Toch geen fietsverbod Dam (wel scooterverbod)

Het fietsverbod op de Dam, Damstraat en Wilhelminastraat dat dagelijks tussen 22.00 en 6.00 uur zou gaan gelden, is van de baan.

Zaanstad heeft een nieuwe verordening aangekondigd waarin het verbod alleen voor bromfietsen en snorfietsen geldt. Fietsen door het centrum blijft ook ’s avonds mogelijk.

Tegen de eerste plannen kwamen bezwaren omdat fietsers een behoorlijk stuk om moesten fietsen. Met de Fietsersbond was niet gepraat. Het verbod zou vooral tegen pizzakoeriers en andere gemotoriseerde maaltijdbezorgers zijn gericht.

Na onze vraag meldde Zaanstad dat het besluit ingetrokken zou worden. In het nieuwe besluit staat dat Dam, Damstraat en Wilhelminastraat “een belangrijk onderdeel zijn van een fietsroute naar andere zijde van de Zaan” maar dat “bromfietsers en snorfietsers makkelijk kunnen omrijden”.

Een brom-, snor- en scootverbod is nodig vanwege de “aanrijdingen en bijna aanrijdingen met bestuurders van bromfietsen en snorfietsen.” In november was er ook sprake van “aanrijdingen met fietsers” maar die zijn uit de tekst verdwenen.

Horecaondernemers zouden via de Stichting Binnenstad Management (SBZ) hebben laten weten enthousiast over de maatregel te zijn (of dat ook voor de pizzaboeren geldt is niet bekend).

Over handhaving is niets bekend, maar het fiets- en bromverbod op de Dam (rond het Czaar Peterbeeld) wordt permanent geschonden.

Het nachtelijke bromverbod geldt voor de Dam tussen Damstraat en Wilhelminastraat, de Damstraat tussen Damkade en Dam en de Wilhelminastraat.

Het besluit is op 7 februari genomen maar pas op 14 februari gepubliceerd. Wie bezwaren heeft moet “binnen 6 weken onmiddellijk liggend na de dag van bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad.” Of dat 6 weken na de 7e of de 14e is durven we niet te zeggen.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Henk Brunt

    Zolang er geen handhaving is zullen alleen borden niet helpen (wel zal er nog meer irritatie ontstaan). Ook het huidige inrijverbod voor motorvoertuigen in de middag wordt genegeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *