Stadsherstel koopt vier houten huisjes Westzijde

De vier houten arbeidershuisjes aan de Westzijde 173-179 in Zaandam zijn door Stadsherstel gekocht van woningcorporatie Parteon.

De huisjes die al jaren leeg staan, worden gerestaureerd, zo krijgen ze hun oorspronkelijke gevel terug. Onderhoud is hard nodig volgens de nieuwe eigenaar.

Begin dit jaar werden ze aangewezen als gemeentelijk monument.

Stadsherstel is aan de Westzijde ook eigenaar van de Bullekerk, het Calffhuis en het Geboortehuis. Stadsherstel:

“De houten arbeidershuisjes zijn gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en lagen in een klein wijkje dat Klein Rome werd genoemd en gelegen was tussen de Westzijde en de gasfabriek die in 1859 gebouwd is. Vermoedelijk zijn ze gerealiseerd voor arbeiders van deze fabriek, die eind jaren ’60 gesloopt is.

Ze staan op drie kavels die oorspronkelijk een boomgaard was, maar in 1817 al bebouwd waren met kleinere woningen, die mogelijk ook aan elkaar geschakeld waren. Destijds werden ze bewoond door twee koperslagers, een smid alias knecht en een koopman: ook al arbeiderswoningen dus.”

Foto: De Orkaan

Deel dit artikel:

18 reacties op Stadsherstel koopt vier houten huisjes Westzijde

 1. Yolanda Uitendaal schreef:

  prachtig dat dit bewaard blijft en hersteld wordt. 👏👏

 2. Caroline Boone schreef:

  Wat een geweldig nieuws!
  Fijn dat deze huisjes behouden blijven !

  • Winnie de Wit schreef:

   De werkgroep ADM van Vereniging Zaans Erfgoed – allen vrijwilligers – heeft zich hier jarenlang voor ingezet. Citaat uit het jaarverslag van 2015: ‘Het wachten is op het starten of afronden van de gemeentelijke aanwijzingsprocedure voor: Zuiderkerkstraat Koog aan de Zaan (hofje), Westknollendam 54, Zuiderhoofdstraat 54A (Krommenie), Hogedijk 123-129 (Zaandam), Ensembles Westzijde 173-193 (Zaandam) en Padlaan 40-74 (Krommenie), Zuideinde 5 (Westzaan).’
   Als je ook vindt dat er meer monumentale panden behouden moeten blijven, steun ons dan door lid van onze vereniging te worden. Voor slechts €22,50 per jaar krijg je de 4 nummers van ons tijdschrift in je brievenbus, kun je lezingen bijwonen en korting krijgen op onze activiteiten. Zie zaanserfgoed.nl/home/lid-worden/

 3. Frans Kwast schreef:

  Heel goed! Hopen dat herstel goed en vlot verloopt. Wat gebeurt er daarna mee?

 4. Yvonne ten Hoope schreef:

  Heel mooi dat dit in ere wordt hersteld, toch nog een stukje Zaans erfgoed gered van de sloop.

 5. Ruud Baars schreef:

  Mooi dat dit beeldbepalende hoekje blijft bestaan. Mooi ook als tegenhanger van de nieuwgebouwde Industrieel ertegenover en het strak gerenoveerde voormalige NUONkantoor erachter.
  De Westzijde krijgt weer uitstraling!

 6. Menno Jonker schreef:

  Ik heb hier van 1974 tot 1980 gewoond voor de social huurprijs van 175 gulden per maand.En dat inclusief nieuwe keuken met een geiser.Huisbaas was de gemeente Zaanstad.
  Mooi dat ze weer bewoond gaan worden

 7. Alfred Hartog schreef:

  Prachtig dat Stadsherstel dit doet anders blijft er weinig over.

 8. Mark Veneman schreef:

  Ik vond het altijd al een soort van onverklaarbaar bewoonde woninkjes. Mooi dat er wat mee gebeurt en dat in ieder geval de gevels behouen blijven.

 9. Judith Friso schreef:

  Ik ben ook lid van vereniging Zaans Erfgoed en inderdaad een prachtig informatief,rijk geïllustreerd blad voor belachelijk weinig geld. Daarbij neemt deze vereniging het gemeentebestuur veel werk uit handen door te waken over ons zaans erfgoed, zowel overal in de Zaanstreek als op de Zaanse schans !!

 10. Marvin Walter schreef:

  Mooi initiatief en goed dat de huisjes in ieder geval bewaard blijven.Maar aangezien het om Parteon gaat zal er ongetwijfeld in de vrije sector belanden voor 1500 euro per maand.

  • De Orkaan schreef:

   Parteon gaat ze dus niet verhuren (dat staat dus echt in het artikel) maar verkopen aan Stadsherstel die ze gaat renoveren en vervolgens gaat verhuren.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *