Terug in de tijd via de Kadaster-kaart

Hier is het internet dus voor uitgevonden. Interactief door de tijd reizen. Hoe zag Oostzaan en in 1865 uit? Hoe groot was Krommenie in 1900? Bestond het Eiland in 1815 al?

Het kadaster ontwikkelde de website Topotijdreis waarop je met behulp van kaarten uit verschillende jaren terug in de tijd kan reizen. De oudste kaarten komen uit 1815 toen het Topographisch Bureau werd opgericht dat in 2004 onderdeel van het Kadaster werd.

Als je de website toestemming te geven om je locatie te delen (links boven, het cirkel-symbool) vlieg je meteen naar de plek waar je nu bent, maar dan in 1815. Door op het pijltje te klikken begint je tijdreis.

Wij begonnen op Het Zaaneiland, dat dus in 1815 nog helemaal geen eiland was, de Zaan maakte daar een rare slinger (foto links boven).

In 1850 begint Zaandam (Hooge Dijk, Westzijde, Oostzijde, Stuispolder, de Hem) vorm te krijgen, het Eiland begint vorm te krijgen maar is nog steeds geen echt eiland. Links ligt Westzaan met de Overtoom, het Zuideinde en de “Krabbelburt”.

kaart 1850

Op de kaart van 1882 is het Noordzeekanaal (in 1876 in gebruik genomen) te zien, en de inpoldering (Zaandammerpolder) daaromheen. De Sluispolder heet nu de Achtersluispolder. De Hemburg en de spoorlijn (1878) zijn ook ingetekend.

kaart 1882

In 1894 weer een nieuwe kaart, ingekleurd deze keer. Zaandam begint vorm te krijgen, het Zaaneiland is nu een echt eiland geworden.

kaart 1894

In 1905 zien we meer bebouwing en o.a. de Artillerieinrichtingen.

kaart 1995

In 1923 is in de Zaandammerpolder de Nieuwe Zeehaven aangelegd.

kaart 1923

In 1950 een nieuwe kaart. Oost-Zaandam en de Havenbuurt zijn gegroeid. Aan de kop van het Eiland is het zwembad ingetekend.

kaart 1950

1961: Oost-Zaandam wordt volgebouwd.

kaart 1961

1969: Coentunnelweg, Poelenburg. Het Eiland heeft een brug gekregen.

kaart 1969

1994: Peldersveld, Hoornseveld, Westerwatering, Achtersluispolder bebouwd.

kaart 1994

1999: Westerspoor, Zuiderhout, Het Eiland bebouwd met ook de autoweg.

kaart 1999

 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Aad Pijpers

  Prachtig. Op deze wijze is het mogelijk om het voetspoor van ouders en grootouders te volgen. En je verder te verdiepen in de geschiedenis van een dorp, stad of landstreek. Indien je tenminste belangstellende bent voor geschiedenis.

 • Ge-wel-dig-e website.
  Prachtig gedaan door de makers.
  Hartelijk dank voor deze informatie.

 • bruin.d

  Prachtig initiatief.

 • martin

  de WATWASWAAR.NL site had al deze kaarten al jaren, en nog veel meer documenten (registers, inventarissen van eigenaren, etc.), en goed toegankelijk.

 • Huibert Latenstein

  Bedankt voor de informatie, leuk ik ga mij er eens even in verdiepen!!!

 • Gerard.J.L. van Kuijk

  Ik woonde in 1938 korte tijd bij mijn grootvader op de
  Zuiddijk 294 te Zaandam.Veel later is dit huis verbrandt.Ik meen dat de Alkmaar Pakket vlak achter het dijkhuis passeerde.Volgens alle watertekeningen die ik tot nu heb geraadpleegd,blijkt dit verbeelding te zijn,of verwar ik een
  slootje met groot water?( ik was 10 jr.)

  Hebt U voor mij een antwoord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *