Een poging in 2015 om een referendum over het Cultuurcluster te organiseren is mislukt. Om een referendum aan te vragen waren 5000 handtekeningen nodig. De teller staat nu op 2586.

Maikel Kat van de SP zei tijdens het Zaans Beraad: “laat de inwoners van Zaanstad zich uitspreken middels een referendum over dit grote onderwerp van 23 miljoen en meer. Als dat al niet mogelijk is wat betekent democratie dan nog voor de raad?”

De SP is overtuigd tegenstander van een nieuw cultuurhuis, “cultuur moet je niet helemaal clusteren, cultuur moet vooral verspreid zijn waardoor het kan ademen”, aldus Kat.

De risico’s zijn groot volgens de SP: de exploitatie kan duurder uitpakken (iets waarvan de SP overtuigd is) en bovendien kunnen de verwachte opbrengsten van de verkoop van de huidige panden tegenvallen.

In het laatste Inverdan-rapport staat geen nieuws over het cultuurcluster, dat er een fietsenstalling komt en geen huizen er bovenop, was al bekend.

Het go/no go-moment is nog steeds niet geweest volgens de SP. De Raad moet het kredietbesluit nog goedkeuren maar of het daadwerkelijk gebouwd kan worden voor de prijs die de gemeente in gedacht had is niet bekend. Dat besluit moet dit jaar vallen. Maikel Kat:

Dus wethouder, kunt u ons verzekeren dat we ook daadwerkelijk dat besluit op 22 december kunnen nemen.