Stolp Dorpsstraat 739 Assendelft gemeentelijk monument

Assendelft heeft er weer een monument bij: de stolpboerderij aan de Dorpsstraat 739. Die boerderij stond er natuurlijk al (sinds 1899) maar nu wordt het officieel een gemeentelijk monument.

Volgens de gemeente is “de stolpboerderij een fraai en voornaam voorbeeld van de functionele en typologische ontwikkeling van agrarische bebouwing aan het eind van de 19e eeuw”.

De boerderij is gebouwd in opdracht van de gebroeders Al op de plek waar eerder een andere boerderij stond. De eerste steen verwijst naar de familie Al.

Typerend voor Assendelft is dat de (stolp)boerderijen allemaal net schuin ten opzichte van de weg staan. Dit komt omdat de stolpboerderijen evenwijdig zijn geplaatst aan de afwateringsloten. Deze zijn in Assendelft niet haaks maar schuin op de wegsloot aangesloten. De wegsloot is inmiddels grotendeels verdwenen, op het zuidelijke deel van Assendelft na.

Het gemeentearchief Zaanstad had twee foto’s van de stolp, een uit 1915 en een uit 1910 met de familie Al voor de boerderij.

Boerderij in 1915

 

Boerderij met familie Al in 1910

In 1972 heeft de boerderij z’n agrarische bestemming verloren en is ingericht als woonhuis.

In totaal zijn in Zaanstad ongeveer 170 boerderijen geïnventariseerd waarvan er 40 zijn geselecteerd als potentieel gemeentelijk monument. De meeste zijn inmiddels aangewezen als gemeentelijk monument. Dorpsstraat 739 hoorde daar eerst niet bij, maar nu dus wel.

Begin 2016 zijn al 9 andere boerderijen in Assendelft aangewezen als monument.

 

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *