Stakingen Metalektro in Noord-Holland, o.a. bij Duyvis Wiener

Donderdag 1 april 2021 leggen werknemers in de Metalektro-branche in de regio Noord Holland voor 48 uur het werk neer. Ze staken voor een betere cao.

Er wordt onder meer gestaakt bij Duyvis Wiener (Koog a/d Zaan), Microtechniek (Beverwijk) en Mennens (Amsterdam). De acties zijn onderdeel van de landelijke estafettestakingen Metalektro.

De stakers willen dat werkgeversorganisatie FME de cao-onderhandelingen heropenen. Maria van den Born, bestuurder FNV Metaal, zegt in het persbericht van de vakbond:

“De medewerkers roepen de FME en werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en in overleg te treden met de vakbonden. De medewerkers vragen een eerlijke en goede cao, geen gouden bergen.”

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. De vakbond vindt dat bod te laag. Ook is er geen overeenstemming over maatregelen voor eerder stoppen met werken. De FNV wil ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. Ook wil de vakbond dat de salarisschaal op leeftijd verdwijnt: “Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen”, aldus van den Born.

De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssen Krupp en in Overijssel bij Scania.

Medewerkers kunnen zich op donderdag vanaf 9.00 uur inschrijven als staker. Dat gaat coronaproof zonder toespraken of andere evenementen. Stakers kunnen zich vanuit de auto in een staakstraat inschrijven. Die is open vanaf 9.00 uur op de Fokkemast in Westzaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *