Tijdelijke Zaanbrug eind juli klaar (en dan: slopen maar!)

De tijdelijke Zaanbrug is nu al voor een belangrijk deel afgebouwd, eind juli kan die brug in gebruik worden genomen. Daarna wordt de ‘oude’ Zaanbrug gesloopt.

In het weekend van 24 juni zal er gewerkt worden aan het monteren en het inhijsen van het beweegbare deel van de nieuwe brug.

Op zaterdag 18 juni (vanaf 07.00 uur) en in het weekend van 25 en 26 juni (vanaf vrijdag 24 juni 22.00 uur) is de Zaan ter hoogte van Wormerveer/Wormer daarom volledig gestremd voor scheepvaartverkeer.

Het vaarverkeer moet die dagen omvaren via de Nauernasche Vaart of via Purmerend. Mocht het stremmingsweekend onverhoopt niet gehaald worden, dan wordt het weekend van 2 en 3 juli als reserve gebruikt.

In het weekend van 15 juli zal de aansluiting van de brug met de weg gemaakt worden en komen er verkeerslichten. In dat weekend is de Zaanweg tussen de huisnummers 13 t/m 21 gesloten voor auto- en fietsverkeer. Het autoverkeer wordt dan omgeleid via de Wandelweg, fietsers kunnen via de Edisonstraat.

Als de tijdelijke brug eind juli in gebruik genomen wordt, moet het scheepvaartverkeer rekening houden met beperkte doorvaartmogelijkheden vanwege aangepaste bedientijden en langere wachttijden dan gebruikelijk. De tijdelijke brug opent en sluit minder snel dan de oude Zaanbrug. Ook is de tijdelijke brug slechts 1,20 meter hoog.

Op doordeweekse dagen wordt de brug van maandag tot en met vrijdag maximaal eens per half uur voor de scheepvaart bediend, met uitzondering van de spitsuren (07.30 – 8.30 uur en tussen 16.00 – 18.00 uur). Op zaterdag en zondag wordt de tijdelijke brug maximaal eens per half uur op aanbod bediend.

Door Lysa te Riele’ foto’s: Wouter Regelink

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Iet van Aken

  Voor de ouderen is het een flinke omweg om op de overkant te komen ,is er een mogelijkheid om een tijdelijke pont neer te leggen voor ouderen.
  Om met rollator de omweg te maken als je naar het Marktplein moet kost veel tijd en moeite om oudere leeftijd.
  Dat zou toch mogelijk moeten zijn,jaren geleden toen er over de reparatie van de Zaanbrug werd gesproken was dat geen probleem om een overvaart te realiseren.
  Het duurt lang voordat de nieuwe brug er is en is het voor ons een probleem .

 • J. Gijzen

  Zolang de coenbrug niet gemaakt is maakt het voor de staande mast route geen ruk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *