Station Zaandijk Zaanse Schans: blinden het bos in (filmpje)

Maandag waren wij in het tunneltje van Station Zaandijk Zaanse Schans om er kunst te kijken, en daar werden we aangeklampt door werkmannen die wij de bek niet open mochten breken.

Toen we dat toch deden kwamen er verhalen los over Murphy’s law, waarbij ‘Murphy’ toch vooral het gebrek aan communicatie tussen ProRail en ZNSTD leek te zijn. Zij delen het tunneltje, maar daar zou het delen zo’n beetje stoppen.

Een van de mannen trok ons mee met de woorden: ‘Jij bent blind.’ Dat zijn we niet, maar we mochten even doen alsof. En we maakten een filmpje (want stiekem hadden we onze ogen gewoon een beetje open):

Aan de ProRail-kant van de tunnel (de kant van de sportvelden), was keurig markering voor blinden en slechtzienden aangebracht. De uitvoerder had zich even achter de oren gekrabd, toen bleek dat het ging om markering die slechts zo’n 31 meter de tunnel inging, terwijl de tunnel veel langer is, maar dat bleek de bedoeling. Zodra de tunnel onder verantwoording van Zaanstad valt, stopt het helaas voor de blinden. Je mag dan op de tast naar de muur en weer verder richting je bus.

De werklui wezen erop dat Zaanstad wel aan de meest noodzakelijke verplichting had voldaan: er waren markeerstippen aangebracht op de trap aan hun kant van de tunnel.

Wij vroegen ProRail en Zaanstad om opheldering. ProRail bevestigt dat het overgebleven deel voor Zaanstad is:

‘Het deel van de gemeente moet inderdaad door hen worden opgepakt.’

Zaanstad geeft aan ermee bezig te zijn, maar wanneer het gebeurt is de vraag:

‘Dit wordt binnenkort uitgevoerd, nog geen uitsluitsel over te geven.’

Een blinde kan zien dat een gezamenlijke aanpak geld had gescheeld, over waarom dit niet is gebeurd tasten wij volledig in het duister…

Deel dit artikel:

6 reacties

  • Karin S

    Geweldig hè die bureaucratie, is iets voor de tv !

  • Ernst Debets

    Het was mij ook al opgevallen: kennelijk wonen er alleen in Rooswijk blinden, in Oud Zaandijk kennelijk niet. En wat moeten al die toeristen niet denken als dit soort zielige vertoningen zien? Als Zaanstad meer toeristen wil trekken moeten ze er toch aan bijdragen dat de voorzienigen (zoals het station waar de toeristen aankoemen) er pico-bello uitzien.

  • P. Voogd

    Het gehele station is een aanfluiting. Vies ondanks er nu een nieuwe laag op de vloeren en trappen zijn aangebracht. Bij de lift aan de kant van Koog a/d Zaan staan ’s avons hangjongeren die bij de liften staan te zeiken. Het tegelwerk is niet onaardig, maar het voegwerk is veel te licht waardoor de molens en de Zaanse huisjes nauwelijks zijn te zien. Er zijn te weinig prullenbakken op het perron. En maar één kaartjesautomaat voor de trein. Leuk als je je trein wilt halen en er een hele rits touristen voor het apparaat staat. Waarna jij nog een kaartje moet kopen. Kortom: te triest voor woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *