Op 11 januari vroegen we lezers om hun vuilnisfoto’s te sturen. Het leek in 2022 nogal uit de hand te lopen. Op ons verzoek werd helaas uitbundig gereageerd, 10 dagen lang konden we elke dag een verse belt melden.

Maar het is genoeg. Het punt is gemaakt. Vuilnishopen in de buurt van containers lijken een vaste waarde te worden in het nieuwe grondstoffenbeleid van Zaanstad. We zouden we probleemloos elke dag mee door kunnen gaan.

Binnenkort komen we er op terug met een reactie van HVC. Een groot deel van de problemen wordt veroorzaakt door mensen die hun troep gewoon naast de bak pleuren. Maar dat komt ook wel omdat er al veel naast ligt en dat komt vaak doordat de bak vol is. Is daar niks slims op te verzinnen?

Maar eerst maken we onze eigen vuilnisbak/mailbox leeg. Niet alleen met zwerfvuil maar ook met een historische terugblik en een positief slot. (Ook na de vorige afleveringen hadden we positieve vuilnis-berichten.)

Peter Smit: Henri Dunantstraat, Krommenie

Station Wormerveer, door Rene van der Wateren

Kerstbomen Mariastraat Louisestraat Koog, Janaika Bree.

Ook in Assendelft (Petra Hoogkamer)

Rooswijk (Petra Hoogkamer)

Twee keer Westerwatering: Monnickendamstraat, Durgerdamstraat (Piet Heinis)

Bouwafval langs de Provincialeweg in Zaandam (Jan Schoen)

Kattegat, Zaandam (Yuri Gunter Moor)

Dim van Gerwen stuurde deze poster:

“al bijna 100 jaar oud (1926), en er is nog niets veranderd. Toen ik 40 jaar geleden in Amerika was, stonden overal bordjes met littering $ 500. Onlangs in Polen geweest 200 zloty (50 euro) voor zelfs een sigaretten peukje, maar wel schoon overal. In Zaanstad te kleine en overvolle prullenbakken, zakken vuil bij de containers, en geen of te lage boetes. Dus Zaanstad 500 euro boete, dan kunnen er ook meer handhavers aangesteld worden, en hoeft niet meer het motto aangehouden te worden: ‘Voor handhaving is geen geld’ dus controleren doen we niet.”

Bart van der Laan stuurde uit Oostknollendam deze optimistische afsluiter (ook de foto helemaal boven is van hem):

“weet het, de Orkaan is langzamerhand een beetje klaar met Zaanse vuilcontainers en alles eromheen. Toch stuur ik een foto van containers in Oostknollendam, pal naast het mooie sportcomplex van vv Knollendam. De plek op de parkeerplaats ziet er altijd spic en span uit. Voor het papier komt er zelfs elke maand een grote container. Die wordt na enige dagen altijd weer vol opgehaald. De opbrengst gaat naar de jeugd van dorpsvereniging Nova Vita (100 jaar!).

Naast de bekende bakken voor textiel, papier en glas staat sinds kort een fonkelnieuwe, die ik nog nooit elders gezien heb (maar dat zegt verder niets natuurlijk). In deze container zitten zes gaten (voor- en achterkant), bestemd voor oude telefoons, cd’s/dvd’s, batterijen, inktcartridges, adapters, spaar- en ledlampen.

Ik bedoel maar…