In 2010 werd Stichting De Waakzaamheid opgericht met als doel het rijksmonument en de omliggende gebouwen en percelen te bewaren voor toekomstige generaties.

Op verschillende manieren werd er geprobeerd geld binnen te krijgen om de houten herberg in zijn oude luister te herstellen onder het motto ‘Behout De Waakzaamheid’.

Zo dongen ze mee naar een miljoen van ‘Het mooiste pand van Nederland van SBS6′ maar ze grepen net mis. Via fondsen, subsidies en donaties van bedrijven en particulieren kregen ze het benodigde bedrag voor restauratie toch rond.

Na een totaalrestauratie konden in september 2012 Pjotr en Marieke erin met hun restaurant De Vijfde Smaak. Zij doen het restaurant nu over aan de Amsterdamse horecafamilie Sapkota. Dit is echter niet de enige frisse wind.

Stadsherstel
Vandaag werd bekend dat Stadsherstel Amsterdam het pand Herberg de Waakzaamheid overneemt van Stichting De Waakzaamheid.

Armando Palermo, van Stichting De Waakzaamheid:

“Het is een logische stap. Vanuit de stichting vindt exploitatie plaats, maar wij zijn geen exploitant. We zijn op zoek gegaan naar een geschikte partij die op lange termijn een visie heeft op de instandhouding. In Stadsherstel vonden wij die partij. Zij hebben meer kennis aan boord om het in de toekomst ook te kunnen beheren. Het pand wordt op korte termijn overgedragen aan Stadsherstel. Waarschijnlijk wordt het eind van het jaar al getransporteerd.”

Stadsherstel is onder meer eigenaar van 23 panden op de Zaanse Schans en ze gooien momenteel hoge ogen met het herstel en behoud van de Zaandijkerkerk. Ook hebben ze zich over ‘het verdwenen NACO-huisje‘ ontfermd en recent kregen ze Westzijde 38 cadeau.

Het gaat alleen om het houten deel, de oude Waakzaamheid.