Stembureaus klaar voor iedereen

Vandaag dag één van de eerste (?) Nederlandse verkiezingen die niet één maar drie dagen duren. Vandaag en morgen kan ook al gestemd worden in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

Om ook mensen met een beperking overal bij het stembureau te laten komen, zijn veel stembureaus in Zaanstad ook toegankelijk voor rolstoelen. Bij stembureau ’t Brandtweer aan de Breestraat in Koog a/d Zaan is zelfs een tijdelijke invalidenparkeerplaats ingericht.

De stembureaus die open zijn op maandag 15 en dinsdag 16 maart, zijn alle toegankelijk voor rolstoelen. Op woensdag 17 maart zijn alle stembureaus open, op deze kaart is te zien welke rolstoeltoegankelijk zijn.

Voor blinden en slechtzienden is in het stadhuis in Zaandam een stembureau, met onder andere een soundbox en een stemmal. Ook is voor hen een reliëfkaart ontwikkeld. Dit stembureau is all drie verkiezingsdagen open.

Tenten en ‘drive throughs’

In alle drie Zaangemeenten zijn tenten en ‘drive throughs’ ingezet om te stemmen. Vandaag en morgen zijn 17 stembureaus open (7.30-21.00 uur), speciaal bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid die de drukte op woensdag willen vermijden (maar anderen mogen daar ook stemmen).

In Zaanstad zijn vandaag en morgen 11 stembureaus open, op de 17e enkele tientallen. Alle stembureaus vind je hier.

Wormerland (vandaag en morgen)

  • Tent evenemententerrein de Groene Wig – t.o. De Balk 2B, Wormer
  • De Omslag – Faunastraat 62, Wormer
  • Korfbalvereninging Groen Geel – De Drie Morgen 2, Wormer
  • Dorpshuis Wijdewormer – Wijdewormer 3, Wijdewormer

Oostzaan (vandaag en morgen)

  • Tent achter het gemeentehuis, Kerkbuurt 4
  • Tent bij basisschool De Kweekvijver, Paling 2

Op woensdag zijn in Wormerland 10 stembureaus open (hier het lijstje), in Oostzaan 6 (hier het lijst), waaronder een ‘drive-through’ op de gemeentewerf, Skoon 1. Bij de drive-through kan je zittend in je eigen auto stemmen (bij meer personen in de auto moeten passagiers uitstappen, die kunnen stemmen door de drive-through in te lopen).

Op de verkiezingsdagen wordt de avondklok een beetje opgeschort, wie om 21.00 uur gestemd heeft kan gewoon naar huis. Op de 17e mag iedereen kijken bij het stemmentellen (stadhuis/gemeentehuis), ook als je dan laat naar huis komt, hoeft je niet bang te zijn de avondklok te overtreden.

Foto: Jan Leguijt

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *