Thorbeckeweg-plannen bijna definitief, 2022 start, 2025 klaar

Dit jaar zal er nog weinig te merken zijn van de grote aanpak van de Thorbeckeweg. Misschien worden er alleen wat bomen gekapt.

Maar in 2022 gaat het echte werk van start: een tunnel bij de Wibautstraat, verhuizing van Shell en Esso, een nieuwe brug en een tunnel voor fietsers, een andere route voor bussen en de afsluiting van de Westkolkdijk.

De Thorbeckeweg verwerkt nu 48.000 auto’s per etmaal, dat moeten er in 2030 62.000 worden. Dat zou vooral komen door meer woningen in Zaanstad. In het begeleidende filmpje wordt gesuggereerd dat het Hembrugterrein, de Achtersluispolder en Poelenburg-Oost snel bebouwd zullen worden (voor 2030 dus).

De ingang van het Vijfhoekpark komt op de plek van het Shell-tankstation dat gaat verhuizen richting de A8 – Shell wordt daarvoor gecompenseerd door Zaanstad met een onbekend bedrag. Ook het Essostation op de Westkolkdijk verdwijnt, die weg wordt namelijk afgesloten. Ter hoogte van De Vlinder komt een nieuwe aansluiting naar de Thorbeckeweg.

Fietsers krijgen een nieuwe brug bij het Ambacht (impressie boven), een fietstunnel onder de Verlengde Stellingweg (de bestaande oversteek verdwijnt) en een stoplicht bij de Sluispolderweg. Ook de bussen gaan anders rijden.

Op de website van het project is een animatie te zien waar de meeste veranderingen in beeld zijn gebracht.

Eind deze maand (vanaf 27 mei) liggen de bestemmingsplannen ter inzage. Tot 7 juli kan bezwaar worden aangetekend. Oostzaan (9 juni) en Zaanstad (8 juni) organiseren online bijeenkomsten over de aanpassingen. Aanmelden via de website.

Hieronder het kruispunt nu en hoe het wordt.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Peter den Herder

  Dan zou je verwachten dat er bij het kruispunt over de brug ook een tunnel moet komen. Anders staat het daar gewoon vast. Nu is er door het huidige (niet ondertunnelde) kruispunt enige regulatie door de stoplichten…..of overzie ik iets niet?

  • Jaap Veldman

   U heeft helemaal gelijk. Is niet over nagedacht. Plus dat de brug voor ieder zeilbootje open gaat . Wordt dus een aardige puinhoop aan die kant.

   • De Orkaan

    Zeilboten bij de Thorbeckeweg? Dat is dan weer nieuw voor ons.

   • Peter den Herder

    Klopt ook. Nou verwacht ik dat door de brug er niet meer of minder opstoppingen gaan komen aan de west kant van de Zaan. Maar de kant van de Tb weg gaat natuurlijk echt een drama worden als de regulatie van het kruispunt gaat wegvallen voor (en zeer zeker NA) de brug…..we gaan nhet mee maken maar tegenvallen gaat het zeker!

 • Wendy Kind

  Hopelijk is tegen die tijd de busbrug tussen Westerkoog en Westerwatering 24/7 open, als omrijroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *