Terras aan Oostkade? Wonen in Peperstraat? Park op De Burcht?

Zaandam-Oost, het stuk dat onder meer de Zuiddijk, de Burcht, de Klauwershoek, Prins Hendrikkade, Touwslagerstraat en de Peperstraat omvat, moet op de schop in het kader van MAAK-Zaanstad.

Op 4 juli kunnen buurtbewoners, grondeigenaren en winkeliers meepraten over die plannen: verdwijnt De Burcht als parkeerplaats? Hoe wordt de leegstand aan de Peperstraat opgelost? Wanneer verdwijnt nu eens die steenpuist aan de Oostkade? (En wanneer is de Wilhelminasluis klaar?)

Voor Zaandam-Oost moet een “gebiedsperspectief” en een “gebiedsstrategie” worden vastgesteld.

Wij zijn geen buurtbewoner, grondeigenaar of winkelier maar hebben natuurlijk wel ideeën. Wat zou je willen in dat gebied dat een beetje in de versukkeling is geraakt?

  1. Wonen. Peperstraat, Klauwershoek en ook delen van Zuiddijk en Savorhin Lohmanstraat kunnen prima voor wonen bestemd worden. Dat levert geld (en woningen) op.
  2. Winkels. Dat blijft moeizaam in dat deel van de stad, maar de Zuiddijk heeft nog steeds de meeste potentie. In de detailhandelsvisie van Zaanstad komt het er bekaaid vanaf. Dat kan beter.
  3. Horeca & recreatie. Drie gebieden springen eruit: de Wilhelminasluis (terrassen), de Zuiddijk (ideaal als foodstreet) en de Burcht. Dat laatste zou deels een permanent evenementenpark kunnen worden. Bibob-onderzoek naar nieuwe horeca is zeer noodzakelijk. (O ja, wij zouden een filmtheater in De Fabriek laten bestaan, zo’n mooi Zaanterras vind je nergens anders.) Als de Wilhelminasluis en Fabriek terras/horeca-vriendelijk worden/blijven, kan de Peperstraat-traverse bij Beatrixbrug daar misschien ook van meeprofiteren.
  4. Autoluw. Maak centrum 24 uur autovrij, dan kunnen Peperstraat en Savorhin Lohmanstraat echte woonstraten worden en komt de horeca aan de Zaan en op de Zuiddijk ook beter tot z’n recht.

De bijeenkomst is in de Oostzijderkerk (Zuiddijk 1, Zaandam) van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *