Spanning alom dit weekend. In de Euro Cup ging het in de laatste zes seconden fout voor de waterpolo-meiden van ZV de Zaan. Zondag haalden ze wel de finale van de KNZB beker tegen streekgenoot de Ham.

Ook een lach en een traan bij het Wormer korfbal: op vrijdag verloor Groen Geel van LDODK, maar zaterdag ging het dak eraf tijdens het eeuwfeest (ze kregen een erepenning!)

Ook was er dit weekend handbal, volleybal, hockey en rugby.

Dit zijn de sportuitslagen van 24, 25 en 26 november.

Vrijdag 24 november

Korfbal

Vanwege het eeuwfeest van de vereniging uit Wormer op zaterdagavond speelde Groen Geel vrijdagavond al in Gorredijk.
Deze tweede wedstrijd in de Korfballeague werd verloren.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueLDOKD – Groen Geel25-13

Zaterdag 25 november

Handbal

Vorige week verloren de heren van Zaanstreek voor het eerst een wedstrijd, en nog wel tegen de nummer 11 van de competitie. Het was gewoon niet goed genoeg. In Amsterdam hopen de Zaankanters de goede lijn weer op te pakken en verdedigen ze de koppositie.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieAristos Amsterdam 2 – HV Zaanstreek29-32

Korfbal

De eerste thuiswedstrijd voor KZ, in speelronde 2 van de League, leverde geen punten op. Jammer want DVO is meestal een directe tegenstander in de strijd om play-offs. Opvallend is verder dat alleen OKV wist te winnen. Verder verloren alle Zaanse clubs dit weekend in de competitie.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueKZ – DVO20-22
Overgangs klasseKVZ ’23 – Pernix 222-26
1e klasse DRoda – ONDO12-16
2e klasse FDSO – Furore13-11
3e klasse GOKV – ADOS17-11
DKV – Zaandam Zuid (donderdag)12-9

100 jaar Groen Geel

Zaterdag vierde korfbalvereniging Groen Geel de 100e verjaardag. Daar werd o.a. een Koninklijke erepenning uitgereikt. Wieteke Weenink vierde feest tijdens het eeuwfeest van Groen Geel in Wormer en stuurde ons het volgende verslag:

Korfbalvereniging Groen-Geel is donderdag 23 november 100 jaar geworden. Dat vierde de vereniging zaterdag 25 november met een groot feest in de eigen sporthal. Die avond gingen zo’n 350 leden terug naar 1923, het jaar van de oprichting: verkleed in jaren twintig jurken en pakken en een in die stijl versierde feestzaal. Voorafgaand aan het feest voerden een aantal leden van de club een cabaretvoorstelling op. Toneel- en cabaretvoorstellingen zijn één van de tradities van de vereniging die al 100 jaar meegaan. Bij de start was er voor de club een verrassing: burgemeester Judith Michel reikte aan Groen-Geel de koninklijke erepenning uit.

‘Korfbalvereniging Groen-Geel werd in november 1913 opgericht als de Wormerveersche Korfbal Vereeniging (WKV). Al snel daarna verhuist de club naar Wormer. Vanaf 1931 heet de club Groen-Geel. Inmiddels huist de vereniging al sinds 1973 aan De Drie Morgen waar het een eigen hal en veld met kleedkamers en een kantine heeft. Het is een van de grotere sportverenigingen in Wormer en één van de grootste korfbalverenigingen in Nederland. De vereniging werkt al jaren aan een mix van topsport, wedstrijdsport en breedtesport. Het eerste en tweede team van Groen-Geel spelen op het hoogste niveau. Al 100 jaar staat niet alleen het korfballen centraal, maar zijn sociale activiteiten een belangrijk onderdeel zoals cabaret, kampen, feesten en jeugdactiviteiten.’

Feestgangers gingen 100 jaar terug in de tijd op het feest van Groen Geel.
Groot feest, Groen Geel bestaat 100 jaar.

Volleybal

Zaanstad heren 1 won op bezoek bij Skunk en staat nog steeds gedeeld tweede in de Topdivisie. De achterstand op koploper Sliedrecht sport is drie punten.

Compaen won thuis van Dordrecht en staat nu gedeeld aan kop samen met twee concurrenten.

In de 2e divisie dames staat Zaanstad 2 nu vijf punten boven Zaanstad 1. Opmerkelijk. Dit weekend verloor dames 1 de Zaanse derby van Compaen. Zaanstad 1 staat nu 5e, Zaanstad 2 staat 4e en Compaen vinden we op plek 8.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BSkunk – Merkala Zaanstad1-3
Eerste divisie heren BCompaen – Next volley Dordrecht3-2
2e divisie dames CCompaen – Merkala Zaanstad3-2
Zovoc – Merkala Zaanstad 21-3

Waterpolo

Een domper voor de dames van ZV de Zaan zaterdagavond in het Euro Cup duel tegen Padova in het Sloterparkbad te Amsterdam. Enkele seconden voor het einde maakten de Italianen de winnende treffer. Pas op 9 maart wordt er weer Europees gespeeld, thuis in Amsterdam tegen Glyfada. De huidige stand is:

WedstrijdUitslag
Eredivisie herenZV de Zaan – UZSC11-13
PSV – ZV de Ham11-12
Eredivisie damesZV de Ham – GZC Donk9-5
Euro Cup damesZV de Zaan – Padova9-10
Het team van ZV de Zaan dames 1. Foto: Hanny van den Dobbelsteen.
Hij ging er toch in, 6 seconden voor tijd. Foto: Hanny van den Dobbelsteen.

Zondag 26 november

Hockey

De laatste wedstijden voor de winterstop werden zondag gelijk gespeeld door de hockeyers van de Kraaien. De heren gaan de winter in op plek 9 van de ranglijst. De dames staan 6e. Op 3 maart 2024 gaat de competitie weer verder.

WedstrijdUitslag
3e klasse herenVoorhout – Kraaien2-2
4e klasse damesKraaien – Strawberries3-3

Rugby

Zaandijk tegen de roze panters uit Driebergen-Rijsenburg was een wedstrijd tussen de nummers 3 en 4. Door de winst heeft Zaandijk de derde plek nog steviger in handen. In december staan er nog twee wedstrijden op het programma.

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)Zaandijk – RC the Pink Panthers43-10

Waterpolo

De Zaanse derby in de halve finale van de KNZB beker werd gewonnen door ZV de Zaan. In de finale treffen zij Polar Bears, de datum van die finale is nog niet bekend.

WedstrijdUitslag
Beker damesZV de Zaan – ZV de Ham18-6

Door Edwin Kleiss. Met dank aan Hanny van den Dobbelsteen, Ronald van Lienen en Wieteke Weenink.