In 2007 begin Vanessa Werkhoven Jeugdtheaterschool aan de Zaan. Ze wilde kinderen en jongeren kennis laten maken met het theatervak. En dat heeft ze 9 jaar lang gedaan.

Ze liet talent tot bloei komen en gaf de Zaanse jeugd ruim de kans om te schitteren op het podium.

Elk jaar is er een eindpresentatie in het Zaantheater waarin alle groepen kunnen tonen waaraan ze gewerkt hebben. Gisteren was het de laatste keer met Vanessa. Ze heeft besloten dat het tijd wordt om afscheid te nemen en dat doet ze direct goed. Ze verhuist naar Curaçao.

Dichter Thijs de Lange was spreekstalmeester en ook een van haar eerste leerlingen:

“Vanessa liet altijd iedereen in zijn of haar waarde en wist met een hoge mate van vrijheid het mooiste uit haar leerlingen te halen. Misschien wel omdat leerlingen door die vrijheid zich thuis voelden en zodoende zichzelf durfden te laten zien. In de lessen was ook altijd ruimte voor privédingen, je kon, zo gezegd, altijd bij haar terecht.”

De middag en avondvoorstellingen waren verrassend en ontroerend. De productieklas speelde een prachtige voorstelling waarin ze de derde wereldoorlog vanuit de ogen van ondergedoken kinderen verbeelden, en er waren verrassingsacts voor Vanessa. Lotte Kuijt zong een speciaal voor de avond herschreven lied uit de musical Nijntje, waarin Vanessa ooit speelde.

Op Facebook spotten wij het optreden van Esther Westhoff. De beeldkwaliteit is wat schokkerig, maar met het geluid is niks mis. Sterker nog: het geluid vinden wij helemaal goed.

Speciaal voor Vanessa schreef Thijs de Lange dit gedicht:

Er bevond zich ooit een warme bron
Aan de oever van de Zaan
Zij gaf aan allen levenskracht
Die haar bezochten in de laan
Er werd gefeest op livemuziek
De sfeer was vrij en authentiek
Pas als eenieder haar verliet
De deur ging dicht, maar zij nog niet
Nu is zij plotseling weggegaan
Rest enkel oever aan de Zaan

Thijs de Lange

De theaterschool wordt voortgezet door Ammes Brandenburg, ondersteund door haar broer. Al sprak Vanessa aan het eind van de avond wel uit dat ze er ineens erg over twijfelt of ze dit allemaal wel achter wil laten.

De foto linksboven is gemaakt door Judith Spijker, de foto van Thijs is gemaakt door Cat Marb.

Hieronder nog een aantal foto’s om een indruk te krijgen van het theaterfeest (klik op de foto voor een groter exemplaar).

jeugdtheaterschool 2

jeugdtheaterschool 3

jeugdtheaterschool 5

jeugdtheaterschool 6

jeugdtheaterschool 7