Telegraaf Zaanstreek: gokken en seksueel overschrijdend gedrag op basisschool

“Leerlingen uit kleren bij gokspel” kopte Dagblad Zaanstreek. De krant had het nieuws uit De Telegraaf. Dagblad Zaanstreek wordt namelijk grotendeels uit Telegraaf-nieuws in elkaar geknutseld.

“Zaanse school negeert klacht ouders” stond er. Het ging om de Hannie Schafschool waar volgens de gezond-verstand-kranten ‘seksueel overschrijdend gedrag’ had plaats gevonden.

Volgens De Telegraaf werden schoenen en een trui uitgetrokken en stonden twee jongens van 11 “binnen de kortste keren in hun onderbroek”. De kleding kon worden ingewisseld voor fiches bij een casino-spel in het kader van een Amerika-project. Ouders die klaagden zouden met een kluitje het riet zijn ingestuurd.

Op basis van de berichtgeving in de kranten van Wakker Nederland wil Harrie van der Laan van de POV donderdag 6 december een interpellatie-debat houden omdat de partij “kinderen weg wil houden bij drugs, alcohol, gokken en seksueel grensoverschrijdend gedrag.”

UPDATE: 6 december 20:00 raadsvergadering met interpellatiedebat, volg het live.

Voor de goede orde: de uitbreiding van de aanklacht met ‘drugs en alcohol’ komt bij Harrie zelf vandaan. En of gokken gestimuleerd werd in de les is nog maar de vraag, het omgekeerde leek eerder het geval. En is het uittrekken van schoenen, trui en spijkerbroek ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’?

In het feitenrelaas (hier te lezen) wordt het ruilen van kleding voor fiches in de context van de les niet bestreden, het stimuleren van gokken en seksueel grensoverschrijdend gedrag speelt zich echter vooral af in de hoofden van de Telegraaf/NHD-verslaggever en de POV-voorman.

Uit het feitenrelaas wordt ook de achtergrond van de klacht duidelijk. De klagende ouder heeft een slepend conflict met de school.

“De ouder die de melding doet, was tot voor kort getrouwd met een leerkracht van de school. Na het vertrek van de moeder heeft de vader de zorg voor de kinderen van de een op de andere dag op zich genomen. Vanwege de noodzakelijke combinatie werk en zorg heeft hij toestemming gekregen de twee kinderen van de Vrije School over te plaatsen naar Hannie Schaft. Het scheidingsproces kreeg het karakter van een vechtscheiding.

De school, directie, medewerkers en zorgcoördinator hebben allen te maken gehad met vaak schriftelijke uitingen (via de mail) van de moeder. Zo is er is eerder een mediation bij de externe vertrouwenspersoon geweest en een mediation bij de Landelijke geschillencommissie.”

Ruzie tussen exen, een vechtscheiding… en dan een beschuldiging van seksueel overschrijdend gedrag… een bekend patroon.


Terzijde, dat “vanwege de noodzakelijke combinatie werk en zorg heeft hij toestemming gekregen de twee kinderen van de Vrije School over te plaatsen naar Hannie Schaft” zal bij De Komeet in Krommenie met verbazing worden gelezen, daar worden leerkrachten die kinderen op hun eigen school hebben, gedwongen een andere school te kiezen.


UPDATE: Het team van de Hannie Schaft en twee ouders hebben brieven naar de raad gestuurd. Slechts één daarvan is openbaar gemaakt via het gemeentelijke Raadsinformatiesysteem. Een citaat:

“Graag willen wij aangeven dat wij ‘het verhaal’ dezelfde dag hebben gehoord van onze zoon. Wat was hij enthousiast! Hij had een geweldige dag gehad op school. En ook wij moesten er hartelijk om lachen want er was feitelijk niks vreemds gebeurd. Ze hebben lol gemaakt bij een afsluiting van een educatief project.

Wij hebben al 10 jaar ervaring met de hannie schaftschool en brengen onze kinderen daar met alle vertrouwen. Zij en ook wij voelen ons daar veilig. Ook met de desbetreffende leerkracht hebben wij nu voor het derde jaar ervaring en niets dan lof voor deze dame.

Wij zijn ontzettend geschrokken dat iets zo is opgeblazen en door een klacht van 1 ouder zo verkeerd in de media is gekomen. Een ouder die al in conflict was met de school bovendien.”

 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • A. Harmens

  De Orkaan kan beter feitelijk berichten over een tendentieus artikel van het NHD dan dit soort opiniërende stukjes plaatsen. De vaak duister geformuleerde zinnen in jullie bericht maken het er niet beter op. Waar het precies om gaat is mij niet duidelijk. Kennelijk is het belangrijker om een concurrerend medium vliegen af te vangen.

 • paul

  Interessante achtergrondinformatie. Op zich een leuk leerdoel om mee te krijgen dat gokken je letterlijk kan uitkleden. Maar in de huidige maatschappij, waarin alles onder een vergrootglas wordt gelegd en vervolgens in de pers wordt opgeblazen, had je als school ook misschien wel kunnen voorzien dat dit risico er was.

  Ik verlang wel eens terug naar de tijd van voor de vertrutting.

 • JBP

  Als ik het verhaal goed begrijp, is moeder er plots vandoor gegaan en heeft vader de zorg voor hun kinderen 100% per direct op zich genomen. Is moeder nu zo’n ‘verwende ouder’ waar ik tegenwoordig zoveel over lees? Ze heeft in ieder geval een geschiedenis van problemen maken op school. Vechtscheiding… over de rug van je kinderen. Ik ken de ins en outs niet… maar mijn eerste indruk is dat, als ik de Hannie Schaftschool was, de moeder een school(plein)verbod zou opleggen en aangifte doen vanwege smaad en laster. Maar dat is voer voor juristen. Wat een wereld!

 • Wilfred Zwart

  Beste A . Harmens,
  Het is natuurlijk met welke “roze” bril je het stuk leest. Begrijpend lezen is een kunst. In het merendeel van de alinea’s wordt alleen weergegeven wat de feiten zijn. Verder wordt er een aantal keer een vraag gesteld. B.v. : “Is het uittrekken van schoenen, trui en spijkerbroek seksueel overschrijdend gedrag?” Deze vraag is een vraag en geen opinie maar zet ons ten zeerste aan het denken wat nu wel en niet “seksueel overschrijdend gedrag” is.
  Verder geeft de krant wel haar mening, en naar mijn idee terecht, over de journalistiek van de Telegraaf en dus ook het NHD. Naar mijn mening is de onderliggende gedachte van dit stuk dat het nieuws te weinig feitelijk is en vaak met een sensatielustige steil aan het papier wordt toevetrouwd. A la RTL boulevard, zullen we maar zeggen. Duister gevormde zinnen kan ik er in dit stuk niet zo uithalen. Eerder zou ik dit stuk liever in het NHD zien op dat al die histerie op platform als Facebook eens ophouden de feitelijkheden op een onjuiste manier te beïnvloeden. A ka Trump zullen we maar zeggen.

  • Paul

   Als in een stuk slechts feitelijkheden worden weergegeven en vragen worden gesteld, hoeft de conclusie die je trekt nog niet de waarheid te zijn. De auteur kiest namelijk welke feiten worden vermeld en welke vragen worden gesteld. Zo bestaan er in veel artikelen dus wel degelijk alternative facts in de zin van welke feiten men bewust of onbewust weglaat. Dit zal opgaan voor de stukken in de Orkaan, maar zeker ook voor de stukken in de mainstream media.

   In dit artikel lijkt het de bedoeling om de de lezer tot nadenken te zetten over de artikelen uit de mainstreem media die genuanceerd worden. Ik vind het dus een erg goed stuk, want je gaat er daadwerkelijk over nadenken.

   Over wat er gebeurd is: Het zal nooit als grensoverschreidend gedrag bedoeld zijn. Maar blijkbaar kan het met een flinke dosis fantasie wel als zodanig gezien worden.

 • Wim mulder

  Als bovenstaande gebeurt op een school met islamitisch onderwijs of een school met islamitische kinderen, dan zou de hel losbreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *