Tegen de vlakte…

Toen we een paar weken geleden een biertje dronken bij café Zaanzicht stond het er nog. Maar nu dus niet meer. De hele hoek Oostzijde Kopermolenstraat is tegen de vlakte.

Het gaat om Kopermolenstraat 1 (uit 1900) en Kopermolenstraat 3 (1957).

Bij Google Streetview konden we nog achterhalen hoe het er ooit uitzag in 2022 en 2009. In dat laatste jaar zijn de Zaans gekleurde luiken nog duidelijk te zien. Op een archieffoto uit 1986 is te zien dat het huis naast nummer 12 toen al gesloopt werd.

Google Streetview september 2022
Google Streetview juni 2009
Foto: Han de Groot (december 1986), Noord-Hollands Dagblad Krantencollectie (Gemeentearchief Zaanstad)
Orkaan mei 2023
Deel dit artikel:

5 reacties

 • Theo Holwedel

  in de jaren 50 en 60 kwam ik als tiener en bewoner van deze buurt met enige regelmaat bij het bedrijf van Kakes en ik was zeker niet de enige. In het gesloopte pand werden vele kozijnen en andere houten constructies gemaakt. Dat leverde weer heel veel houtkrullen en zaagsel op. Mijn vader hield in die tijd kippen. Goed materiaal voor de kippenhokken. je was altijd welkom van meneer Kakes.

  • Ooit was er een nieuwe brandweer wagen aangeschaft bij de kazerne tegen over Kakes, en dat werd gevierd. Door een vergeten peuk ontstond er brand in de kazerne, dhr Kakes heeft ’s nachts, in zijn onderbroek, de nieuwe wagen in veiligheid gebracht.

  • Nog een verhaal over dhr Kakes.
   Mijn broer heeft, nadat hij van school afkwam, bij Kakes gewerkt. Hij is daarna naar Duitsland gegaan, en is daar zijn eigen huis gaan bouwen. Toen dhr Kakes dat hoorde, is hij spontaan in zijn Mercedes gesprongen om te gaan kijken. Zonder dat hij al te veel Duits sprak, maar met genoeg mensenkennis, sprak hij iemand aan die daar rondliep:”Jij moet niet zoveel praten, jij moet werken.”

 • Gert van Houts

  Kakes bouwbedrijf was ooit de werkgever voor zowat de halve familie van Houts uit Zaandam. Grootvader Jozef afkomstig uit Bergeijk Brabant was eind 1800 in Zaandam blijven hangen na de bouw van de Bonifaciuskerk. Hij huwde Elisabeth Hooij uit Haarlem waarmee hij 6 zoons en 2 dochters naliet. Meerdere zoons en kleinzoons hebben hun hele werkzame leven voor Kakes gewerkt als timmerman of metselaar.

 • Esther Zegers

  Het naburige pand (Oostzijde 164) is helaas ook gesloopt.
  Mooi en statig pand..volgens mij voormalig woonhuis vd familie Kakes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *