het werkt in elk geval geen zuinige overheid in de hand.

  Nu houdt een overheid geld over in een potje en is het weer niet goed. Voordat er bij voorbaat hierover gefulmineerd wordt zou ik eerst wel eens een verantwoording willen zien over de besteding van die gelden. Zijn er manco’s, dan is het niet goed dat er geld wordt overgehouden, maar zijn die er niet dan is de overheid in dit geval alleen maar te prijzen dat ze zuinig met belastinggeld is omgegaan.

 • Boon

  Ik begrijp het niet meer. Eerst klaagt iedereen over te hoge kosten van de aanvullende zorg. Dan vindt men de grandioze oplossing: We gooien het over de schutting van de gemeenten en leggen gelijk een korting op. Gemeenten in zak en as en wel wetend dat ieder dubbeltje teveel op de sportvelden beknibbeld moet worden. Nee de uitvoering krijgt hoogop een mager zesje maar had er een tekort geweest dan waren de ambtenaren ook op het hakblok gelegd. En laten we wel zijn ook bij de verkiezingen na dit besluit is er niet gekozen voor hen die tegen dit plan waren.

  • Barend

   Och Boon et tu, Brute?: deze http://nos.nl/artikel/2105606-kwetsbare-zorgvrager-kan-het-echt-niet-zomaar-zelf.html mensen zijn niet belangrijk, maar ambtenaren status volgens jou wel.

   • Boon

    Nee die status interesseert mij niet zo maar net als vandaag in de Zaankanter staat weten raadsleden dan heel goed naam en toenaam van de verantwoordelijke ambtenaar te noemen. Ik kom helaas net te veel met mensjes in aanraking die veel zorg nodig hebben en die inderdaad verzuipen in de formulieren. Helaas vonden wij dat met elkaar nodig omdat we bang zijn dat er iemand een €cent teveel krijgt. En ja dan mag dat van diezelfde klagers wel een hele € kosten. Zorg kost geld en helaas vinden wij als Nederlanders dat te duur en kiezen voor partijen die daarop willen beknibbelen.

 • Barend

  Uitgaande van mijn eigen situatie kan ik best wat misstanden opnoemen waarin blijkt dat de zorg goedkoper zou kunnen of duur wordt gemaakt. In de huidige situatie, dat gemeentes de WMO regelen, blijkt dat er vele situaties ontstaan zijn waarin mensen verstoken blijven van zorg die ze via het gerecht alsnog krijgen. Er zijn genoeg misstanden nu, nu gemeenten dit regelen. Trouwens, het maakt niet uit waardoor er geld bezuinigd gaat worden. Geld voor zorg is bedoeld voor zorg. Nu kan de gemeente het gaan gebruiken om hun eigen gaten te vullen. Dat kan belangen verstrengelend gaan werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *