Een oplossing voor huisvuil-dumpingen?

Zaanstad ontvangt gemiddeld zo’n 30 klachten per dag over afval. En De Orkaan heeft ook een aardige verzameling in haar mailbox. 

Toen we in januari een oproep deden om vuilnisfoto’s te sturen hebben we het geweten: dagelijks ontvingen we hopen waar de honden geen brood van lusten, maar de ratten en meeuwen wel. In februari riepen we daarom op om te stoppen met sturen. 

Toch komt het nog regelmatig voor dat we gewezen worden op overvolle containers met zakken huisvuil en ook huisraad ernaast. Nu de temperatuur stijgt is de stank en daarmee de overlast misschien wel vervelender dan in de winter. 

Zojuist ontvingen we een aantal foto’s van Sander Goudriaan. Hij vraagt daarmee aandacht voor de situatie rond de containers aan de Vincent van Goghweg thv nummer 102. Er zijn al diverse meldingen gedaan, maar het lijkt dweilen met de kraan open: 

‘Er wonen veel mensen die het huisvuil gewoon naast de containers deponeren. Dit komt mede doordat de ondergrondse containers zijn afgesloten en per huishouden maar 1 afval pas wordt verstrekt. Dit is denk ik om afvalscheiding te bevorderen maar het werkt nu averechts. Veel ongedierte (ratten en meeuwen) frustratie van omwonende en de gemeente die je dagelijks moet informeren en moet smeken de rommel op te ruimen.’ 

Oplossing

Goudriaan biedt in zijn mail ook een oplossing: hij stelt voor de bakken open te laten, zodat iedereen zijn of haar vuil gewoon weg kan gooien.


Advertentie

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Gerard kraaier

  Kunnen we stellen dat dit project NIET geslaagd is? Grofvuil wordt gewoon naast de containers gegooid. Als je er wat van zegt dan krijg je een grote smoel. Flatbewoners, die geen kliko hebben, pleuren, althans een hele hoop bewoners, hun troep bij de containers.

 • Simone Ronchetti

  Iedereen bij geboorte al een pasje geven. Hoe leuk is het om een vierjarige de container te laten openen? En voor nu, elke inwoner van Zaanstad een pasje geven. De kosten van een pasje zullen niet opwegen tegen de kosten van het weghalen van al die dumpingen?

 • Gré Luttik

  Mijn hondje is eens doodziek geweest van een stuk beschimmeld brood! De container in de buurt waar ik woon staat in een hondenlosloopgbied. €300 aan dierenartskosten. Geklaagd bij Zaanstad. “Het is een hondenlosloopgebied mevrouw, u moet daar zelf uw hond in de gaten houden” .
  Het was allereerst een hondenlosloopgebied! Veilig voor honden. Totdat er twee jaar geleden een container werd ingegraven!
  Tsja.

 • Rens Kamminga

  Al verstrek je iedere bewoner twee passen, het zal niet baten. Veel wat ernaast geplaatst wordt hoort sowieso niet in de container maar is voor de afdeling Grofvuil. Volwassen mensen kun je niet meer opvoeden, daar is zwaarder geschut voor nodig.

 • Bert Versteeg

  De oplossing van Sander Goudriaan werkt natuurlijk niet, want ik zie op de 2e foto grofvuil liggen dat niet in de container past.
  Soms gaat de container niet open doordat mensen in de( te kleine) stortbak afval proppen dat klem komt te zitten en dan gaat de klep niet meer open.
  Je hoort dan met de HVC te bellen maar die komen ook niet ala minuut. Mensen zijn dan zo dat ze hun zak maar naast de container zetten en dan krijg je een kettingreactie natuurlijk.
  Ook kunnen buurtbewoners beter opletten en mensen aanspreken die vuilniszakken naast een container zetten en dat grofvuil op de onderste foto zet je daar niet in een minuut neer, dat is of door een bewoner gedumpt of iemand heeft het met een auto gebracht.
  Vuilniszakken kunnen door de milieupolitie geopend worden waarna ze kijken of er een adres tussen het afval zit.
  Ook kunnen er camera`s worden opgehangen bij containers waar dumpingen regelmatig voorkomen.

 • Fred Blijestein

  Ik woon vlakbij een container waar vaak vuil naast ligt. 15 mtr verderop staat ook een container. Helaas werkt mijn pasje hier niet. Waarom.hebben de HVC pasjes geen toegang tot alle Zaanse huisvuilcontainers? 2e optie zet de grote bovengrondse container die voorheen voor de flats stonden weer neer.

 • Katja Zwart

  Zo’n 30 klachten per dag ontvangen en als gemeente nog geen actie ondernemen? Dit loopt echt de spuigaten uit.
  Er is maar een oplossing en dat is handhaven. En dan niet een “dreigend” stickertje op een container met een boetebedrag of een lullig containertuintje maar heterdaadjes. Een richtlijn: Laten we beginnen met 100 Euro voor een sigaret op de grond gooien en 400 Euro voor illegaal grofvuil dumpen.

  • hans van rheenen

   @Katja, handhaven met èchte mensen als handhaver …. wie durft dat nog?

   De scan-auto voor parkeerovertreders als voorbeeld, lekker veilig in de auto blijven zitten en géén discussies meer hoeven aangaan met overtreders. De oplossing via handhaving moet naar hetzelfde anonieme patroon. Vermoedelijk bij iedere container cameratoezicht, maar dan moet eerst de gezichtsherkenning beter. Zolang maximaal via het voertuigkenteken wanneer er vanuit de laadbak gedumpt wordt.

 • R. Folkertsma

  DE ondergrondse op een heuvel plaatsen zodat er geen ruimte omheen is waar vuil gedumpt kan worden. De ruimte om de collectoren nodigt uit om vuil te dumpen.

 • R. Bakker

  Alle containers altijd open, zonder pasje? Dan is het wachten op het eerste kind dat in de klep kruipt en in een container valt. Alle pasjes openen alle containers kan helpen als er weer eens een container vol zit. Dan kan een straat verderop je afval weggooien, al zal dat voor sommigen wellicht teveel moeite zijn?
  “Vroeger” werden dit soort gedumpte zakken meegenomen en nageplozen om te achterhalen van wie deze waren.

 • D. de Jong

  Mensen die nu dumpen, zullen blijven dumpen. Ook als de container zonder pas te openen is. Want dat is nou eenmaal de aard van het beestje.

  Handhaven met camera’s mag niet want volgens de regeltjes moet een handhaver op heterdaad iemand betrappen op dumpen of een adres vinden in een zak, maar dat weet de dumper ook dus die zorgt er wel voor dat het adres niet te vinden is.
  Zelfs toen ik met mijn mobiel een filmpje had gemaakt waarop de dumpers hun hele inboedel en vuil naast de container plaatste en ik ernaast ben gaan staan inclusief beelden van de woning waar het uit kwam, mocht dit niet als bewijs gelden om te bekeuren.

  Er zijn te weinig handhavers in een veels te groot gebied. Daarnaast worden handhavers ook nog eens ingezet voor andere taken. Dus de pakkans is nihil en heeft voor de gemeente geen prioriteit (heeft BOA mij verteld)

  Wij maken hier in de buurt bijna dagelijks een melding van dumping (vandaar de 30 meldingen per dag 😉) in de hoop dat er verbetering komt. Maar dit is eigenlijk tegen beter weten in.

 • Anita van der Zee

  Overal waar je langs dit soort containers loopt of fietst, het is overal een troep rondom de containers. Misschien moeten we weer terug naar het oude systeem. Om de week grijze container en de groene..

 • Sjoerd Klarenbeek

  Ik zie de oplossing vooral in het actief schoon houden van de containerplaatsen en het op tijd legen van de containers, zodat mensen niet voor een volle container staan. Maakt mij niet uit of dat door de gemeente of door HVC gebeurt, als ze maar niet naar elkaar gaan wijzen. En je kunt natuurlijk als bewoner ook af en toe een handje uitsteken om op te ruimen in je buurt. Een schone buurt waarin goed wordt opgeruimd stimuleert ook anderen om netter met hun vuil om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *