Stadsherstel stuit op ‘verzetshaard’ in Westzijde

Achter een schoorsteen van één van vier arbeiderswoningen aan de Westzijde die Stadsherstel aan het renoveren is, werd een stapel verzetskrantjes uit 1945 gevonden.

Het gaat onder meer om exemplaren van de bladen Trouw en Strijd. De stapel werd gevonden op nr. 179. Stadsherstel weet ook wie destijds de bewoners waren van het betreffende huisje.

Op de foto boven (Stadsherstel) zijn de krantjes te zien. Stadsherstel probeert de komende tijd meer te weten te komen over de bewoners en de achtergrond van de vondst.

De renovatie van de huisjes heeft meer voeten in de aarde dan aanvankelijk werd gedacht. De woningen zijn in veel slechtere staat dan verwacht.

“Wel bleek bij de sloopwerkzaamheden in voorbereiding op de restauratie dat het rijtje huisjes in nog slechtere staat was dan we al dachten. Toen we in 2017 tijdens de eerste verkenning een bouwhistorisch onderzoek lieten uitvoeren was het aanzienlijk minder vervallen, waaruit duidelijk blijkt dat er veel kan veranderen in slechts vier jaar tijd – bijna tot een onomkeerbaar punt.

Sceptici vragen zich af of het niet beter is om de vier pandjes aan de Westzijde het laatste zetje te geven en in zijn geheel na te bouwen in dezelfde stijl. Maar Stadsherstel heeft niet voor niets al 65 jaar ervaring, juist met dit soort krotten waar niemand zijn vingers meer aan durfde te branden.”

Lees ook:

Foto Stadsherstel (Aart Jan van Mossel)
Het meest rechtse huis is 179 (foto De Orkaan)
Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *