Staking bij Tate & Lyle: morgen om 6.00 uur staat alles stil 

Vanmiddag om 14.00 uur liep het ultimatum af dat was gesteld door de leden van het FNV aan de directie van Tate & Lyle. De bond eiste behoud van koopkracht en koopkrachtverbetering, maar de directie wilde daar niet aan toegegeven. 

Jos Hendriks vakbondsbestuurder van de FNV ter plekke, vertelt: 

‘Wij vinden het redelijk dat een bedrijf met een gezonde winst dat ook doorberekent naar haar werknemers. We hebben het over automatische prijscompensatie. Dat betekent dat als de prijzen stijgen, dat het elk half jaar automatisch in het salaris wordt verwerkt.’ 

Binnen Tate & Lyle vallen rond de 200 medewerkers onder de cao. Bijna driekwart (147 werknemers) is FNV-lid. Eventuele niet-stakers kunnen de machines niet alleen laten draaien. Momenteel wordt er gecontroleerd stilgelegd: 

‘Je trekt niet zomaar de stekker eruit. De machines moeten leeg. Het is nu puur leegdraaien. Morgenochtend 6.00 uur staat alles echt stil.’

Normaal draait Tate & Lyle 7 dagen per week 24/7. Alleen voor groot onderhoud en rond kerst staat de productie stil: 

‘We passen nu de Kerst-Routine toe.’ 

Hoe lang het duurt valt niet te voorspellen: ‘Totdat de eisen worden ingewilligd.’ 

De foto boven is van Ton Tulleken.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • hans van rheenen

  Kennismaking … met een Zaans? bedrijf in Koog aan de Zaan

  Misschien goed om eerst met een bedrijfsfilmpje (150 jarig bestaan) te beginnen, om te zien wat er geproduceerd wordt, alvorens verder te onderzoeken waar de winsten van dit Britse bedrijf uiteindelijk naar afvloeien?

  Wie het weet mag het zeggen.

  https://www.pastfuture.nl/ned/referenties/150-jaar-tate-lyle

  • Barry de Flart

   Ze ontleden mais, in zetmeel, gluten en 5 andere dingen. Wat vervolgens gebruikt word in pudding, bloem, frisdrank, chocolade en nog heel veel meer producten.
   Werken daar is vrij zwaar trap op en af met een soort van gasmasker, zeer warm binnen.

 • hans van rheenen

  Nou, ze maken daar in Koog dus zetmeel en verdienden er op de wereldmarkt via aandelen 12% dividenden over in 2021, da´s méér dan 0,0% rente op het Nederlandse spaarboekje.

  Alleen … wordt het steeds afgeraden om als werknemer bij het eigen bedrijf ook aandelen te kopen, want gáát het eens mis, ben je je spaargeld op de beurs èn je baan mogelijk beide kwijt.

  Dus wat kunnen de Tate & Lyle-werknemers nog anders verlangen dan kortere (2e job) werktijden of meer loon? De inflatie is meer dan 8%, ook in de Zaanstreek.

  Weet je nog niet zeker of je mee gaat staken … lees dan het jaarverslag eens, daar staan de salarissen èn bonussen (aandelen) van de hoge bazen in. Daaronder is overigens geen enkele Nederlander, dus wat doen die in Koog nu moeilijk.

  Sterkte gewenst!

 • steven van zoelen

  Ik kreeg hier een baan aangeboden via van Till recruitment. Ben blij dat ik het niet gedaan heb….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *