SP wil referendum over Cultuurcluster

Een poging in 2015 om een referendum over het Cultuurcluster te organiseren is mislukt. Om een referendum aan te vragen waren 5000 handtekeningen nodig. De teller staat nu op 2586.

Maikel Kat van de SP zei tijdens het Zaans Beraad: “laat de inwoners van Zaanstad zich uitspreken middels een referendum over dit grote onderwerp van 23 miljoen en meer. Als dat al niet mogelijk is wat betekent democratie dan nog voor de raad?”

De SP is overtuigd tegenstander van een nieuw cultuurhuis, “cultuur moet je niet helemaal clusteren, cultuur moet vooral verspreid zijn waardoor het kan ademen”, aldus Kat.

De risico’s zijn groot volgens de SP: de exploitatie kan duurder uitpakken (iets waarvan de SP overtuigd is) en bovendien kunnen de verwachte opbrengsten van de verkoop van de huidige panden tegenvallen.

In het laatste Inverdan-rapport staat geen nieuws over het cultuurcluster, dat er een fietsenstalling komt en geen huizen er bovenop, was al bekend.

Het go/no go-moment is nog steeds niet geweest volgens de SP. De Raad moet het kredietbesluit nog goedkeuren maar of het daadwerkelijk gebouwd kan worden voor de prijs die de gemeente in gedacht had is niet bekend. Dat besluit moet dit jaar vallen. Maikel Kat:

Dus wethouder, kunt u ons verzekeren dat we ook daadwerkelijk dat besluit op 22 december kunnen nemen.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Boon

  Waarom voert de SP nu weer een achterhoede gevecht. Tegen een in hun ogen duur Cultuurcluster maar wel bakken geld voor een referendum . Als de SP nu eens stopt met navelstaren en nadenkt over hoe de Zaanstreek er over 30 jaar uit moet zien dan werken ze eens in het voren. Ja 30 jaar s lang maar bedenk dat die Busbrug er al 25 jaar ligt, de oversteek van West naar Oost over het spoor niet is gelukt. Amsterdam dichterbij komt maar geen woningbouw idee over waar de kleinkinderen van de SP stemmer straks kunnen wonen. Maar ja NJET roepen is gemakkelijker.

  • Maikel Kat

   Het referendum hoeft nauwelijks wat te kosten. Dit kan namelijk mooi samenvallen met de tweedekamerverkiezingen op 15 maart en is zelfs volgens de verordening ook wenselijk. Spreekt u dan uit zoals u dan nu ook doet. Busbrug komt voor de zomer een uitslag van wethouder Verschuren over de te nemen stappen om busbrug volledig opente stellen. Ook komt er woningbouw op hembrugterrein en wij pleiten natuurlijk voor meer sociale woningbouw. Dus zeker niet alleen Nee roepen, maar wel waar het moet. Ik zou zeggen kom eens langs op de SP woensdagavond in het Brandtweer op de Breestraat 110 in Koog ad Zaan. Ik hoor graag uw ideeen. Groet Maikel

 • mike cornwall

  als de het referendum tijdens de 2e kamer verkiezingen doet heb je die hoge kosten helemaal niet.

 • Huibert Latenstein

  De datum zou ideaal zijn volgend jaar bij de 2e kamer verkiezingen. Wanneer we naar morgen kijken naar de U.S.A. hebben we het alleen over de presidentsverkiezingen maar er wordt ook over vele andere zaken gestemd. Ik vind het een goed idee van de SP en wanneer een partij als D66 met Dick Emmer, nu echt eens haar oorsprong zou willen uitdragen zou zij daar ook zeker voor zijn maar dat betwijfel ik zeer.

 • Harm Jan Egberts

  In 2014 werd het college gevormd. De ‘linkse’ partijen in Zaanstad publiceerden een zogenaamd Startdocument dat als basis zou dienen voor de besprekingen. SP, ROSA en GroenLinks schreven in dat document op pagina 13 het volgende:

  ” Er wordt verder gewerkt aan het Cultuurhuis waar diverse (culturele)
  instellingen hun intrek zullen nemen. Het wordt een plek waar
  culturele instellingen elkaar kunnen stimuleren en beïnvloeden. Er
  worden geen instellingen verplicht om hier naartoe te verhuizen.
  Een deel van het gebouw krijgt een flexibele indeling, zodat er ook
  ruimte blijft voor andere activiteiten (horeca, kleinschalige kantoor-
  en leisureruimte). ”

  Wanneer de SP in het college had gezeten hadden ze ingestemd met het Cultuurhuis.
  Hoe kwalificeer je dat geschreeuw van de SP nu netjes? Eh… hypocriet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *