Station Wormerveer beklad met ‘Zwarte Piet is racisme’

Bij station Wormerveer zijn afgelopen nacht leuzen met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’ aangebracht. Het stuk stoep voor onderdoorgang bij het station en het deel voor de kaartjes-automaten kreeg deze ‘versiering’ die zeer waarschijnlijk werd aangebracht door de actiegroep Zaankanters tegen Racisme (ZaTeRa).

In oktober van dit jaar bracht ZaTeRa ook al leuzen aan bij het gemeentehuis van Zaanstad. Deze actie werd ook in 2021 met deze tekst op diverse plaatsen in de Zaanstreek gevoerd.

ZaTeRa heeft ook aangekondigd actie te gaan voeren bij de intochten in Westzaan en Zaandam Zuid (Burcht) omdat daar ouderwetse ‘zwarte’ Zwarte Pieten bij aanwezig zullen zijn. Acties bij andere intochten worden niet uitgesloten.

De bekladding is inmiddels verwijderd door een schoonmaakbedrijf.

Lees ook:

Leuzen voor de ingang bij de onderdoorgang (foto’s: Michel Schermer, Facebook Wormerveer)

Door Piet Bakker, foto’s: Michel Schermer, Facebook Wormerveer

Deel dit artikel:

14 reacties

 • M. de Boer

  Racisme is als de minderheid hun mening wil opdringen aan een meerderheid.
  Ik ben er van overtuigd dat de meerderheid in Nederland, de Nederlandse cultuur wil behouden, daar val ook zwarte Piet onder.

  • Liam de Haas

   Dat is misschien wel de bizarste (en verkeerde) definitie van racisme die ik tot nu toe heb gezien. Gelukkig wijst onderzoek uit dat de meerderheid van nederland inmiddels bereid is afscheid te nemen van Zwarte piet

   • Agnes Nobel

    Ook als iets niet racistisch bedoeld is, het kan wel als racistisch ervaren worden. Met dat ervaren moet rekening worden gehouden. We wonen al veel te lang en teveel in een wij-zij samenleving. De Nederlandse cultuur (wat is dat eigenlijk??) maken we met elkaar . Maxima zei ooit: DE Nederlander bestaat niet, daar ben ik het volledig mee eens. DE Nederlandse cultuur bestaat ook niet.
    Afscheid nemen van o.a. Zwarte Piet is voor kinderen geen enkel probleem; het zijn de volwassenen die er een probleem van maken.
    Democratie is juist rekening houden met minderheden.

    • Jaap Meeuwsen

     Er is wel degelijk een Nederlandse cultuur, het verschil merk je wanneer je een poosje op vakantie ben in het buitenland.
     Wie beweert er trouwens dat de Nederlandse cultuur niet bestaat ?
     Maxima ?

     En eh, afscheid nemen van Zwarte Piet is voor kinderen geen enkel probleem…..net zo goed dat Zwarte Piet voor kinderen geen enkel probleem is. Kinderen leggen de link met het verleden niet, dat doen de volwassenen hoor.

     Het Vikingschip op de kermissen ook maar verbieden ? De Vikingen waren ook zo braaf niet…..Romeinse musea sluiten ? Wat de Romeinen allemaal geflikt hebben.

     • André van Beveren

      Zullen we dan ook maar meteen de Duitsers en de Duitse staat volkomen negeren? Want wat die hebben geflikt en nog niet eens zo lang geleden. Laten we toch eens reëel zijn en elkaar op een correcte manier beschouwen. Als er mensen zijn die aanstoot nemen aan een Zwarte Piet en daar meteen een stigma aan ophangen van racisme, laat die eenvoudig denkende mensen toch. Die kan je ook beschouwen als zielig. Maar we kunnen wel rekening houden met ze. We maken gewoon Hulp-Pieten met een bruin of zwart roetveegje. Iedereen blij en zeker de kinderen want die kijken alleen maar naar wat ze krijgen. en niet naar het kleurtje van de hand die geeft. (Heeft trouwens toch altijd Zwarte Handschoenen aan).

   • Joke Thepass

    Zielige reactie eigenlijk. Jij gelooft alles wat Rutte vindt dat je moet geloven. Nee, de meeste Nederlanders willen niet dat Zwarte Piet opdondert. En nee, M. de Boer geeft geen definitie van racisme. En waar haal jij eigenlijk jouw wijsheid vandaan dat de meeste Nederlands opeens van Zwarte Piet af willen? Nee, wij willen liever Halloween dat vanuit Amerika over gewaaid is, daar worden de kinderen gelukkig ontzettend bang mee gemaakt. Dat is veel beter (niet dus)

    • Jan Mulder

     Hahaha wat Rutte vindt is dat zwarte Piet zwart moet zijn. Dat zei hij heel lang maar alleen omdat er veel druk vanuit de samenleving kwam die vond dat het anders moest is hij (zoals altijd) van mening veranderd.
     En dat is precies het punt de overgrote meerderheid is door de discussie de afgelopen tien jaar van mening veranderd. Net zo goed als ook heel veel mensen van mening zijn veranderd dat LHBTQI+ mensen ook gelijke rechte moeten hebben.

     En dan nog even het domme argument dat kinderen geen verschil zien tussen een roetveeg Piet en zwarte Piet. Ik heb zo vaak in levende lijve meegemaakt dat witte kinderen tegen hun ouders zeggen als ze een donkere medemens zijn “hey mama dat is zwarte piet”. En dat heb ik hier in Zaandam meegemaakt maar ook in Amsterdam. Dus nee, kinderen maken direct de associatie tussen het karikatuur dat zwarte Piet is en donkere mensen. Het is zoals gesuggereerd werd het zijn de volwassenen die maar moeilijk afstand kunnen nemen van zwarte piet. Stap over je schaduw en accepteer dat zwarte piet gewoon een racistische karikatuur is.

    • Liam de Haas

     Rutte mag van mij ver heen gaan..

     Hij zecht letterlijk “Racisme is als”, klinkt als een definitie

     Onderzoek uit 2020: Draagvlak voor Zwarte Piet neemt verder af – https://nos.nl/l/2358949

     Had je ook zelf kunnen googlen

 • Frans Kwast

  Deze aktie is vooral heel erg kinderachtig.

 • P. Hoogkamer

  beklad?! wat een ophef tis stoepkrijt..
  op de stoep aangebracht.. Dat deed Rosa toch ook en daar is geen beklad artikel.aan gewijd.

 • dankzij onze nw Nederlanders is het gezeik begonnen ( denk aan bv aan JERRY AIRFRYER en KAWASAKI ) door hun is het begonnen. maar WIJ bepalen dat van hoe WIJ onze FEESTEN vieren, niet onze nw Nederlanders. snap je dat ? dan ook die SUIKERFEESTEN en de KWAKOE festivals verbieden, dat blijft hetzelfde, en dat is waar. dus laat jouw cultuur EN onze Cultuur rusten . einde discussie

  • Henk,

   Allereerst probeer je op de inhoud te richten en naamgrappen te vermijden, dat is beter voor de discussie.
   Er is, volgens mij, geen sprake van het verbieden van het Sinterklaas-feest, er worden bezwaren geuit tegen de manier waarop het ingevuld wordt.
   En ik weet niet wie je met “WIJ” bedoelt, maar ik hang zelf totaal niet aan de kleur van Zwarte Piet.

 • Mensen zouden zich beter druk kunnen maken over de nabije toekomst dan over dit soort futiliteiten. Er gaat namelijk nogal wat op ons afkomen. Zeker bij ongewijzigd beleid.

 • Roel van der Wal

  mijn reactie verwijderd door de redactie van de orkaan wat betreft de pietenkwestie ..sensuur toegepast
  pittige woorden gebruikt ..inderdaad geen scheldwoorden !!
  wil niks meer te maken hebben met jullie !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *