Laten we maar met de deur in huis vallen. Wij vinden de nieuwe verkiezingsborden helemaal niks. Dit is Holland op z’n sulligst. Aangeharkt, kaarsrecht, netjes binnen de lijntjes…

Wij willen scheve posters, over elkaar heen geplakt, voorzien van ‘grappige’ teksten van de tegenstanders. Wij willen nachtelijke plakploegen en wildplakkers die gewapend met affiches en emmers lijm door de buurt zwerven, op zoek naar lege schuttingen en blinde muren voor hun politieke propaganda.

We hebben heimwee naar een ‘verkiezingsstrijd’ die op grote houten borden gestreden worden. Welk een traditie heeft Zaanstad hier om zeep geholpen.

[Update: Wormerland heeft ook issues, zie onderaan dit artikel.]

Nog geen tien jaar geleden (2009) hadden we dit:

foto W. de Jong, gemeentearchief Zaanstad

In 2002 (Koog aan de Zaan, Hoogstraat) met lijsttrekkers Anna de Groot (SP) en Leny Vissers (ZOG). D66 is half weggescheurd, ROSA en ZOG hebben geen goede lijm gebruikt (foto W. de Jong, gemeentearchief Zaanstad).

Een wagen van Gemeentebelangen (Lijst 5) in Koog a/d Zaan in 1935. (foto gemeentearchief)

De CPH (voorloper van de CPN) in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw: Louis de Visser (“stemt vuurrood”). (foto gemeentearchief)

Pelmolen ‘De Sint Willibrordus’ ook ‘Verdwaalde Boer’ genoemd, stond ten zuiden van de Kuil. Op de muur de CPN-voorman: “Kiest L. de Visser” (1930). (foto gemeentearchief)

De PSP kalkt in 1958 haar haar naam op het marktmeestershuisje op de Gedempte Gracht. (foto gemeentearchief)

We willen PSP-activisten zoals Ruud Pauw en Harm-Jan Egbers terug (wat zou er toch van ze geworden zijn?) die zich voor de rechter moesten verantwoorden wegens illegaal plakken, “We doen een beroep op de vrijheid van meningsuiting” riep H.J. E. (met dank aan Erik S.)

Knipsel van het blog van Erik Schaap.

 

UPDATE 20:00

In Wormer wordt actie gevoerd vóór moderne borden. Deze foto kregen we van Marcel Peereboom die vindt dat de huidige borden te klein zijn:

“Door ruimtegebrek op de verkiezingsborden zijn de gevestigde partijen D66, ChristenUnie en 50Plus gezichtsloos in Wormerland. Ook de nieuwe partijen, VoorNederland, Ondernemerspartij, DENK, Nieuwe Wegen, Forum voor Democratie, De BurgerBeweging, Vrijzinnige Partij, GeenPeil, Piratenpartij, Artikel 1, Niet Stemmers, Lokaal in de Kamer en de Vrije Democratische Partij, kunnen geen posters plakken of zullen creatief moeten zijn. In de gemeente Zaanstad is het beter geregeld.”

Maar ook in Wormer zijn er ouderwetse plakkers die best tevreden zijn met de houten (duurzame!) borden.

In Oostzaan heeft de VDP op eigenwijze sandwichborden geplaatst (met vergunning van gemeente).